Влез

Лечебният глад е като ТОРНАДО!

Лечебният глад е като ТОРНАДО! - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Лечебен глад / Снимка: www.weightlossresources.co.uk Лечебен глад / Снимка: www.weightlossresources.co.uk

 Лечебното гладуване е много ценен подход не само за отслабване, но и за цялостно пречистване на организма. Аз се възползвах доста успешно от него, за да сваля излишните килограми и да се почувствам по-добре. Много известни личности също са негови привърженици. В момента се сещам за Мадона и Стив Джобс. Ако искате да научите повече за това какво представлява лечебния глад и защо го сравняват с ТОРНАДО, прочетете откъс от книгата на д-р Ангел Ангелов "Гладувайте правилно!"

 Човешкият организъм е съвършена химична лаборатория

Лечебното гладуване, казано опростено, е вкарване на вода и изкарване на отпадъци. Зад това привидно просто действие се крият сложни химични процеси, които кипят в най-съвършената лаборатория - вашето тяло! Процесите, които протичат в 24-72-часовото гладуване, по своята същност са предимно деструктивни. Във вашия организъм действа едно малко, небезобидно торнадо.

Какво по-точно се случва?

 С помощта на водата вашите наситени мазнини се разграждат в ненаситени мастни киселини. Този химичен процес и съпътстващите го явления може да се измерват със съответни уреди и апарати, ако се намирате в клинична обстановка. Уредите отчитат някакви данни - по-важното е тези данни да се анализират и осмислят - това може да направите само вие или хора, които са натрупали много знания и личен опит. Промените във вашия организъм действително са съществени.

  Както отбелязва Г. Вайтович:"... в началото на гладуването качествено се изменя секрецията на стомашно-чревния тракт. Прекратява се отделянето на солна киселина. Вместо обикновен стомашен сок, като че ли се просмукват ненаситени мастни киселини и белтъци - своеобразна хранителна смес, напомняща тази, с която някои птици (например гълъбите) захранват малките си, които току-що са се излюпили. Тази смес по нещо прилича на извара. Наситените мастни киселини - това са мазнини от животински произход, парафини, които се втърдяват при стайна температура. Ненаситените мастни киселини са растителни масла, които при обикновена стайна температура си остават течни (...) Те активират тъканния неврохормон холицистокин, който на третия-четвъртия ден от гладуването потиска чувството за глад".

 Като правило третият ден от гладуването е адаптационен, преминава леко и приятно. Това дава известно основание за прекъсване на гладуването в неговия край или малко по-късно. Паралелно с адаптацията третият ден дава тласък на най-силната ацидозна криза, която наистина може да се сравни с ТОРНАДО.

 Известно ви е, че урината - пикочната киселина, креатина и креатинина, амонячните соли и неразтворимите твърди вещества са така наречените отпадъци, остатъци от обмяната на веществата. На медицински език замърсяването е токсините, които се съдържат в тези вещества се нарича токсемия. Задръстването с токсини е резултат на преяждане, прекомерна употреба на алкохол, цигари, лекарства. Токсините се натрупват предимно в съединителната тъкан, но също така и в костите, в междуклетьчната течност и в протоплазмата на всяка клетка.

 „Задръстване" означава, че организмът не може да се справи с изхвърлянето на тези отрови. Седемдесет и два часовото гладуване представлява чистач на вашия организъм както с механични, така и с химични средства. На първо време то спомага за разпадането на мазнините в мастни киселини и ацетон. Малко по-късно идва времето на разпадането на белтъците. Изхвърлянето на токсините се извършва основно чрез отделителните органи, а също така чрез потоотделянето и през белите дробове.

 При отсъствие на обикновеното и обичайно хранене по-голяма част от енергията на вашия организъм се пренасочва към отделителните процеси. Вашата урина не трябва да става мътна - това е признак на обезводняване и на ускорена реактивност на организма. Тя трябва да бъде светла и прозрачна като бистра водица.

 Разходка по-време на гладуване...

 Знаете ли колко вида отрови в газообразно състояние минават през белите ви дробове? Около сто и петдесет! Една тричасова разходка в планината сред борова гора ще направи вентилация на тези газове и техните остатъци дори от най-забутаните кътчета на вашите бели дробове. Заслужава си да отделите това време. Ако не можете да го сторите, друга възможност е да йонизирате въздуха в стаята, където живеете. Ако и това не можете да си позволите, да се надяваме, че времето на вашето гладуване не е мъгливо и много студено, че навън няма смог - в такъв случай и обикновеното проветряване на стаята ще свърши някаква работа.

 Ако сте заклет пушач, поне временно, за три дни откажете цигарите. Ако стоите в задимени помещения, вие „пушите" от цигарите на всички пушачи, така че по всяко време отчитайте качеството на въздуха, който дишате.

Кризата....

 Що се отнася до физическата криза, с която почти неминуемо ще започне вашето гладуване, тя се изразява в главоболие, гадене, виене на свят и повишено слюноотделяне, което предизвиква апетит. Това са естествени реакции на организма. Силата и интензитета на всяка реакция е правопропорционална на задръстването с токсини в клетките на вашия организъм. По болезнен начин още веднъж „плащате" кафето, цигарите, алкохола. На този етап рядко се проявява психична криза. Присъствието й, най-общо казано, означава липса на достатъчно добра психична подготовка преди началото на гладуването или въобще наличие на слаба воля.

 Проявленията на тази криза се състоят в невъздържаното желание за хапване, дразненето от миризми на ястия, сънуването на пикантни блюда, както и от наличието на несигурност, липса на вяра и убеденост. Такива неща обикновено се случват след десетия ден на по-продължителните гладувания и то само при липса на достатъчно опит.

 Искам специално да предупредя за изострянето на нервите. По време на гладуване вие сте в стресова ситуация, организмът ви е на „нокти", в постоянно напрежение и очакване. Не може и не бива да си позволявате лукса да реагирате на всяка простотия, на всяка явна несправедливост, независимо дали засяга вас, или други хора. Вие временно сте се откъснали от суетата на светския живот и го наблюдавате от висотата на облаците. Основните си задължения трябва да изпълнявате по-добре от друг път, но в дребнави ситуации не бива да попадате - отбягвайте ги великодушно.

 Силните положителни емоции натоварват неблагоприятно вашата психика също толкова, колкото и отрицателните емоции. Ако телевизията, киното, компанията ви дразнят, отдалечете се временно от тях. По-добрият вариант е да се потопите в тях, без въобще да ви въздействат по какъвто и да е начин (най-много гозби съм сготвил по време на гладувания), но за това се иска огромна воля и опитност, прилагане на известна техника.

 Не трябва да оставате с погрешното впечатление, че гладуването непременно е съпроводено с много трудности и неприятни моменти. Обикновено тридневното гладуване протича безпроблемно и приятно. Просто исках да ви предупредя за някои реално съществуващи опасности, но няма да се изненадам, ако въобще не се срещнете с тях - може би вашата психика е на изключителна висота!

 Да направим една рекапитулация - какво спечелихте от вашето седемдесет и два часово гладуване:

- стопихте известна част от вашите мазнини, като ги превърнахте в ненаситени мастни киселини;

- освободихте се от излишната сол, скорбяла и разни твърди неразтворими вещества (шлака);

- свалихте три до шест излишни килограма;

- калихте волята си и увереността в собствените си сили!

 Това малко ли е? Достатъчно, ако го поддържате периодично и системно, ако всеки път го завършвате с удовлетворение и оптимизъм. И с блясък в очите! Казвам ви - гладуването е най-естественият начин на живот между две хранения!

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!   

Последно променена наПонеделник, 09 Март 2015 11:09

1 коментар

  • Димитър
    Димитър Четвъртък, 06 Юли 2017 11:21 Връзка на коментара

    Какви глупости пишеш? Гладуване за сваляне на килограми? Оставаш без мускулатура, сланината си я носиш.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics