Влез

Най-важното качество за отслабване

Най-важното качество за отслабване - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Ценно качество за отслабване Ценно качество за отслабване

 Виждали ли сте как някои хора с години се лутат между идеалното тегло и наднорменото? Ту отслабват, така че едвам ги разпознавате. Ту качват килограми до безобразие. Може би познахте и себе си в това описание? Истината е, че постоянното сваляне на тегло последвано от йо-йо ефект е това, което може да ни направи да изглеждаме най-зле. Кожата ту се свива, ту се разпуска, появява се целулит, гънки. Единственото, което се постига като влезете в идеалното по предписание тегло, е че изглеждате добре с дрехи. Но няма по-грозно нещо от слабо и отпуснато тяло. 

  Хубавата новина е, че ако стабилизирате веднъж завинаги теглото си, тренирате поне 2 пъти седмично, пиете по 2 литра вода на ден и ползвате качествена антицелулитна козметика, определено можете много да подобрите вида си.

  Бързайте бавно и бъдете постоянни!

 От личен опит мога да подчертая кое е най-важното качество, за да поддържате перфектна форма. А то е не да имате воля за мощни еднократни напъни, през които ударно сваляте 10, 20 или повече килограма за кратко време. Важно е какво правите по принцип - малките, но ежедневни усилия.

 Ако отглеждате растение трябва да го поливате да кажем 2-3 пъти седмично. Не може да го полеете за 5 седмици напред наведнъж и после да спрете. Няма как, ако гледате котка например, да й оставите за един месец храна и да заминете. Тя ще изяде цялата храна почти наведнъж, ще преяде и после ще остане гладна. 

 По същия начин е по-важно какво правите по-принцип. Уменията се култивират с опита, големите резулатати идват с натрупване. Не може да разсъждавате по следния начин: "Ще сваля килограмите, пък после си се връщам към нормалния начин на живот!" Което обикновено значи преяждане и обездвижване. Вярвайте ми че по-голям ефект ще имате от 1 тренировка седмично по час и половина, която обаче не пропускате, отколкото ако плътно тренирате по 3-4 пъти седмично за няколко месеца, а после се обездвижите. 

 Когато тренирате кучето си, не му позволявате понякога да се качва на леглото и понякога да оближе някой непознат. Спазвате стриктно обучителната му програма, ако целта ви е да го направите добро куче пазач. 

  Никога не казвайте: "Няма смисъл!".

 Винаги има смисъл. Пропуснахте тренировка, преядохте, седяхте пред телевизора вместо да се разходите? Нищо не е загубено. Просто продължете, откъдето сте спрели.

 И на мен ми се е случвало да си кажа: "Ох, сега не ми се тренира!" В такъв случай изборите са два: 1) Отивате, въпреки това и впоследствие винаги възкликвате "Добре, че отидох. Чувствам се прекрасно!" или 2) Скатавате се и после се обвинявате, че не сте тренирали, а сте се размотавали.

 Един съвет - във втория случай не се самообвинявайте, не се отчайвайте и не казвайте "Няма смисъл!". Просто при следваща удобна възможност - тренирайте. Вижте тук малко идеи как да се научим да живеем по-здравословно.

 И така, най-трудното не е да отслабнете, а да задържите теглото си. Хубавата новина е, че това може да стане чрез малки усилия, стига да са постоянни. Не е нужно да се изтезавате. Ако нямате идея какви ниско-калорични храни да ядете ежедневно, вижте тук. Ако не се сещате да пиете вода, сложете до себе си бутилка и дръпнете на смартфона си приложение, което да ви подсеща. Това може да стане и с обикновена аларма или вибрация на по-стар телефон.

 Забравете за думата "обаче"

 Въобще, познавайки себе си, направете така че да се самоусъвършенствате. На всяко "но" или "обаче", което ви пречи да вървите напред, намирайте решение. Обградете се с хора, които мислят като вас и никога не се отказвайте, дори да напредвате с бавно темпо. С времето ще се учудите на натрупаните резултати.

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 13 Май 2015 17:45

2 коментари

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Вторник, 19 Май 2015 21:33 Връзка на коментара

  Благодаря за коментара, Любка. Сигурно е точно така, както казваш. Дадох примера с котката, понеже съм чувала от баба си: "Котка и кокошка, наяждане нямат!" Ха-ха! В тази връзка може да видиш статията: http://www.zdravduh.com/2011-11-14-08-57-49/2011-11-14-09-06-24/item/719-hara-hachi-bu

 • Любка Попова
  Любка Попова Понеделник, 18 Май 2015 14:46 Връзка на коментара

  Много хубава и статия! Всичко е много точно и вярно!
  Теди, но това за котката не е вярно. От скоро гледаме в къщи котка и ни направи силно впечатление, че тя яде точно колкото и е необходимо. Ако и напълним купичката - ще си има за три, четири дни. Направо и завиждам, че никога не яде повече от необходимото ! Това си говорехме в къщи, че ако притежавахме това качество на котките, нямаше да имаме проблеми с излишните килограми.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics