Влез

Дряновският манастир – живописно, културно наследство

Дряновският манастир – живописно, културно наследство - 5.0 out of 5 based on 11 votes

       Dryanovski-manastir5

     Дряновският манастир е едно от най-красивите, пропити с история кътчета на България. Спомням си, че като гледах величествената обител, си представях на колко много събития е станала ням свидетел. Историята му датира още от 12-13 век, като оттогава три пъти е унищожаван и преустрояван. Той е бил център на исихазма, по-късно просветен център, в него е имало килийно училище и библиотека, освен това е и революционно средище. Опожарен е по време на Априлското въстание. Възстановен е веднага след Освобождението и в двора му има паметник-костница на загиналите опълченци.

      Невероятно красива е и околноста на манастира – малките лъкатушещи рекички, величествените скални масиви, живописните екопътеки и древните пещери /най-известната, от които е Бачо Киро/. Истинска наслада е да се разходиш в лятната жега в това прохладно кътче от рая с много зеленина и изобилие от свежест и прохлада. Вижте снимките от приказната ми разходка до Дряновския манастир „Св Архангел Михаил”:

 

+

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

 

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:18

2 коментари

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics