Влез

Врагове на женската красота: как да победим остаряването?

Врагове на женската красота: как да победим остаряването? - 5.0 out of 5 based on 3 votes

 Здравословният начин на живот, спорта и витамините могат да съхранят женското здраве и красота за дълги години. Нерядко лудото темпо на живот и множество грижи не позволяват в нужната степен да се грижим за здравето си. А с него започва красотата на всяка жена. Защото само ако изглежда здрава, жената може да бъде красива. За да се справи с неблагоприятните въздействия реално, те трябва да се познават.

 Враг №1 – постоянното емоционално напрежение и стрес

stres Животът на съвременната жена е пълен със стрес и да преживее без загуби за здравето и красотата е доста сложно. След тежки житейски преживявания дори млада и здрава жена изглежда остаряла. Причина за стрес може да стане всяка ситуация, срещу която у човека възниква реакция, съпроводена със силно емоционално възбуждение.

  Да се избегне стреса е практически невъзможно, а той в нормални граници ни помага да се справим с всекидневни предизвикателства. Трябва да се борим с хроничния извъннормен стрес. За това трябва да се научим правилно да възприемаме и да реагираме на стресорите. В помощ на тази борба може да се използват програмите за стимулация на мозъка, които са сравнително нови в България.

 Враг №2 – неправилно хранене и преяждане

 Проблеми с употребата на храна изпитва всеки втори жител на мегаполис, дори и по-често. Мнозинството твърде рядко се придържа към принципите на правилното хранене. Нередовното и небалансирано хранене, висококалорийните закуски между храненията /а се среща и постоянната им употреба през деня без прекъсване/, фаст-фууд и полуфабрикати, обилна употреба на мазна, пържена и пушена храна и заедно с това дефицит на фибри, витамини и минерали, както и на пълноценни белтъчини и мазнини. Такъв е примерният хранителен режим на съвременния градски жител, който създава проблеми не само със здравето, но и с излишното тегло, състоянието на кожата, ноктите, косата.

 Да се организира правилен режим на хранене и прием на вода не е сложно. Но е нужна правилна мотивация и постоянство. Така след известно време този режим ще се превърне във вашия начин на живот и няма да е необходимо постоянно да го следите. Ако ви е трудно да се ориентирате сред многобройните препоръки потърсете съвет от специалист.

Враг №3 – слабоподвижен начин на живот или хиподинамия

 Нашето тяло е разчетено за интензивни физически натоварвания, но да се намери време за тях сред плътния работен график е сложно. Физиологическата потребност от тях е останала и е необходимо да се удовлетвори – тя е не по-малко важна, отколкото потребността от храна и вода. Ако мускулите не работят те постепенно отслабват, а от това страда цялото тяло.

 Оптималният двигателен режим е от най-важните условия за съхраняване на красотата и здравето. Ако работата ви е причина за слабоподвижния начин на живот, необходимо е да намерите начин за активно движение поне по 150 минути на седмица. За да бъде тренировката достатъчна тя трябва да е с продължителност поне 50 минути и интензивност съобразена с вашето здравословно състояние и възраст.

 Враг №4 – вредни навици – тютюнопушене и употреба на алкохол

 За вредата от пушенето са изписани хиляди страници. Тютюневият дим не само вреди на целия организъм и може да причини множество хронични заболявания и рак, но уврежда зъбите и води до нездрав сивкав тен на лицето. Никотинът предизвиква преждевременно остаряване и образуване на ранни бръчки на кожата на лицето, която е много чувствителна. Не по-малко опасен за женската красота е алкохолът. Той също води до нездрав тен на лицето и набиране на излишни килограми. Изводът е ясен: спрете да пушите, а алкохолът го сведете до чаша червено вино на ден.

 Враг №5 – неправилен дневен режим и понижен имунитет

 Здравият сън позволява на жената за дълги години да младостта и красотата си. Но напрегнатият начин на живот не позволява да помислим не само за своето здраве, но и за пълноценен сън. Не бива да се нарушават денонощните ритми на организма и да се бърка нощта с ден. Това твърде скоро може да доведе до неприятни последствия за здравето и красотата. Ако е нарушен съня по други причини, мозъчната стимулация с някои от своите програми може значително да помогне за справяне с проблема.

 Пониженият имунитет може да бъде логичен завършек на експериментите с храненето и начина на живот. Честите простудни и хроничните заболявания незабавно се отразяват на вида на кожата и на външния вид като цяло. Укрепете си имунитета по всички възможни начини – пълноценно хранене, допълнителен прием в определени сезони на витамини и минерали, умерена физическа активност и разумен начин на живот.

 Враг №6 – неправилни грижи и лекомислено отношение към външността

 Заради красота и мода жените са готови да изхарчат големи суми и да извършат със себе си рисковани експерименти, без да се замислят за техните последствия върху кожата, ноктите, косата или здравето. Купуват козметични продукти, водейки се само от рекламата или цената. Агресивните компоненти в тях могат отрицателно да повлияят върху кожата, да предизвикат алергия или други кожни заболявания, от които после трудно ще се избавите. Не експериментирайте лекомислено със себе си. Не купувайте неясна по произход козметика.

 Не прекалявайте с въздействията върху външността си. Разумният начин на живот ще се отрази върху красотата ви много по-добре и трайно, отколкото килограми козметика или модни процедури.

 Не рядко се получава така, че ние с всички сили се стараем да си разрушим здравето и красотата. И след като значително сме успели в това започваме трескаво да търсим вълшебни начини да ги върнем обратно. Всякакви измислици влизат в ход – чудодейни еликсири, китайски билки, чудновати начини за пречистване на организма, които могат единствено да навредят. Но с надежда за чудо сме готови на всичко. За съжаление чудеса не се срещат в живота. Единствено разумното отношение към това, което ни е дала природата – нашето тяло, може да ни гарантира, че то за дълго ще ни служи по перфектен начин и ще е източник не на мъки, а на радост.

 Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване. Повече информация можете да откриете тук.

Последно променена наЧетвъртък, 11 Септември 2014 16:15

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics