Влез

Как да си направим блог?

Как да си направим блог? - 4.5 out of 5 based on 6 votes

  Преди 4-5 години, сърфирайки из интеренет, разбрах, че мога да създам свой собствен блог без да съм експерт в правенето на сайтове. На всичкото отгоре имаше вариант това да е безплатно. В тази статия искам да разкажа за опита си с блогването, защото вече имам такъв с трите най-популярни платформи, които се ползват затази цел - Blogger /blogspot.com/, Wordpress /wordpress.org/ и Joomla. Ще ви споделя впечетленията си от тях и ще ви дам инфомация как можете да си направите ваш сайт без да сте програмист или уеб-разработчик.

Blog platformi

  Безплатните варианти

 Ще започна от самото начало. Когато за първи път създадох свое интернет пространство, аз ползвах един от най-лесните, бързи и безплатни варианти - платформата на Blogger. Всичко, което е необходимо, за да започнете блога си, е да се регистрирате и да изберете уникално име, както и дизайн от леснитe и интуитивни настройки, създадени за масов потребител. Значително по-елементарно е, отколкото да овладеете word например. Дори няма да има нужда да гледате онлайн уроци или упътване за това как да структурирате уеб-страницата си. Всичко ви е поднесено на тепсия.

 Сайтовете, направени по този начин завършват на blogspot.com, което е малко дълго и няма да донесе много висок рейтинг на блога ви, но все пак ви гарантира присъствие в мрежата и то безплатно.

  Вижте тук три сайта, който са правени от мен чрез тази платформа: remontirame.blogspot.comhealthlifesyle.blogspot.comnovacomputersltd.blogspot.com.

  Подобна е и платформата на Wordpress.com. Разликата между двете е, че при първата имате право да разположите рекламни полета в страницата си, от които да печелите, а при втората - не. 

  При тези два лесни, бързи и евтини варианта има няколко минуса. На първо място, понеже сайтът ви е разположен на чужд хостинг /пространството на сървъра, на което се намира/, вие реално не го притежавате. Не можете просто когато решите да влезете в администраторския панел и да си преместите файловете другаде. Освен това търсачките /като гугъл например/ не гледат сериозно на безплатния хостинг и домейн /име на сайта/. 

  Обикновено, за да можете да имате качествено присъствие в глобалната мрежа, трябва да си платите за хостинг - това е нещо като наем за поместването на файловете ви на чужд много мощен компютър - сървър. Освен това е добре да имате разпознаваемо и кратко име, което също да е уникално /като zdravduh.com/. За това също се плаща минимална годишна такса.

  Има и вариант да използвате платен домейн /име/ и безплатен хостинг от Blogger, но отново няма да имате достъп до контрол панела на сайта си.

  Как е направен настоящия сайт?

  След като създадох първия си безплатен блог и писах известно време в него, животът така ме завъртя, че зарязах всичко за няколко години. В край на 2011 г, обаче създадох този сайт като използвах вече съвсем различна платформа, а също и платен домейн и хостинг с цел развиване на по-сериозен проект.

 Незнайно защо, когато създадох zdravduh.com избрах да ползвам система за управление на съдържанието /CMS/, която не е разработена специално за блогове! Joomla, с която е направена тази уеб-страница, е много добра безплатна програма за създаване на всякакъв тип сайтове - били те корпоративни /фирмени/, ел. магазини или дори социални мрежи. Дори ми се струва, че сайтът на соц. мрежа svejo.net, е направен с нея.

  Истината е обаче, че Joomla не е специализирана за блогове и при работата с нея е необходимо човек да вложи малко повече усилия за разучаването й. Тя има и специално приложение за блогове - K2, но то не е толкова усъвършенствано /поне в безплатен вариант/, колкото е системата Wordpress.org. 

 Дори в началото, за да проуча добре Joomla си взех от две различни компании безплатен хостинг и домейн. Обединих ги, за да мога спокойно да се упражнявам с направата на сайта си, преди да премина към платения вариант. Както и да е, справих се по някакъв начин щом четете тази статия.

  Най-подходящата платформа за блогване.

  Наскоро преди по-малко от две седмици, създадох нов блог на английски език за рецепти www.cooked-meal.com. След като разпитах колеги блогъри и прочетох доста статии реших, че за направата му ще ползвам най-разпространената и безплатна система - Wordpress.org. За разлика от споменатата по-горе платформа Wordpress.com, която ви предлага наготово всичко, за да използвате Wordpress.org, трябва да си платите за хостинг. Но мога да ви уверя, че наистина се започва безкрайно лесно. Даже помолих администраторите на хостинга си да ми инсталират тази програма. Те ми изпратиха парола за вход и аз започнах веднага работата по сайта си. Много по-малко енергоемко е, отколкото с Joomla - направо бях във възторг. 

  Надявам се тази информация да е полезна за тези, които са решили да създадат собствен сайт/блог. Ако имате въпроси ми пишете.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

 

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 13:18

11 коментари

 • Bell
  Bell Петък, 14 Август 2020 01:24 Връзка на коментара

  Caitlyn has stated she desires to assist the LGBT (lesbian, gay,
  bisexual, transgender) group by going public together with her gender identification issues and sex change transition.

 • Как да си направим блог
  Как да си направим блог Четвъртък, 14 Ноември 2019 17:48 Връзка на коментара

  Съзгласен съм.Безплатен хостинг = боклук
  https://kakdasinapraviasait.com/

 • kardashian skirts
  kardashian skirts Вторник, 02 Април 2019 05:15 Връзка на коментара

  In the type of great distinction to set dresses may be purchased light not to point out uber-feminine ones.

 • www.herveleger.best
  www.herveleger.best Събота, 11 Август 2018 17:35 Връзка на коментара

  FOR EVERYDAY FASHION, or for a extra relaxed special day, be
  in type with a smooth piece of superb fashion jewelry from Anjolee Jewelers.

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Сряда, 06 Август 2014 15:07 Връзка на коментара

  OK, Деси, радвам се, че съм полезна и успех :)

 • Dessy Dimanova
  Dessy Dimanova Сряда, 06 Август 2014 12:54 Връзка на коментара

  Благодаря за отговорите!
  Ще разуча първо безплатната версия, и после ще инсталирам програмата на моя домейн.

 • GSM Аксесоари
  GSM Аксесоари Сряда, 30 Юли 2014 21:47 Връзка на коментара

  Здравейте, според мен може да се поупражнявате с безплатен домейн, завършващ на wordpress.com и след това да прехвърлите своя домейн на wordpress.

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Вторник, 10 Юни 2014 10:31 Връзка на коментара

  Здравейте, според мен може да се поупражнявате с безплатен домейн, завършващ на wordpress.com и след това да прехвърлите своя домейн на wordpress.

  Помолете хостинг доставчиците си за съвет и помощ. Моята хостинг компания ми оказа съдействие за инсталация на Joomla и така стартирах сайта си.

  Първо естествено се бях разучила с Joomla чрез безплатна платформа. За съжаление с weebly не съм запозната.

 • Dessy Dimanova
  Dessy Dimanova Вторник, 10 Юни 2014 10:20 Връзка на коментара

  Здравейте,
  Дали може първо да се поупражнявам на wp.com, за да видя как стават нещата, и после да си инсталирам wp.org?
  Имам хостинг и домейн, но сайтът ми е правен на weebly, като е пренасочен. Но там трябва да платя отново, за да си видя подробната статистика за посетителите. Така ще се получи двойно плащане, защото вече плащам за хостинг, който не използвам.
  Преди време бях правила сайт с ExpressionWeb, но не ми хареса и минах към weebly.
  Какво е Вашето мнение?

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Четвъртък, 07 Февруари 2013 14:19 Връзка на коментара

  Адо, благодаря за информацията.

  Илян, наистина, ако сериозно се занимаваш с блогване най-добре е да си платиш за хостинг. А ако просто ти се иска да си споделяш неща отвреме-навереме можеш да си ползваш безплатните платформи на Блогър и Уърдпрес.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics