Влез

Емоционалното хранене - не можете да си го позволите

Емоционалното хранене - не можете да си го позволите - 5.0 out of 5 based on 5 votes

   emocionalno-hraneneЕмоционалното хранене е скъп недостатък. Под това не разбирайте, че ви се налага да давате много пари за храна. Напротив, обикновено желанието ви за ядене идва изведнъж и вие купувате нещо евтино и високо калорично. Скъпо е, защото като последствия може да се сравни с други вредни навици. Цигарите например ви дават временно удоволствие, но то се дължи именно на зависимостта ви към тях. Получава се нещо като абсурдния параграф 22 или вечна омагьосана въртележка. Искаме да се успокоим - ядем, пълнеем - депресираме се, а лошото настроение лекуваме с храна!

  Трябва нещо коренно да се промени.  Как може да стане това?

  1) Чрез създаване на нови навици за хранене, които да възприемете изцяло. За да изградите навик, са ви нужни поне две седмици да повтаряте едно и също действие. Ако сте свикнали например да ядете вечер от скука пред телевизора, трябва да измислите ново занимание, което да замести това безмислено тъпчене. Можете да излезете от вкъщи с приятели, да се запишета на някакъв спорт или пък да се отдадете на хобито си. А ако все пак не успеете да измислите какво да правите - поне яжте нещо ниско-калорично като краставица, свежа салата, кис. мляко или череши.

  2) Понякога за това да сте изморени и депресирани и да търсите успокоение в храната има други причини. Проблем в работата, в семейството, финансови затруднения и др. Опитайте се да направите всичко възможно да премахнете стреса, да разрешите и отхвърлите излишното напрежение, да изкорените източника, първопричината за ежедневния дискомфорт. Не се притеснявайте да поискате и помощ за това!

  3) Прочететe информация какво се случва с тялото ви, когато прeяждате или се храните с вредна храна. Последствията за здравето не са за пренебрегване. Има редица изследвания, които доказват, че обилното хранене скъсява живота и влошава качеството му. Заслужава ли си мимолетното удоволствие този риск? Подобни разсъждения могат да ви помагнат да спрете с безмисленото тъпчене, причинено от скука, яд, неудовлетвореност или прекалена умора. Отдавайки се на този порок, вие само прибавяте още един към поредицата от проблеми, които имате. Знам, че е трудно, но се опитайте да анализирата кога сте гладни и кога просто ядете под влияние на емоциите си. Много хора са склонни да бъркат и жаждата с глад.

  4) Заместете страстта към храната с нещо по-интересно и ново. Съзнанието ви не може да е на две места едновременно. Може би сте забелязали, че когато правите нещо забавно или сте концентрирани, всички други физически усещания остават на заден план. Приложете този подход и няма да съжалявате. 

  5) Не дръжте подръка изкушения. Махнете от хладилника всичко, което ще ви накара да преядете. Ако знаете, че след работа ще ви домързи да си купите пуканки с масло от магазина и няма да отидете, не се зареждайте предварително с тях. Водете си и дневник на това, което ядете през деня поне, докато придобиете по-здравословни навици. Така ще имате реална представа колко храна сте приели. Количеството може да ви учуди. Това е като при бързо изхарчените пари за дреболии - не си даваме сметка за тях, докато не видим колко голям процент са от доходите ни.

6) Не се чувствайте гузни, ако сте се натъпкали под влияние на емоциите. Само това ви липсва - не стига, че имате проблеми, а и да допринасяте с още негативни чувства. Усмихнете се и си обещайте, че ще имате воля да се откажете от това временно удоволствие, които ви носи само допълнително напрежение!

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:50

4 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Четвъртък, 07 Юни 2012 12:48 Връзка на коментара

  Здравей, Хари! Радвам се, че статията ти хареса. Аз не съм експерт по тези въпроси. Пиша от личен опит и чета доста книги на здравословна тематика. Това, че се чувстваш добре е страхотно, но все пак здравословното хранене изисква да се храним поне по 3 пъти на ден, без да преяждаме. :)

 • ХАРИ
  ХАРИ Четвъртък, 07 Юни 2012 11:43 Връзка на коментара

  И аз благодаря за статията. Имам един въпрос. В последно време се храня веднаж на ден,съвсем умерено, без хляб, но се чувствам перфектно, тренирам и ми е супер. Искам да продължа така, може ли организма да издържи с толкова храна? благодаря

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Четвъртък, 07 Юни 2012 00:03 Връзка на коментара

  Златка, благодаря за хубавите думи. Може би много от тези препоръки хората ги знаят или са чували за тях, но на мен целта ми е да ги накарам да се замислят и да ги прилагат на практика!:)

 • zlatka trifonova
  zlatka trifonova Сряда, 06 Юни 2012 22:27 Връзка на коментара

  Поздравления,Теди!Страхотни препоръки!Хора,които имат проблем с килограмите трябва да си ги сложат в рамка и да си ги препрочитат.Много ценни съвети!Аз ще се възползвам от тях.Бъди благословена за грижите ти за здравето на хората!

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics