Влез

Манастирът Св. Мина

Манастирът Св. Мина - 5.0 out of 5 based on 4 votes

  Sv. MinaПреди няколко седмици посетих манастира Св. Мина. Славата му се носи от уста на уста и той е предпочитано място за разходка, разтуха и успокояваща молитва за много хора. Реших да видя с очите си какво толкова специално има на това място. 

  Първо да кажа няколко думи за историята на Обрадовския манастир и за светеца.

 Легендите разказват, че Св. Мина живял през 3-4 век. Той бил египетски войник, но не могъл да понесе тежестите и жестокостите на това призвание и се оттеглил като отшелник в пустинята край гр. Котуан. Един ден благочестивият християнин Мина надигнал глас срещу езическите шумни тържества и саможертви и бил заловен от градския военачалник. След много мъчения светецът бил посечен с меч през 296 г. по времето на император Диоклетиан. Светите мощи на отшелника били отнесени в Александрия. Там впоследствие издигнали храм в негова чест и започнали да стават множество невиждани чудеса. 

  Счита се че Обрадовският манастир е от късно римско време - ок. 11 век. Той е бил част от манастирския комплекс край София, наричан Мала Света гора, който е заличен от кръстоносните походи и османските нашествия. Едва през 20-ти век са открити древните останки на манастира и през 1942-45 той е реставриран. По-късно са достроени параклиси като този на Св. Св. Козма и Дамян с вградено аязмо със светена вода. Двамата светци са известни още като безсребърници, защото лекували хората без да приемат пари. 

  Св. Мина е покровител на семейството, помага при беди, тежки болести и кражби, закриля самотните жени, пътуващите до далечни земи, лекува болести и дава душевен покой. 

  А ето и моите впечатления от манастира в снимки. Трябва да отбележа, че нямах желание да снимам входа и реката, защото тя не е особено чиста и в нея текат канализационни води. Можете да си представите и миризмата. Но както и да е, когато човек мине през входа, пред него се разкрива хубава зелена полянка с дървени пейки и катерушки за децата. Красиво място за пикник и почивка:

Sv.Mina

Manastira Sv. Mina

Obretenovski manastir

Sv.Mina cheshma

Sv.Mina krust

  Манастирската обител е невероятно красива:

Sv. Mina

Sv. Mina

Obrenovski manastir Sv.Mina

  Не мога да не отбележа, че ми направи впечатление контраста между църквата и луксозната нова сграда от другата страна - типичен лъскав хотел. На втория му етаж за удобство на посетителите има нова църква, отворена отскоро, която е пищно изрисувана и украсена отвътре:

Luksozen hotel_Sv._Mina

Дворчето и градинките с цветя към манастира също са прекрасни:

gradina Sv.Mina

Sv.Mina gradina

cvatia v-Sveti_Mina

На излизане ми направи впечатление тази красива дърворезба на вратата:

Darvodrezba Sv. Mina

Хей, вижте и разходката ми до Манастира Седемте престола.

Регистрирайте се или се абонирайте /формата в дясно/ за най-новото и актуалното от ЗдравДух.com и може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?"

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПонеделник, 13 Май 2013 14:39
Още в тази категория: « Крушунските водопади

1 коментар

  • GSM аксесоари
    GSM аксесоари Сряда, 29 Октомври 2014 20:44 Връзка на коментара

    Мястото е страхотно посещавал съм го само е път и беше невероятно препоръчвам го на всеки да отиде там много е красиво

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics