Влез

Нямам време за диета!

Нямам време за диета! - 5.0 out of 5 based on 3 votes

  niamam-vreme-za dietaПовечето хора се оправдават, че поради натовареното си ежедневие и стреса, нямат време да спазват диета. Нито имат възможност  да си приготвят здравословна храна, нито да я изядат, нито да си правят домашни антицелулитни или други процедури. Казват, че нямат и достатъчно средства, за да си позволят всичко това.

  В отговор на тези твърдения, съдейки от моя опит, аз ще ви кажа, че ни липсват следните три неща: 1) планиране; 2) вяра в себе си и постоянство; 3) полезни навици.

  Планирането

  За да ви докажа, че има начин да отслабнете дори при липса на време, ще ви дам идеи как да се организирате, за да се придържате към един по-здравословен режим.

  Едно от най-честите оправдания, което съм чувала при несполучливите опити за диета е: "Нямам време понеже в работата ми е много натоварено. Не мога да ям по 4-5 пъти на ден малки количества здравословна храна, както съветват експертите."

  Трябва да се съглася, че стресът и натовареното ежедневие са голяма спънка в спазването на каквито и да било правила. Но в никакъв случай не е непреодолима. На работа сме по осем часа и реално там минава само едно от основните ни хранения за деня - обеда. Вечерята и закуската си ги хапваме вкъщи. Освен това в работата също можем да се храним здравословно стига да отделим малко време и предварително да си подготвим полезна домашна храна вечер и през почивните дни.

  Някои стигат и по-далеч, като казват, че нямат време да се нахранят от служебните си ангажименти. Това не би трябвало да е така - всеки трябва да успее да вземе своите поне 15 минути време, за да презареди батериите, защото иначе работоспособността пада. А не искаме това, нали? На бюрото също можем да държим по някои плод, пълнозърнеста бисквитка или кисело мляко, за да ни бъдат под ръка при крайна липса на време. И отново излеза, че планирането е най-важно за здравословното хранене.

  Липсата на време е просто оправдание. Не случайно се казва "Ако искате нещо да се свърши, възложете го на зает човек." Това е така, понеже когато работим на пълни обороти, ценим повече времето си и го уплътняваме максимално добре. Балансираната диета е просто част от целия пъзел, който трябва да наредим, за да се чувстваме добре. А в колкото по-добра кондиция сме, толкова по-качествено се справяме със задачите. 

  Постоянството

  Преди време една позната със сериозен проблем с теглото ми сподели, че иска да намери начин да отслабне бързо. Не й вършели работа някакви бавни и дълготрайни, здравословни диети. Каза ми: "Просто нямам време да чакам да свалям по 2-3 кг. месечно." А тя беше тогава на 25 години. Имаше наднормено тегло отдавна - почти от дете.

  Това ме накара да се замисля как се залъгват хората. Аз също си казвах, че не ми се почват упражнения, защото докато видя ефекта, ще са минали месеци. А това е много време - чак до следващото лято! В един момент летният сезон си дойде, а аз още не бях започнала да тренирам. Тогава се сетих за момента, в който с лека ръка реших, че не е нужно да се трудя за някакво необозримо бедеще и осъзнах, че това тогава далечно бъдеще е тук и сега. Вярвам, че е важно винаги да преследваме целите си били близки или далечни, защото времето си тече, а ние стоим на едно място. Трябва да се движим напред. Вода, която стои на едно място, застоява.

  Полезните навици

  Сещам се и за друг контрааргумент против липсата на време за придобиване на здравословни навици. И той е, че всеки човек има право на своето лично пространство. Никой не може да ви отнеме например ежедневното освежаване под душа. А точно това е един момент, в който можете да се погрижите за еластичността и по-добрия вид на кожата си.

  Можете да изполвате специалени масажор и да си правите контрастни душове. Аз преди не понасях контрастните душове, но сега те са се превърнали в неосъзнат навик за мен. Създадете ли си и вие подобни полезни несъзнателни навици, те ще работят за вас ежедневно. А постоянството е по-важно от напрягането и големите усилия. По-ценно е всеки ден да работите по някакъв проект по малко, отколкото да се напънете изведнъж и когато нещата не се получат, да се откажете напълно. 

  Надявам се да съм ви убедила, че време винаги можете да намерите за това, което искате, и винаги има смисъл да преследвате целите си. Грешно е да се мисли, че няма смисъл да се започва нещо, защото не се знае кога ще се свърши. Ако въобще не преследвате мечтите си, защо мислите, че те ще станат реалност за вас?

Вижте още моята лична история "Как успях да отслабна?"

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 13:19

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics