Logo
Печат на тази страница

Света гора! Как я видя една жена?!

Света гора! Как я видя една жена?! - 5.0 out of 5 based on 9 votes

   Poluostrov-AtonВероятно повечето хора са очаровани от мистиката на Света гора. Самият факт, че приказният Атонски полуостров има свои автономен статут и на него са разположени 20 прекрасни манастира, оцелели след турски набези, вдъхва усещане за респект, сила и божия намеса. Не случайно е наричан градината на Богородица! Но други жени освен Божията майка нямат право и до днес да стъпват на Атон /освен, ако не корабокрушират и трябва да спасяват живота си/. Забраната се отнася и за женските животни, като изключение правят кокошките, чиито яйца са използвани за изрисуването на иконите. Манастирската общност се създава през 963 година, когато е основан манастирът Великата Лавра. В началото на 20-ти век, на Атон има 2 български манастира - Хилендарския и Зографския. Днес за съжаление Хилиндарският манастир е сръбски, тъй като преобладава броя на сръбските монаси в него. 

     И сега на въпроса - как една жена т.е. аз, успя да види Света гора? Не, не съм корабокруширала там. Само минах с корабче по брега. За съжаление голяма част от манастирите не могат да се видят, включително и Зографския, защото са разположени във вътрешността на полуострова. Дами, не съжалявайте, че не сте мъже, за да го видите целия. Повечето мъже също не могат да му се насладят, защото има специална селекция и един обикновен човек едва ли би могъл да стъпи там. Освен това придвижването през полуостова трябва да става пеша. /Макар, че аз видях  строителни съоръжения за реставрация/

     И все пак вижте малка част от прелестите на Атон:

Manastirite-na-Aton.jpg Manastirite-na-Aton1.jpg Manastirite-na-Aton10.jpg

Manastirite-na-Aton11.jpg Manastirite-na-Aton2.jpg Manastirite-na-Aton3.jpg

Manastirite-na-Aton4.jpg Manastirite-na-Aton5.jpg Manastirite-na-Aton6.jpg

Manastirite-na-Aton7.jpg Manastirite-na-Aton8.jpg Manastirite-na-Aton9.jpg

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:21
ZdravDuh.com. Всички права запазени @2015