Влез

Мотивация за отслабване. Интервю с Руми Илиева - инструктор по фитнес и хранене

Мотивация за отслабване. Интервю с Руми Илиева - инструктор по фитнес и хранене - 4.6 out of 5 based on 16 votes

  rumi-ilievaМного съм щастлива, че днес в блога ми гостува Руми Илиева от www.fitnesinstruktor.com. Ако се вълнувате от темите за здравословния живот, отслабването или изкарването на пари от интернет, вероятно сте попадали на нейните сайтове или сте виждали някое от многобройните й интервюта в мрежата и по телевизията.

  Руми е сертифициран инструктор по фитнес и хранене. Но не това е най-впечатляващият факт – както тя самата казва: „Не дипломите правят специалиста”. За мен уникалното е, че тя е успяла в нещо, което аз, а предполагам и повечето от вас бихме искали да направим – превърнала е интересите и хобитата си в професия и основен източник на доходи.

  Тя самата казва, че е преминала през период, когато се е хранила нездравословно и е имала проблеми с килограмите. След това не само го е преодоляла, но е постигнала перфектното тяло и помага на много други да го направят.

  Точно затова реших да поканя Руми, за да ни разкаже какъв е пътят, който трябва да извървим, за да успеем да отслабнем.

-       - Здравей, Руми. Много се радвам, че прие поканата ми за това интервю. Би ли ни разказала малко повече за правилния начин на отслабване? Мисля, че съществуват доста заблуди в това отношение.

      Отслабването е много просто, но явно е трудно, щом толкова много хора се провалят. Правилният начин е хранене и тренировки. Само, че хората предпочитат да вярват в чудеса и залагат на магически сиропи, хапчета, колани, въртене на обръч, увиване с найлон, прилагане на методи „една приятелка ми каза ...“. Начела съм се на толкова много безумия, а то е толкова просто – храни се с по-малко храна отколкото имаш нужда и тренирай редовно.

       Това е като да имаш изпит по химия и вместо да седнеш да си научиш урока да разпитваш как ще протече изпита и да мислиш начини за вземането му без да седнеш да учиш. Хората, които успешно отслабват имат реалистични очаквания, хранят се добре, тренират редовно и не очакват чудеса, а награда за труда си, променят живота си завинаги, а не само за периода докато отслабват.

-       - Според теб генотипът най-важният фактор ли е за това дали ще сме слаби?

       Най-важният фактор е храната. Ако се тъпчеш с храна – няма да си слаб. Има хора, на които всички им завиждат, че ядат каквото си искат и са слаби – това е до време. Пощенската ми кутия е пълна с писма „бях слаба, ядях каквото си искам, чипс, вафли, шоколади, торти ... няпълнях с 10 кг.... какво да правя“.

       Има неща, които не могат да се променят като костната структура. Примерно, ако костите на ханша са по-широки, това няма как да се промени с хранене и тренировки. Но може да се работи, така че да се увеличат мускулите на бедрата, корема, торса, така, че ханшът да изглежда пропорционален и да не са набива на очи. Генотипът е водещото и с 2-3 месеца режим няма да се промени. Но с години работа може да се променят много неща, които за 2-3 месеца изглеждат невъзможни.

       Хората нямат търпение да разкрият потенциала си. Масово е желанието да се постигне визуална промяня за най-кратко време и след това имало йо-йо ефект. И след най-добрата диета ще има йо-йо ефект, ако не се промени начина на хранене за цял живот.

-      - Искам да те попитам защо според теб толкова хора не могат да разрешат проблемите си с излишното тегло? Какво им липсва?

      Хората имат нереалистични представи колко се отслабва и с каква скорост. Ако очакваш 6-ца по математика и получиш 5-ца – ще си нещастен. Ако обаче очакваш 4-ка – ще си щастлив. Очакванията ни определят колко сме щастливи.

       Ако попитам някой може ли да бяга с 20 км в час в продължение на 5 часа – ще каже, че не може. Но ако попитам може ли да отслабне 10 кг за месец, даже и да не може или да не знае дали може, ще каже, че е много хубаво, ако се случи. Защо тялото му не може да бяга с 20 км/час, но може да отслабне с 10 кг? Защото в единия случай се вижда усилието, а в другия крайния резултат. Т.е. хората не си представят пътя, а само целта. И когато целта не се появи за седмица, са разочаровани.

       Иска се воля, хъс, желание за промяна, за да осъществиш целите си (не само отслабване). Защо не всички имат 6-ци в училище? Защото хората сме различни, имаме различни интереси, имаме различни възможности и полагаме различно усилие.

      Така е и отслабването – всеки е различен, подхожда различно, но очаква един и същ резултат. В училище имах съученици, които сякаш вдишваха новите думи в час по английски. А аз ги пишех по много пъти, четях ги на глас, употреябвах ги в изречения и пак не бях толкова добра, колкото тези, които не полагаха усилия. Хората сме различни, но ако имаш цел, ще си по-близо до нея, ако полагаш услия да я постигнеш.

-      - А каква трябва да е нагласата ни, за да успеем да отслабнем? Кой е правилният начин на мислене?

        Независимо колко си отслабнал и за какво време, важното е, че сега си в по-добра позиция от началото. Не е важно с колко си отслабнал. Не е важно за колко време. Не се сравнявай с никой, особено ако нямаш силата да приемеш неговия резултат без да се съжаляваш.

-     - Според теб вярно ли е, че хората, които не могат да се справят с излишните килограми са безволеви?

       Би могло да е вярно. Но първото вярно нещо е, че са лошо информирани и незнаещи, което е нормално. Не може всеки от всичко да разбира. Но ако след като имаш нужната информация и средства, започнеш да търсиш лесни решения, тогава си безволев.

-     На теб какво ти помогна да успееш? Защо едни разрешават трайно проблемите си с теглото, а други - не? Кое предопределя успеха?

      Мотивацията определя успеха. Аз имах щастието да имам здравословни проблеми – това е много силна мотивация! Мотивира ме да открия границите на възможностите си. Много читатели са мотивират от това, че в началото не можех да направя и 1 лицева опора. Вече мога 20, но това не се случи за ден или месец, а за години.

       Постоянството винаги носи успех. Важно е как се храниш и тренираш през 90% от времето, а не 10% хранене и тренировки в перфектното време. Заблуда е, че има идеално време за тренировки и идеални храни за след тренировка. Няма никакво значение кога тренираш и какво ядеш след тренировка, ако по принцип се храниш добре и тренираш редовно, по което и да е време.

        Ако нещо е начин на живот не може да очакваш, че винаги ще можеш да тренираш сутрин на гладно. Животът се случва и се налага да тренираш, когато намериш дупка в забързаното  ежедневие, в което живееш. Хората не разбират, че постоянството ще ги доведе до успеха въпреки забежките от правия път. Няма значение, че си ял торта, бонбони и майонеза на 1 рожден ден, ако останалите 27 дни от месеца се храниш добре. Няма значение, че си пропуснал 2-3 тренировки през месеца, ако си тренирал 17 пъти по 20-30 минути.

-      - Сподели някои твои лични трикове, които са те мотивирали да вървиш напред към целите си.

        Представям си целта постигната и мислено извървявам пътя назад.

     Заобикалям се с хора, които имат сходни разбирания като мен (не е нужно да сме на едно мнение, а да имаме страст за постигане на цели, позитивно отношение, креативност).

      Оценям кои неща имат най-голям принос за постигане на целта и се съсредоточавам върху тях. Примерно ако е отслабване, ще се концентрирам върху храната и тренировките, всичко останало е страничен шум, който ще игнорирам.

-      -  Ако трябва да посочиш три най-ефикасни съвета за трайно отслабване кои ще бъдат те?

      1) Храни се с храни източници (не са направени от други храни).

      2) Експериментирай с какви количества храни отслабваш и се придържай към тях.

      3) Тренирай редовно.

 - Много ти благодаря за това интервю.

  А вие не се колебайте да разгледате тренировъчните програми на Руми и да се свържете с нея, ако имате въпроси.

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наВторник, 11 Февруари 2014 09:08

6 коментари

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics