Влез

От какво зависи дали ще сме слаби?

От какво зависи дали ще сме слаби? - 5.0 out of 5 based on 3 votes

   MetabolismЗащо едни хора са слаби, а други полагат усилия и въпреки всичко са по-пълни? От какво зависи теглото ни? Факторите са два – първият е генетичен, а вторият е свързан с начина на живот. Много хора живеят със заблудата, че има значение само първият фактор, но тогава как ще си обясните, че има успешно и трайно отслабнали хора? Но нека разгледаме една по една причините за трупането на излишно тегло и да видим къде свършва генетичната предразположеност и какво е изцяло в наша власт да променим.

  От какви всъщност фактори е съвкупност гена?

  Обмяната на веществата

  Протичането на метаболитните процеси зависи донякъде от неследствения фактор. При някои хора природно е заложено обмяната на веществата да е по-бавна, те са склонни да трупат повече мастни запаси, кожата им се омазнява по-лесно, чувстват се по-сънливи и се уморяват по-често, отделителните процеси в организма са по-затруднени.

  Обикновено причината се крие в нивата на тиреоидните хормони, които се отделят от шитовидната жлеза. Ако има нарушение във функциите на жлезата или имаме липса на йод или селен, е възможно тези смущения да доведат и до увеличаване на теглото.

  Решението

  Потърсете специалист и си направете пълни изследвания на хормоналния баланс в организма. Лекарят ще ви предпише подходящите добавки и ще ви назначи хранителен режим за справяне с проблема.

  Друго което можете да направите е да пиете повече вода, да избягвате консервираните храни, да хапвате на често малки порции, да се движите повече. Това изцяло зависи от вас и съчетано с правилните хранителни добавки, може да ви помогне много да промените „неблагоприятния” ген.

  Броят на мастните клетки

  bez-junk-foodВеднъж образували се мастните клетки не изчезват, а само се свиват т.е. ако като деца сте били пълни вероятно имате по-голяма предразположеност към трупане на излишно тегло. Причина за това може да e инсулиновата реакция, която се проявява при консумирането на въглехидрати. При едни хора тя е по-бурна, при други умерена, при трети – слаба. Колкото повече инсулин се отделя, толково по-бързо глюкозата се складира в мастните депа. Несъмнено това е неприятна истина, но има и хора, които са се преборили с този свои проблем.

  Как се го направили?

  Като изцяло променят начина си на живот. Започват да се движат активно, отбягват заведенията за бързо хранене, изключват простите, неблагоприятни въглехидрати /сладки и тестени храни от бели брашна/  и се придържат към здравословните правила на отслабването. Добра идея е задължително да закусваме, никога да не допускаме да огладнеем и да вечеряме рано. Някои автори препоръчват за регулирането на кръвната захар да пием добавка с хром и да включваме канела в менюто си. Тези принципи са помогнали на много хора, макар и с цената на доста първоначални усилия, да се почувстват, както леки и фини, така и в по-добро здраве и физическа форма. Нищо чудно, че след това приемат този начин на живот завинаги.

  Факторът мускулна маса

  gira-uprajneniaЕ, не можем да отречем, че генът играе силна роля тук. Не случайно едни хора имат т. нар. „благодарни мускули”, склонни са лесно и бързо да трупат мускулна маса, за разлика от други, които приодата е ощетила в този аспект.

  Тук също са замесени изброените по-горе фактори като метаболизъм, ниво на хормоните на щитовидната жлеза и панкреаса.

  Колкото повече мускули имаме, толкова по-малко сме склонни да пълнеем, защото мукулните клетки, са ненаситни на глюкоза. Те имат нужда от това бързо гориво, за да функционират. Съответно по-малки количества от нея „имат шанса” да се преобразуват в мазнини.

  Какво можем да направим?

  Естествено - да спортуваме. В клетките има малки органели наречени митохондрии, които са сравнявани с електрически централи. Това е така, защото те обработват хранителните вещества, които достигат до тях и ни снабдяват с енергия. В мускулните клетки има най-много митохондрии, а в мастните – те са в незначително количество. При активно движение, ние стимулираме увеличаването на мускулната маса и на броя на митохондриите в клетките. Това води до по-активно консумиране на енергия и до желаното отслабване!

  Така че не пренебрегвайте начина си на живот, когато става въпрос за теглото ви. Наистина може да имате увреден метаболизъм, повишена кръвна захар или проблем с щитовидната жлеза, но с подходящите насоки от специалист, правилен хранителен режим и повече движение, няма неразрешими проблеми. Със сигурност ще успеете да се справите! Други преди вас са го направили, така че и вие можете!

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 12:53

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics