Влез

Как да се справим с поленовата алергия?

Как да се справим с поленовата алергия? - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Решение при сенна хрема www.ozonico.net/ Обработка: Теодора Д. Решение при сенна хрема

  Сенната хрема е наричана още алергичен ринит или полиноза. Засяга най-вече горните дихателни пътища. Наименованието "сенна хрема" идва от 19 век. Дадено е от лекар, който всеки път започвал да киха, когато влезе в плевнята при сеното. 

 Понеже аз самата страдам от въпросната поленова алергия мога добре да опиша симптомите и без да чета медицински списания. Те се изразяват в раздразване лигавицата на носа и очите, често кихане и усещане за възпаление в гърлото.

  Един от по-тежките симптоми е копривната треска. Последното хич не е шега работа - мен веднъж така ме разтресе, че при положение, че съседите над нас събаряха стени по време на ремонт, аз не обръщах никакво внимание на потресаващия шум. Бях унесена и по-зле отколкото, когато бях болна от грип с 40 градуса температура. 

 Интересен факт е, че до 32 годишна възраст нямах и следа от тази алергия. Обикновено алергиите се развиват в детските години и повечето отшумяват. Но след като се консултирах със специалист, се оказа, че макар и изключително рядко може и над 50 да се прояви подобна реакция за първи път. 

  Сенната хрема се проявява най-силно през пролетта, когато има най-много цъфтежи и във въздуха хвърчат полени, чиято функция е да опрашат растенията. Именно тези полени, които прилепват към лигавицата на носа, се приемат от организма като вредно чуждо тяло, което трябва да бъде атакувано и унищожено. Затова се получават и възпаленията - организмът ни страда от "приятелски огън" на хормона хистамин, който самият той отделя, за да се справи с "опасните" според него полени. 

 При някои хора сенната хрема се проявява и през есента. Тогава цъфтят някои видове плевели, полените от глухарчетата и пухчетата от брезите също се носят постоянно из въздуха. 

Въпросът е как можем да облекчим страданието от сенната хрема?

За да намалим алергичната реакция се препоръчват множество варианти.

  1) Подсилване на имунитета по всякакви начини. Ако имаме силна имунна система няма да сме податливи на алергични пристъпи. Слабият организъм се обърква и не може да направи разлика между безвредните полени и опасните за нас патогени. Като защитна реакция се засилва производството на хормона хистамин, който провокира алергиите. Добра идея е да се приемат витамин С, витамин А (бета-каротен) и В-комплекс. 

  2) Билколечение. В природата известни като хистаминови блокери са коприва, гинко билоба, чобанка и шипка. Те са естествената щадяща алтернатива на агресивните противоалергични, кортикостероидни лекарства. Освен това при приемането на билките няма странични ефекти като сънливост и не се натоварват до такава степен черния дроб и бъбреците. 

  3) Ограничителни средства. Какво представляват те? Ами много е просто - всичко, което намалява излагането ни на алергизиращите полени.

  Такива са:

- носене на слънчеви очила и/или маска, за да се избегне контакта с лигавицата на носа и очите;

- поставяне на комарници на прозорците;

- излизане навън предимно в обедните часове и избягване на разходките рано сутрин и късно вечер, когато полените са в по-голяма концентрация във въздуха;

- разходки сред природата, когато е валял дъжд и е отмил вредните частици от въздуха;

- и още един изключително хитър трик: може да намажем с клечка за уши натопена в олио или вазелин лигавицата на носа. Така полените ще залепнат по този защитен слой и няма да са в непосредствен контакт с нас. Процедурата с намазването е добре да се повтаря на няколко часа и при възможност да се мие често лицето, а носа да се промива със солен разтвор или да се правят инхалации.

  4) Спорт. Тичането, плуването, танците и др. са естествен начин за намаляване на алергичните реакции. Движението и активният начин на живот подсилват имунитета и намаляват отделянето на хистамин. 

  5) Алтернативни методи на лечение са още акупунктура, акупресура, ароматерапия и др. 

  Няма да се спирам подробно на лекарствените средства против сенна хрема, защото те са широко рекламирани и известни, а и лекуват симптома, но не и причината.

  Аз лично, комбинирайки някои от горните подходи постигнах добър ефект с намаляването на алергичната реакция на организма ми. Тази година - 2016 значително по-леко понесох алергените във въздуха макар, че цъфтежите започнаха от март и продължиха до юни. През 2014, когато за първи път се алергизирах от косена трева още не знаех, че трябва да се пазя и стигнах до споменатата по-горе копривна треска. Така че съветът ми е, ако усетите че кихате и се дразните от полени, избягвайте ги с всички средства.

  Нелекуването на хроничните възпаления могат да доведат до бронхити и усложнения, за които дори не ми се мисли! Затова, ако страдате от поленова алергия или в следствие на други заболявания сте стигнали до възпаления на горните дихателни пътища, добра идея е да приемате натурална хранителна добавка с естествени екстракти от билки, които успокояват лигавицата и имат отхрачващ и изчистващ дробовете ефект като ПУЛМОКЛИНС.

Източници: Wikipedia, www.bgbilka.com, www.bilki.bg

Последно променена наЧетвъртък, 27 Октомври 2016 11:11

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics