Влез

Как да се борим с неувереността в себе си?

Как да се борим с неувереността в себе си? - 3.9 out of 5 based on 7 votes

  Днес отново на гости в блога ми е д-р Янакиева, за да ни разкаже този път за методите за справяне с неувереността.

неувереност

 Страстта към суеверията и търсене на световен заговор – това са опити да възвърнем контрола над собствения си живот и по този начин да излезем от състоянието на неувереност в себе си, което води до хроничен стрес.

  Защо се чувстваме неуверени?

 Усещането за контрол е толкова важно за човека, че неговото отсъствие може да стане заплаха за живота. Това е мнението на учените от Тексаския университет. Колкото повече контрол над ситуацията, толкова по-малко неувереност и стрес. И толкова повече увереност в шанса, че определени действия ще доведат до благоприятен резултат.

 Но често човек става жертва на схема, която е действала хилядолетия: той търси връзка между събитията, даже тя да не съществува. И ако не я вижда, вярва че взаимовръзките между събитията могат да се управляват от неведоми, тайни механизми. Това възприемане на ситуацията може да се окаже вредно и да заведе човек в неизбродими дебри, но това е психологическа потребност.

Помагат ли суеверията за превъзмогване на неувереността?

 sueverieАко човек попадне в неприятна ситуация често обвинява за своите проблеми събитие, което се е случило в миналото. Така могат да се появят ритуали – събиране на четирилистни детелини; щастливи химикалки, дрехи и други предмети, които непременно трябва да бъдат носени при важни събития; действия, свързани със страха от черна котка.

 Ако е изпълнен ритуала това дава увереност, че ситуацията е под контрол и следователно нещата ще имат благоприятен край. Когато човек не е под действието на стрес работи спокойно, може да вложи всички свои сили и умения в разрешаване на ситуацията и наистина често нещата завършват благополучно.

 Но все пак има ситуации, които не зависят от нас и от нашите усилия, дори да са подплатени с различни суеверни ритуали. Тогава влиза в действие увереността в съществуването на световен заговор или отвъдни тайни сили. Хората измислят тенденции на фондовите борси, виждат изображения в облаците и в мозайката, намират заговори сред познатите си даже в съвършено безвредни ситуации. Недостатъчният контрол довежда до интуитивна потребност от ред, дори въображаем. Вярата в свръхестественото е просто форма на компенсация за неувереността в себе си.

 Как да си помогнем по правилния начин?

 Могат ли хора със снижен контрол над ситуацията да си го възстановят? С малко усилия и помощ това е възможно. Човек трябва да преосмисли връзките между нещата и хората в живота си. Да се опита непредубедено да погледне на тях от друга гледна точка. Малко повече научни знания няма да навредят в осъзнаването на нелепостта на ситуацията и в игнорирането на различни суеверни ритуали. Например взимането успешно на изпита има връзка с достатъчните ви знания, а не с отиването на изпит с „щастливата”риза" – тя само снема нивото на стрес и ни прави по-спокойни и концентрирани.

 Това може да се постигне и с някои по-нови методи за стимулация на мозъка, за намаляване на стреса и за повишаване на вниманието и концентрацията.

 Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване . Повече информация можете да откриете тук.

Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПонеделник, 11 Ноември 2013 12:25

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics