Влез

Света гора! Как я видя една жена?!

Света гора! Как я видя една жена?! - 5.0 out of 5 based on 9 votes

   Poluostrov-AtonВероятно повечето хора са очаровани от мистиката на Света гора. Самият факт, че приказният Атонски полуостров има свои автономен статут и на него са разположени 20 прекрасни манастира, оцелели след турски набези, вдъхва усещане за респект, сила и божия намеса. Не случайно е наричан градината на Богородица! Но други жени освен Божията майка нямат право и до днес да стъпват на Атон /освен, ако не корабокрушират и трябва да спасяват живота си/. Забраната се отнася и за женските животни, като изключение правят кокошките, чиито яйца са използвани за изрисуването на иконите. Манастирската общност се създава през 963 година, когато е основан манастирът Великата Лавра. В началото на 20-ти век, на Атон има 2 български манастира - Хилендарския и Зографския. Днес за съжаление Хилиндарският манастир е сръбски, тъй като преобладава броя на сръбските монаси в него. 

     И сега на въпроса - как една жена т.е. аз, успя да види Света гора? Не, не съм корабокруширала там. Само минах с корабче по брега. За съжаление голяма част от манастирите не могат да се видят, включително и Зографския, защото са разположени във вътрешността на полуострова. Дами, не съжалявайте, че не сте мъже, за да го видите целия. Повечето мъже също не могат да му се насладят, защото има специална селекция и един обикновен човек едва ли би могъл да стъпи там. Освен това придвижването през полуостова трябва да става пеша. /Макар, че аз видях  строителни съоръжения за реставрация/

     И все пак вижте малка част от прелестите на Атон:

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:21

4 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Неделя, 13 Май 2012 22:52 Връзка на коментара

  Благодаря, Златка, че оценявате кратката ми статийка като пътепис :)

  И аз не си представях, че някога ще мога да видя манастирите на Атон. не се бях сещала, че има възможност за пътуване с корабче по брега!

 • zlatka trifonova
  zlatka trifonova Неделя, 13 Май 2012 19:06 Връзка на коментара

  Страхотна разходка!Как ли бих видяла всичко това без вас?Благодаря ви!Света гора е винаги нещо тайствено за мен.Много хубав пътепис!

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Петък, 17 Февруари 2012 18:12 Връзка на коментара

  Благодаря! Това беше целта.

 • Петя И.
  Петя И. Петък, 17 Февруари 2012 18:11 Връзка на коментара

  Много ме грабна заглавието. Интересно представена статия!

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics