Влез

Лунната диета - ефективна и полезна

Лунната диета - ефективна и полезна - 4.9 out of 5 based on 8 votes

  lunna-dieta-detoxПовечето хора, които искат да отслабнат, вероятно са попадали на т.нар. лунна диета. Тя е доста лесна за изпълнение и е защитила славата си на ефективна и здравословна.

 Макар че не разбираме напълно защо, знаем че храненето според фазите на луната действа изключително благотворно на организма.

   Луната въздейства на електромагнитното поле на земята и водните масиви се влияят от нейната гравитация. Какво остава за нас хората, които сме 60-90% вода според възрастта ни?

  Вероятно не случайно и женският организъм следва 28 дневен цикъл, в който има период на задържане и на освобождаване от течности. Но каквито и догадки да правим, не можем да отречем, че лунната диета е ефективна и е разработена с мисъл и дълъг опит и наблюдения. Защо тогава да не се възползваме от предимствата й? Нали все пак не се спазва трудно. Всеки може да издържи за кратко на по-строг режим. В моя минал опит с отслабването се възползвах доста от този подход за здравословно намаляване на теглото. Сега ще разясня накратко какво представлява диетата, а после ще ви кажа моето виждане по въпроса.

  Лунната диета има няколко варианта 1) Тридневна диета по пълнолуние 2) 4 пъти в месеца за по 24 часа според фазите на луната - пълнолуние, последна четвърт, новолуние, първа четвърт 3) кратък детоксикиращ вариант - веднъж в месеца по пълнолуние за 24 часа. 

  Пробвала съм и трите варианта. Най-ефективен според мен е този с 4-те фази. Краткият е подходящ и за хора, които не искат да свалят тегло, а просто да изчистят организма си от токсини. Наистина е възможно да се почувствате за кратко зле точно заради процеса на детоксикация, но след това ще ви "просветне пред очите", както се изразяват някои от последователите на диетата. Хубавото е, че запазвате добър тонус и няма нужда да се притеснявате, че ще се забави метаболизма ви, защото през цялото време се приемат огромни количества течности - минимум 2,5 л. на ден. По този начин се тушира и чувството за глад.

В какво се състои класическата лунната диета?

Докато я спазвате трябва:

- да пиете само течности - вода, чай, прясно-изцедени фрешове

- да изключите млякото, алкохола, кафето, газираните, безалкохолните и енергийните напитки

- да не приемате твърда храна

- да изключите солта и захарта

- добре е и да не пушите, защото нали целта е детоксикация, а пък за цигарите вие си знаете...

  Експертите предупреждават, че лунната диета не е подходяща за бременни жени и кърмачки, за хора с хранителни смущения или други здравословни проблеми. Въобще ако не сте сигурни, че този режим е подходящ за вас, консултирайте се с лекар.

  Сега да ви споделя моите наблюдения. Спазвала съм стриктен вариант на лунната диета само на течности - вода, чай с малка лъжичка мед. Но установих, че това не е за мен. Просто не ми харесва и не ми пасва. Гладът ме връхлита жестоко и заплашва да осуети всичките ми опити за отслабване.

  Затова реших, че е добре да следвам мой си вариант, при който ще се чувствам най-добре. Получи се нещо като лечебния глад - плодове /череши, диня, ябълка/, вода с лимон и малко мед, малки количества кисело мляко само когато не мога да преодолея глада, отвреме-навреме и някои зеленчук /краставица, домат, лук/. Имаше ли ефект? И още как! Този подход, съчетан с балансирано хранене ми помогна да сваля излишни 9 кг., за което вече разказах в една от предишните статии. В интернет има много информация за фазите на луната. Хубавата новина е, че можете да започнето почти веднага.

  Пълнолунието започва тази вечер /03.07.12/ от 21 часа и 53 мин. Подходящо е да стартирате диетата си сега и да я продължите на 11-ти /последна четвърт/, 26-ти /новолуние/ юли и 2-ри август /първа четвърт/. Желая успех на всички. Аз също смятам да се включа в детоксикацията :)

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 12:26

4 коментари

 • пожарогасители
  пожарогасители Сряда, 28 Май 2014 13:21 Връзка на коментара

  С идването на лятото започваме да пробваме пролетни и разголени дрехи и все ни се вижда, че нещо ни е в повече.Тук стърчи, там е прекалено опънато и се започват с едни диети, които са безкрайни.Не знаем дали тази лунна е здравословна.За някой организъм да, но за друг може да не е.За това не съм голяма фенка на подобни диети, които пишат колко с полезни.И съветвам всяко едно момиче или момче,първо да се посъветва с лекар и тогава да предприема някакви диети и гладни стачки, иначе на снимката те показали хубави и свежи и пресни плодове и зеленчуци.

 • изгодни пожарогасители
  изгодни пожарогасители Четвъртък, 17 Април 2014 09:08 Връзка на коментара

  Много ви благодаря за тази полезна статия.Особено сега като се затопля и започнем да обличаме по тънки дрехи и по прилепнали се вижда какво сме натрупали през зимата и се започват едни диети,които за мен само влошават нещата.Тук пишете полезни факти и е добре, че запазваме добър тонус и няма нужда да се притесняваме, че ще се забави метаболизма ни, защото през цялото време се приемат огромни количества течности, при този тип диета за която пишете. В крайна сметка здравето ни е най важно и ако сме постоянно гладни то нио няма да можме да сторим.

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Сряда, 23 Октомври 2013 17:44 Връзка на коментара

  Да, тази диета не е предназначена за непрекъснато прилагане. Тя е за разтоварване и за временно спазване с лечебна цел.
  Иначе е добре да се храним разнообразно с леки и богати на витамини и ензими продукти.
  Вярно е, че ако гладуваме дълго време и след това не се захраним плавно, вероятно ще претоварим организма си и ще напълнеем.

 • пожарогасители
  пожарогасители Вторник, 22 Октомври 2013 17:10 Връзка на коментара

  Хубаво е поне, че експертите предупреждават, че лунната диета не е подходяща за бременни жени и кърмачки, за хора с хранителни смущения или други здравословни проблеми. Въобще ако не сме сигурни, че този режим е подходящ за нас, е доста по предпазливо и за предпочитане да се консултираме и с лекар.С тези диети човек отслабва така е и то доста драстично. Но трябва да се помисли и за режима който следва след това и ако сме се ограничавали страшно много, то в един момент каквото и да хапнем ще се складира в нашият организъм и така ще напълнеем.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics