Влез

От къде да започнем с отслабването?

От къде да започнем с отслабването? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

  Kak-da-zapochnem-dietaАко искате да започнете по правилния начин свалянето на излишно тегло, първо се информирайте по темата. Някой може да каже, че тази стъпка е излишна и че просто трябва да се действа, а не да се четат безцелно разни книжки и статийки. Важно е обаче да се познават поне на елементарно ниво процесите, които стават в организма след приемането на определена храна. По този начин ще сме наясно кога допускаме грешка в храненето и кога сме на прав път.

  Известно ни е, че има три типа хранителни групи - белтъчини /протеини/, мазнини и въглехидрати. Всички те са ни необходими, за да се храним здравословно. Диети, които изключват някоя от тези групи са вредни за здравето ни. Спазвайте само балансираните хранителни режими, които включват лесно-усвоими протеини /нетлъсти меса, риба, бобови растения, яйчен белтък, тофу и др./, ненаситени мазнини /течни на стайна температура, съдържащи се в маслините, ядките, авокадото, рибата и др./, прости /бавноусвоими въглехидрати - пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци/. 

  Какво се случва, когато приемаме въглехидрати?

 Ако те са от лошия вид - прости въглехидрати като торта, захар, тестена закуска, бял хляб и др., това предизвиква експлозивно отделяне на хормона инсулин. А как действа той? Разпределя глюкозата /кръвната захар/, която се получава при разграждането на въглехидратите, в основните депа, където организмът я складира - черния дроб и мукулите, а останалото количество трансформира в телесни мазнини. Така че когато депата се запълнят, излишъкът ви кара да пълнеете.

  Може би се чудите защо ви е толкова вкусно, когато консумирате такива храни. Нали организмът е умна система и би трябвало да му харесват полезните храни, а вредните да го отблъскват /като лошата миризма на развалено например/? Всъщност той възприема трупането на мазнини като нещо полезно - те са леко и лесно-преносимо гориво, нещо като бели пари за черни дни. Това е останало от времето, когато не е имало много храна, както в наши дни и се е случвало да се гладува с дни.

 Чувство за глад изпитваме, когато до мозъка не достига глюкоза чрез кръвния поток. А инсулинът всъщност понижава нивото на глюкозата в кръвта, понеже я разпределя, както стана въпрос по-горе. Освен това този хормон пречи на освобождаването на кръвната захар от черния дроб, а също така възпрепятства изгарянето на мазнини. Той е нещо като скъперник, който пести ресурси. Затова може би ви се е случвало 2 часа след като изядете чиния с макарони или спагети, да сте отново гладни. Инсулинът е понижил количеството на глюкозата в кръвта и на мозъкът ви не му достига гориво.

 От друга страна, когато ядем сложни въглехидрати, като пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци,  панкреасът не отделя изведнъж големи количества инсулин, а този процес става значително по-бавно. Това се дължи на факта, че споменатите храни съдържат фибри, които забавят процеса на усвояването им и съответно глюкозата навлиза в кръвта постепенно, за по дълъг период от време. Не е за пренебрегване и фактът, че нерафинираните храни включват в състава си и повече витамини и полезни микроелементи. Хранейки се с бавноусвоими въглехидрати, предотвратяваме опасността клетките ни да станат нечувствителни към инсулина и да не откликват парвилно на командите на този хормон. Това от своя страна може да доведе до затлъстяване и диабет тип 2.

  Какво става когато приемаме белтъчини /протеини/?

  Протеините се разграждат в организма до аминокиселини, които са изключително важни за всички жизнени процеси. Някои специалисти твърдят, че трябва да се приемат само белтъчини от растителен произход, понеже животинските са замърсени с пестициди, антибиотици и хормони на стреса. Други казват, че растителните протеини са крайно недостатъчни и че не включват всички необходими аминокиселини /като Майкъл Търмънд например/. Привеждат и доказателството, че черепът на приматите се е увеличил многократно, след като започват да консумират месо.

  Но няма значение на коя от двете тези симпатизирате, ясно е че е задължително в менюто ви да присъстват достатъчно белтъчини. Обикновено се препоръчва те да се набавят от нетлъсти биологично-чисти меса, риба, ядки, яйчени белтъци, бобови растения, тофу, соя и др. 

 Защо е добре да се включват и белтъчини в менюто ни? Според една популярна диета - "Зоната" на д-р Бари Сиърс, в българската адаптация на която участва д-р Мария Папазова, консумирането на протеини води до отделяне на противоположния на инсулина хормон - глюкагон. Може би запомнихте, че инсулинът е скъперник - пести ресурси и пречи на топенето на мазнините. Глюкагонът има обратната роля - помага за освобождаването на глюкозата от черния дроб и мастните депа. По този начин мозъкът ни се снабдява с необходимото "гориво" и ни дава сигнал, че сме се заситили.

  Сигурно ще се запитате, защо тогава диетите, които препоръчват консумация само на протеини, се отричат? Много е просто - дори да приемаме само протеин, ако количеството му е прекалено голямо, той отново предизвиква отделянето на инсулин и съответно трупането на телесни мазнини. Освен това при такъв тип хранителен режим в организма се натрупват токсични вещества - кетони. Той започва да се опитва да ги изхвърли, което води до загуба на вода т.е. голяма част от загубата на тегло не е за сметка на мастните депа.

  Какво става при консумация на мазнини?

  Както вече съм споменавала в отделна статия, мазнините биват ненаситени /полезния тип, течни на стайна температура/, наситени /твърди на стайна температура - предимно от животински произход/ и синтетични /като маргарина например - изключително вредни, наричани трансмазнини и почти неразградими от организма/.

  Повечето специалисти препоръчват консумацията на ненаситени мазнини - ядки, семена, риба, авокадо и др. Наситените мазнини се отричат, понеже са по-трудно разградими, понякога се наслагват по стените на кръвоносните съдове и могат да доведат до сърдечно-съдови проблеми. Освен това, ако често ги консумираме, тези мазнини влизат в състава на клетките ни и правят мембраните им по-твърди и трудно пропускливи. Това забавя метаболизма ни и ни кара да пълнеем. Може да доведе и до инсулинова резистентност т.е клетките да не са достатъчно чувствителни към инсулина и да не реагират правилно при досег с него. 

 По темата за мазнините също има разнопосочни мнения. Някои хранителни експерти не препоръчват по време на диета да се консумират дори споменатите полезни мазнини, поради високата им калорийна стойност. Според фитнес инструктора Майкъл Търмънд например мазнините не са директно гориво за организма, както са въглехидратите, а първо влизат в състава на мастните ни депа и чак след това можем да ги използваме като енергиен източник.

  Има и други широко разпространени гледни точки относно ползата от ненаситените мазнини. Дори  според голяма част от експертите, те ни карат да слабеем. Как става това?

 - Вече споменахме, че засилват обмяната на веществата, като правят клетъчната мембрана по-лесно пропусклива.

- Освен това обаче, те са неутрални към отделянето на хормоните инсулин и глюкагон, които споменахме по-горе. Съответно нямат отношение към процеса на пълнеене. 

- Те създават усещане за ситост и подават важния сигнал: "Спри да ядеш!"

- Забавят усвояването на въглехидратите и по този начин пречат на освобождаването на големи количества инсулин в кръвта. А както вече споменах, този хормон води до пълнеене и възпрепятства топенето на мазнините.   

  Вероятно се убедихте, че е много важно да имате правилната картина в главата си на това какво се случва с телата ни, когато консумираме определени хранителни групи и че информирането е добро начало за спазването на ефективна и пълноценна диета. Опитах се да синтезирам на едно място възможно повече факти от различни книги за здравословно хранене, който да бъдат от полза за разбирането на механизмите на отслабването и оформянето на красива фигура. Надявам се, че това ще ви приближи с една крачка към заветната цел - свалянето на излишно тегло :)

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПонеделник, 10 Ноември 2014 15:36

1 коментар

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics