Влез

Ройбос - чаят на чайовете!

Ройбос - чаят на чайовете! - 5.0 out of 5 based on 2 votes
чай Ройбос Снимка: freeimages.com/ Обработка: Теодора Д. чай Ройбос

  Чаят Ройбос се приготвя от уникално иглолистно растение от семейство бобови, което произлиза от склоновете на нос Добра Надежда в Южна Африка (ЮАР). На местния език африканс името му означава "червен храст". Да знам, звучи почти библейско :)! Интересен факт е, че плантациите, в които се отглежда растението не използват торове и химикали, дори напояване. Това се прави с цел чаят да е максимално чист и натурален. 

  Защо е толкова популярен този чай?

  Ройбосът не съдържа кофеин (за разлика от "матето") едновременно с това има невероятен ободряващ и освежаващ ефект. Съдържанието на танини също е много ниско. Това прави този чай подходящ за консумация от бременни и кърмачки, дори има случаи, в които се предписва на бебета при колики и алергични реакции към млякото. 

  За какво е полезен ройбосът?

Трудно ще намерим нещо, за което  да не е полезен:

- Той има мощен противовъзпалителен ефект. Съдържа полифеноли, които са антиоксиданти и се борят с вредното въздействие на свободните радикали. По тази причина на ройбосът се приписват и антиракови свойства. Счита се, че съдържа 50 пъти повече антиоксиданти в сравнение със зеления чай.

- Чаят от "червеният храст" е известен с това, че намалява кръвното налягане. А както знаем хипертонията и сърдечната недостатъчност са една от най-честите причини за смъртност в световен мащаб.

- Ройбосът подпомага дихателната система. Той е естествен бронходилататор. От неговото вълшебно въздействие могат да се възползват хора със сенна хрема, астма и екзема.

- Южноафриканският чай помага и за по-здрава костна система. Съдържа калции, манган и флуор. Тези микроелементи са ценни и при борбата с остеопороза, артрит и ставни болки. Манганът стимулира отделянето на ензими, благодарение на които се регенерира костната тъкан. 

- Ройбосът подпомага храносмилането. Той съдържа антиспазмолитични вещества. Има благотворно въздействие при стомашна болка и спазми. За най-добър ефект е препоръчително да се приема 30 минути преди хранене. 

- Чаят "ройбос" помага и за здрава и красива кожа. Съдържа алфа хидроксилна киселина и цинк. А както е известно повечето качествени кремове съдържат тези ценни съставки. Защо да не си ги набавим по естествен път?

- Вълшебният чай помага и при превенция от Диабет 2-ри тип. Съдържа антиокиданта аспалатин и способства за поглъщането на глюкоза от мускулите. 

- Ройбосът съдържа коктейл микроелементи - Калций (Ca) - за здрави кости и зъби, Магнезий (Mg) - за балансиране на нервната система, Цинк (Zn) - за хубава кожа, Fe (желязо)- за пренос на кислорода в кръвта, Манган (Mn)- за ускоряване растежа и метаболизма на костите , Калий (K) - регулира обмяната на веществата и др.

  За кого още е подходящ южноамериканският чай?

 Ройбосът е подходящ за хора, подложени на стрес - действа като антидепресант. Препоръчителен е както при умствена работа, така и при активен спорт. Ограничения за възрастта - няма. Може да се пие студен или топъл, да се комбинира с мед, мляко, захар, лимон. Подходящ е и за употреба в сладкарството и като основа за супи, салати, коктейли и др.

 Препоръчвам ви да пробвате този чай Ройбос в комбинация с шипка и хибискус за максимален ефект. А ако искате да го поръчате с 10% отстъпка, пишете ми тук

Източници: WIKIwww.premiumvita.com, www.vegkitchen.com 

Последно променена наЧетвъртък, 24 Ноември 2016 13:38

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics