Влез

Чай "мате" - по-добрата алтернатива на кафето!

Чай "мате" - по-добрата алтернатива на кафето! - 5.0 out of 5 based on 1 vote
чай Мате Vegelicacy.com чай Мате

  Знаете ли какво е общото между между наименованията "парагвайски чай", "йезуитски чай", "напитката на боговете" и "зеленото злато на индианците"? Те всички се използват като синоними за чаят "мате". Последният е традиционен за южноамериканските индианци - гуарани. Те го приготвят от изсушени и стрити листа на дървото Йерба мате.

  В родината си чаят мате се консумира от куха кратунка (т. нар. „калебаса”) през метална сламка, наречена "бомбиля". Името на напитката се дължи именно на кратунката, тъй като индианската дума за "тиква" е "мате". Сламката "бомбиля" традиционно се изработва от сребро, но днес се предлагат и сламки от алпака, неръждаема стомана или от кухи тръстикови стебла.

 Индианците пият мате от векове като средство против горещини, глад и изтощение. 

  Най-важната съставка на матето е алкалоидът матеин, който има различна химична формула от кофеина, но въздействието му върху организма е твърде сходно. Предимството му е, че това действие е по-меко и лишено от недостатъците и страничните ефекти, които се наблюдават при кофеина.

  Матето действа като мек стимулатор на физическата и психическата активност на човека; подобрява дейността на храносмилателната и отделителната система (използва се като леко слабително, препоръчвано при хроничен запек, и мек диуретик, който не претоварва бъбреците); нормализира кръвното налягане (понижава артериалното налягане) и разширява съдовете.

 Защо да предпочетем мате пред кафето?

- В сравнение с кафето чаят "мате" съдържа повече ценни вещества -  витамин А, всички витамини от групата В, но най-много - В1 и В2, С, Е, Р и други. От микроелементите най-силно са представени сярата, магнезият, калцият, калият, манганът, натрият, желязото, медта, хлорът.

- кофеинът в матето е свързан с танина и освобождаването му не става бързо, а постепенно и затова ни държи бодри по-дълго време и не чувстваме рязък спад в енергията след няколко часа.

- при матето нямаме страничните ефекти от кафето като нервно напрежение, безпокойство, ускорен пулс, безсъние и др. Кафето ни помага първоначално да отделим серотонин - хормонът на щастието, но чрез него освобождаваме и адреналин - хормонът на стреса, който ни държи под напрежение и ни изтощава.

- церемонията по пиенето на мате е доста приятна и екзотична - това допълнително ни кара да релаксираме и да подсилим имунитета си. 

Как да си приготвим чай мате?

Както споменах чаят мате се приготвя от изсушени и стрити листа на вечнозеленото растение Йерба мате. По-лесен начин да си приготвим този чай е с готови пакетчета, а ако бъде комбиниран и с растение като Гинко билоба се получава изключително освещаваща и ценна напитка. Гинко билобата помага за по-добра концентрация и памет, разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвоснабдяването. Така че независимо дали се занимавате с умствена или физическа дейност подобна напитка може доста да подобри тонуса и резултатите в работата ви.

Може да опитате ТОЗИ чай Мате с гинко билоба. А ако искате да го закупите с 10% отстъпка от цената, пишете ми.

Източници: bg.wikipedia.org/wiki/Матеteateam-bulgaria.com, pomaga.com

Последно променена наСряда, 16 Ноември 2016 12:29

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics