Влез

Как да...?! (13)

Как да намалим щетите от вредните навици?

Как да намалим щетите от вредните навици? - 3.0 out of 5 based on 2 votes

 Повечето от нас имат вредни навици, от които за нищо на света не искат да се откажат.

 Ето някои примери: страст към високо-калоричните изкушения, купонясването до ранни зори, цигарите, обездвижването пред компютъра, малко сън за сметка на гледане на филми, 5-6 бирички вечер в кварталното кафе, слаби нерви и припряност, лоши социални контакти, липса на хигиена, разхвърляност, размотаване тип "времето е разтегливо понятие", гризане на ноктите и много други.  

 Е, какво да правим в този случай когато не искаме да спрем тортите и шоколада и да откажем пушенето? Единственото, което ми хрумва е да намалим вредния ефект от тези така нелепо наречени пороци :)

 ЛЮБОВТА КЪМ СЛАДКОТО

 Някои хора не могат да си представят живота без сладко. Нямат и намерение да се откажат от баклавата, колата, тирамисуто и шоколада. Какво най-безболезнено могат да направят, за да намалят вредния ефект? Първото, което се сещам е да намерят начин да ядат само домaшни слaдкиши.

 В купешките стоки: яйцата са на прах, мазнината е маргарин или палмово масло, захарта е бяла и толкова много, че чак горчи, има подобрители, набухватели и оцветители. Срокът им на годност е по една година.

 Е какво да им се развали? Трансмазнините са синтетични и не гранясват - нищо не може да ги разгради - нито бактериите, нито нашите храносмилателни ензими, захарта е консервант. Хапвайте ги, ако искате да запушите стените на клетките си, да втвърдите артериите си и да ги позадръстите, да заприличате на на шар пей, натрупвайки неравномерно подкожна мазнина – за целулитеца говоря, да! 

 В домашните сладкиши от друга страна може да сложите пресни яйца, немско масло, кафява захар или мед, сурови ядки, натурално какао, свежи плодове. Определено има разлика, нали? Освен това, ако се ограничите с домашни сладкиши, ще ядете сладко значително по-рядко, понеже изискват време за приготвяне. Вижте тук рецепта за диетични бисквитки с овесени ядки, лек сладкиш с плодове и много други десерти.

 ЦИГАРИТЕ

 Ако сте заклети пушачи и не можете да спрете цигарите, опитайте се поне да ги намалите. Някъде в интернет преди време прочетох идея за пестене от цигари! Много оригинално и странно ми се стори. Беше нещо от сорта на заделяйте от всяка кутия по няколко цигари и в в края на седмицата ще имате цяла кутия в повече т.е. ще купите с 1 кутия по-малко от планираното. 

 Друго, което ми хрумва е никога да не пушите просто по навик, а само когато наистина ви се пуши. Това го препоръчвам и за храненето. Емоционалното хранене е като емоционалното пушене :)

 Освен това може да ограничите местата, където пушите. Макар и в някой заведения все още да позволяват пушенето, изберете такива, в които е забранено. Не пушете в колата, нито в хола си, а само на балкона например. Веднъж като свикнете по този начин, след това ще ви хареса свежия въздух и ще искате да продължите.

 И нещо друго - за да намалите вредата от цигарите, трябва да приемате повече свежи плодове и зеленчуци, много вода и допълнително витамини. А ако спортувате, това също може да намали желанието ви за тютюневия дим, понеже задъхването по време на тренировка не е от най-приятните изживявания. 

 АЛКОХОЛЪТ

 Дали приемът на алкохол ще ни вреди много или почти никак, това зависи само от начина, по който го приемаме. Все пак "отровата и лекарството се крият в дозата". Не може да не сте попадали на материали, които надълго и нашироко разказват за ползите от умерените количества алкохол. Дори Световната Здравна Организация го препоръчва. Дозите бяха (цитирам по памет): по една малка бира, чаша вино (200-250 мл.), или 50 мл. твърд алкохол за жените на ден и двойно количество за мъжете. Задължително е да имаме и два дена седмично напълно чисти от алкохол. 

 Средиземноморските нации и французите се славят с нисък сърдечно-съдов риск, точно заради консумацията на червено вино. Ползата идва оттам, че алкохолът неутрализира агресивните молекули кислород (свободните радикали), които могат да увредят тъканите ни на клетъчно ниво. 

 Естествено, никой не отрича вредата от алкохола и неговата токсичност. Но малките ежедневни дози не са фатални. Това е така разбира се, ако нямате определени заболявания, за които са противопоказни или пък склонност към алкохолизъм. 

 Ако сме на диета, алкохолът също не е за предпочитане. Той има сходна структура със захарта и съдържа така наречените "празни калории" - с нулева хранителна стойност. Най-нискокалоричната алкохолна напитка е бялото вино, а най- полезната - червеното. 

 Други идеи за ограничаване на вредите от алкохола: пийте само на маса с компания (не сами), не пийте на гладно, спрете в момента, когато се развеселите, защото всичко след това си е наливане.

Очаквам да напишете в коментарите още идеи за намаляване на щетите от вредните навици, от които не желаем да се откажем. А за още примери в тази насока вижте ТУК.

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

(2 гласа)

Kак да даряваме без пари - 8 идеи

Kак да даряваме без пари - 8 идеи - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 В нашата мила страна, където доходите са безкрайно ниски и много семейства трудно преживяват, повечето хора са на мнение, че даряването е непостижимо за тях, понеже не разполагат с достатъчно пари. Истината обаче е, че има страшно много начини да даряваме без да разполагаме с големи суми пари. Вижте по-долу за какво се сещам аз, а вие може да допълвате още идеи в коментарите.

 1) Даряване на дрехи.

 Гардеробите на много от нас са пълни с ненужни често почти неизползвани дрехи. Дали сме получили неподходящ подарък, нещо ни е умаляло или пък децата ни са израснали бързо без дори да облекат някоя блуза - причините са много. Както знаете обаче, боклука за един човек, може да е съкровище за друг. Затова добра идея е да се включим в благотворителни инициативи за даряване на дрехи - в детски домове или приюти.

 2) Подаряване на играчки.

Дари без пари Който има деца знае, че в един момент всички ракли, гардероби, шкафове и килери се запълват с множество играчки. Някои от тях биват тотално забравени и изоставени - голяма част са почти нови. Децата израстват и това, което на свой ред не сте успели да дадете на други приятелски семейства с малки деца, си остава неизползвано. А колко дечица от домове искат да получат точно такъв подарък за Коледа или друг празник! Затова е добра идея да дарим играчки в различни пунктове - има много информация в интернет за подобни инициативи.

(2 гласа)

Как да се борим с неувереността в себе си?

Как да се борим с неувереността в себе си? - 3.9 out of 5 based on 7 votes

  Днес отново на гости в блога ми е д-р Янакиева, за да ни разкаже този път за методите за справяне с неувереността.

неувереност

 Страстта към суеверията и търсене на световен заговор – това са опити да възвърнем контрола над собствения си живот и по този начин да излезем от състоянието на неувереност в себе си, което води до хроничен стрес.

(7 гласа)

Как да удължим живота на дрехите си?

Как да удължим живота на дрехите си? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

 Тази статия е от Виктория Савова - редовна читателка, която изяви желание да споделя свои материали за блога ми в раздел мода и рецепти. (станете автор и вие). Тя засяга темата за правилния избор и поддръжка на дрехите ни, които е много важен, ако искаме да изглеждаме, да се чувстваме добре и да запазим за по-дълго любимите си дрехи. Като допълнителен бонус - това ни пести и пари.

Третиращи етикети - инструкции за употреба

 nova-rokliaКупувате си нова рокля - ах, прекрасно е усещането за нова рокля в гардероба, видяхте хилядите комбинации, които можете да направите и освен това тази прелестна материя!

Но понякога, в някои редки случаи, питате консултанта “Как се поддържа тази дреха?” - за да е винаги бяла, искрящо цикламена и да не се разтегне, свие...и тогава можете да си помогнете сами....!

Ако прочетете третиращият етикет. Знаете ли, че третиращите етикети са особено важни за всяка компания, която държи на реномето си?

В България дори има правила как да се следи за информацията и тетиращите указания, които са изписани на третиращия етикет - онези досадни лентички, които обикновено отрязваме, щом си купим дрехата.

(4 гласа)

Как да се справим със страха от успеха?

Как да се справим със страха от успеха? - 5.0 out of 5 based on 5 votes

 Kak-da-postignem-uspehМного хора дори не знаят, че съществува такова нещо като страх от успеха. А когато не си наясно с нещо, което те заплашва, обикновено не знаеш как да го разпознаеш и съответно как да го победиш. 

 Случавало ли ви се е например да мислите някого за идеален? Въобще не можете да си представите, че този човек може да се страхува или понякога да е потиснат и да не може да се справи с нещо? Някак си вярвате, че той е повече от вас и вие не можете дори при най-добро желание да сте като него? 

(5 гласа)

В преследване на целите

В преследване на целите - 5.0 out of 5 based on 4 votes

 v-presledvane-na-celiteКак да постигаме целите си? Всеки си задава този въпрос и в повечето случаи хората вярват, че за да успеят в нещо трябва да са винаги в добра кондиция и никога да не спират да си поемат дъх или да си починат. Но на практика това не се получава, понеже никой не е съвършен и те се отказват, тъй като не могат да дадат винаги на сто процента всичко от себе си, да са концентрирани и да са напълно отдадени на това, което правят. 

(4 гласа)

Как да се преборим със страховете и навиците си?

Как да се преборим със страховете и навиците си? - 5.0 out of 5 based on 6 votes

 preodoliavane na_strahaЗабелязали ли сте, че в живота едни хора постигат с лекота това, което за други е кошмар и е много трудно. Някои не могат да плуват, други обожават водата, някои не могат да шофират, а за други това е любимо хоби, някои се страхуват от високо, а други с удоволствие скачат с бънджи.

 А доста често хората, които не успяват да свалят излишните килограми, не желаят да се лишат от удоволствието, което им доставя храната. Необходима им е силна емоция, която ги разтоварва. Нещо като цигарите и алкохола за други.

(6 гласа)

Англичани в България – част 2

Англичани в България – част 2 - 4.9 out of 5 based on 11 votes

  Продължава от "Как да оцелеем в България? Учете се от англичаните!"

kashta-v-bulgarsko-selo Преди време разказах една пленителна история за младо английско семейство – 30-тина годишни мъж и жена, решили да се заселят в китно българско село. Всъщност в моето любимо село - Крушето. То не е много популярно – намира се на 26 км. от Велико Търново и за мен е най-хубавото място на света. Не само заради детските спомени и прекрасния климат, атмосферата на приятелство и уют, но и поради странния магнетизъм на мястото.

(11 гласа)

Как да си направим блог?

Как да си направим блог? - 4.5 out of 5 based on 6 votes

  Преди 4-5 години, сърфирайки из интеренет, разбрах, че мога да създам свой собствен блог без да съм експерт в правенето на сайтове. На всичкото отгоре имаше вариант това да е безплатно. В тази статия искам да разкажа за опита си с блогването, защото вече имам такъв с трите най-популярни платформи, които се ползват затази цел - Blogger /blogspot.com/, Wordpress /wordpress.org/ и Joomla. Ще ви споделя впечетленията си от тях и ще ви дам инфомация как можете да си направите ваш сайт без да сте програмист или уеб-разработчик.

Blog platformi

  Безплатните варианти

(6 гласа)
Етикети

Как да си помогнем с книгите за самоусъвършенстване?

Как да си помогнем с книгите за самоусъвършенстване? - 5.0 out of 5 based on 8 votes

Knigi-za-samousavarshenstvane Книгите за самоусъвършенстване са едни от най-популярните четива. Много от съвремените бестселъри принадлежат именно към този стил произведения. Те са свързани с всички аспекти от живота и целта им е да помогнат на хората да бъдат, каквито пожелаят - богати, известни, общителни, властни, здрави, красиви, силни, оптимисти и въобще по-добри във всяка една сфера.

(8 гласа)
Абонамент чрез RSS
Real Time Analytics