Влез

Как да оцелеем в България? Учете се от англичаните!

Как да оцелеем в България? Учете се от англичаните! - 4.9 out of 5 based on 8 votes

Veliko-Tarnovo   Повечето българи не харесват родината си и условията на живот в нея. Вечно са недоволни. Най-честата тема на разговор между случайно срещнали се хора – чакащи на опашка, в автобуса, в такси или по паркове и градинки, е неотменно свързана с неприязън към всичко случващо се в държавата. Изпитваме удоволствие и съгласие помежду си най-вече, когато плюем по нередностите, беззаконието и корупцията, тежкият начин на живот и безпаричието.

  Нима другите нации не са имали възходи и падения?

Помислете колко окаяна е била Германия след световните войни, как са карали пари с ръчни колички, за да си купят един хляб, а сега това е една от малкото страни, в които сякаш няма и следа от прословутата криза.

  Повечето хора не вярват, че при нас нещо се промени и казват: „В тая държава няма оправия, навънка бягайте!”. Да, но в чужбина не всеки може да съществува. Аз лично познавам няколко човека, които заминаха с идеята да уредят живота си там и се върнаха дълбоко разочаровани.

  Става въпрос за образовани и квалифицирани кадри, които са били принудени да работят ниско платен, неблагодарен труд по простата причина, че в чужбина не признават нито уменията, нито знанията и дипломата им. Те вероятно биха се реализирали единствено, ако бяха завършили образованието си там.

  Голям процент от хората стигат до извода, че ако в България имат достатъчно пари, ще са по-добре от където и да е в чужбина. Затова някои избират сезонната работа извън страната. Това правят и много от хората на моето село. Работят в Австрия, Германия или Англия за известно време и се връщат обратно в уюта на дома си, при своите семейства и приятели.

  Представете си тогава какво беше учудването ми, когато за празниците си отидох на село и разбрах, че семейство англичани са решили да се заселят там за постоянно. И какво? – ще кажете. Не си знаят парите – като се пенсионират си живеят царски, особено в Източна Европа. Така реагираха и повечето приятели, на които го споделих.

  Ама се оказва, че не е точно така. Те не са пенсионери - млади са, едва ли са над 30-годишни. Купили са си къща, ремонтирали са я и смятат да живеят в нея, да отглеждат зеленчуци в двора и да работят тук в България. Събирали са две години пари за това приключение - „adventure”, както го наричат.

  Естествено, когато се запознах с тях, в мен напираха много въпроси. Питах ги: „Как се спряхте на България, на този район, на това село?”. Повечето хора се чудят как да се махнат от това място, казват, че им липсват контакти, че е беднотия и безработица. Изселват се към големите градове или се опитват да избягат в чужбина. А нашите сладури – въпросните англичани идват и ни заявяват в лицата: „Вие не знаете какво имате! Тук е божествено – с тези две големи реки, с този климат и това плодородие!”.

  Защо са избрали България? Решили са, че ще живеят в Източна Европа – разгледали са Хърватска и Сърбия. Попитах ги озадачено „Защо не се спряхте на Хърватска? Има невероятна природа! Изключително красиво място!”

Казаха, че им било скъпо там. Значи наистина не разполагат с много средства.

  Като дошли в България, харесали Велико Търново и съответно разгледали 10-тина къщи в околните села. Когато видели имота в нашето село си казали „Това е то!”.

  И аз се питам как това, от което ние бягаме, може да е хубаво точно за същите хора, на чието място искаме да бъдем. Да живеем в добре уредена страна, да имаме прилични доходи и осигурени старини. А те ни се усмихват широко и приятелски и ни уверяват, че се намират на едно от най-хубавите места на света.

  В началото някои от хората в селото бяха скептични. Казваха, че сигурно младото семейство се занимава с продажба на имоти на други чужденци – пенсионери с високи доходи. Ще ремонтират къщата и ще си заминат.

  Но когато говорихме с тях, се оказа, че не е така. Те искат да останат за постоянно, запленени са от красотата на мястото! Вече от четири месеца са се нанесли в къщата и са доволни от живота. Мисля, че се радват и на внимание, защото са атракция наистина. Повечето хора не могат да проумеят защо тези млади англичани постъпват така. И двамата, представете си искат да научат български и да си намерят работа в България.Де да бяхме и ние такива оптимисти и да ценяхме хубавото, което имаме!

  Желая им успех на тези луди глави и се възхищавам на смелостта им. Понякога и на мен ми се иска да се махна от големия град и да отида да живея на село. Там има нещо неописуемо магнетично, някакво спокойствие, сякаш си до извора на младостта, щастието и хармонията.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:41

11 коментари

 • румяна николова
  румяна николова Четвъртък, 26 Юли 2012 18:12 Връзка на коментара

  И те ше се откажат да живеят тук в най-скоро време.Не защото страната ни не е красива, а защото не можеш да работищ за мизерно заплащане, като си платиш консумативите и данъците за храна не ти остава почти нищо, да не говорим дали можеш да си позволиш почивка и кола, ако въобще има къде да се работи в България.Само чужденци с големи доходи биха могли да си позволят да си купят къща.Но имайки предвид информацията за страната ни, че е на първо място по обири и мизерия вече никой не се навива да рискува.Тези англичани явно са млади и зелени и не са прочели предварително какви са условията у нас.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Петък, 18 Май 2012 18:21 Връзка на коментара

  Ани, добре дошла в коментарите! :)
  Съгласна съм, че това е една от възможните заплахи, но все пак повечето от "братята" поне доколкото ми е известно, не си позволяват да посягат на обитаеми имоти, а по-скоро се насочват към пустеещите. Дано им провърви на нашите хора и да се задържат в България напук на всичко!

 • Ани
  Ани Петък, 18 Май 2012 17:10 Връзка на коментара

  Набезите на циганите наистина не са предвидени. А те са като скакалци- от голямите,африкански. Дори и в нашето село,където не живеят цигани, гастрольори успяват да опоскат градините на хората. Жестока напаст.
  Преди хората гледаха бостани, миналото лято,обаче нямаше нито дини,нито пъпеши. Казват" за какво да ги гледам,като изобщо нищо не мога да обера от тях". Ще си купя от магазина и поне няма да се ядосвам.
  Аз живеех в къща в центъра на София и не си спомням външната врата да сме я заключвали. А сега сме с решетки на прозорците,с двойни врати, със СОТ и пак не сме спокойни.
  Германецът в съседното село си направи висок зид и има две огромни кучета.Няма начин да се опазиш от тях.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Вторник, 24 Април 2012 14:16 Връзка на коментара

  Свилене, имаш известно право. И все пак хората са тук от 4 месеца и нямат намерение да си ходят. Но ще видим. Ще проследя случая и ще напиша продължение на историята.
  Това за византийските и ориенталските нрави ми хареса. Макар че ако ние проявявахме повече византийски /в частност гръцки/ нрави, щяхме да сме по-добре несъмнено.:)

 • Свилен Николов - бизне статии без преструвки
  Свилен Николов - бизне статии без преструвки Вторник, 24 Април 2012 11:41 Връзка на коментара

  Винаги има заблудени. Аз ентусиазъм нямам повече. Колкото повече виждам и проумявам нещата толкова повече разбирам колкото из обнови и фундаментално и генетично са сбъркани по нашите географски ширини. Англичаните точно в момента в който не си намерят работа ще офейкат за седмица, две. Или ако им потрябва здравеопазване и.т.н. Тук няма тяхната островна култура на сплотеност, а все още царят византийските номера, примесени с ориенталски такива.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Понеделник, 23 Април 2012 21:41 Връзка на коментара

  Така си е прав му път! Обикновено не само е прав, но е и без дупки :)

 • Рая Христова
  Рая Христова Понеделник, 23 Април 2012 16:20 Връзка на коментара

  Хм, а може би са тук по същите причини, по които американците ходят в Африка :)

  Аз мисля, че в България си е много хубаво. Стандартът не е висок, пътищата са с дупки и администрацията е ужасна, но всички, които обичам, са тук. Има с кого да празнуваш Трети март и Великден. От една порода сме :)

  Но всеки е свободен да си избира. Който иска - остава, който не иска - прав му път.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Неделя, 22 Април 2012 18:54 Връзка на коментара

  Ели, и аз малко се опасявам от лоша развръзка, но както казват "Бъди готов за най-лошото, очаквай най-доброто". Само оптимизъм, силен дух и човещина могат да оправят нашата държава.

 • ели
  ели Неделя, 22 Април 2012 14:53 Връзка на коментара

  Хубаво звучи и така щеше да си е, ако процесите в страната ни не целяха да я закрият толкова бързо. Настоящето на 2-ма англичани, които са си дали време 2 год., за да спестяват и да заминат в чужбина, изглежда добро. Лошо става като се намесят българските майстори да им оправят къщичката,циганите да им откраднат вещите и не на последно място държавната администрация да им отнеме младежките илюзии. Иска ми се тази история да има добро продължение след 2-3 год. или дори по-скоро.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Неделя, 22 Април 2012 10:51 Връзка на коментара

  Владо, те не са богати, но доколкото разбрах родителите им не са от най-бедните. Те според мен са хора авантюристи и са доста смели. Искат да живеят на красиво и приятно място, с добър климат и приветливи хора. Мислят, че тук има всичко, от което се нуждаят. Интересуват се от културата ни и много искат да научат езика. :)
  Ще ми са да беше поговорил с тях!

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics