Влез

Лечебните свойства на билката "котешки нокът".

Лечебните свойства на билката "котешки нокът". - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Лечебните свойства на "котешки нокът" www.freeimages.com / Обработка: Теодора Д. Лечебните свойства на "котешки нокът"

  Растението "котешки нокът" (uncaria tementosa) е познато от над 2 000 години в народната медицина. То произхожда от долината на Амазонка в Южна Америка и е една от билките, които индианските шамани използват в лечебните си практики. Те го стриват на прах или приготвят целебни тинктури от корените и кората му.

 Билката се нарича още вълшебната "перуанска лиана". Това  растение се увива около високите дървета и достига до 15-20 метра. Листата му са тъмнозелени, а цветовете - жълти. Стъблото е подобно на това на лозата, а "мустачките' по него са завити подобно на нокът, откъдето идва и името на растението. 

  Какви са лечебните свойства на котешкия нокът?

 - използва се при артрит и ставни проблеми, има мощно противовъзпалително действие;

 - има силен антитуморен ефект, помага за стопиране развитието на раковите клетки;

 - облекчава храносмилателните проблеми, язва, нарушена перисталтика и др.

 - има благотворно въздействие при астма и респираторни проблеми.

 Какъв е ефектът от котешкия нокът върху имунната система?

  Доказано е, че билката понижава интензитета  на възпалителната реакция с 46-89%. Има мощен антиоксидантен ефект и забележително редуцира активността на тумор некротизиращия фактор, които е един от основните критерии за нивото на
противовъзпалителната активност. 

Освен, че перуанската лиана помага за създаването на нови T-клетки (основните бойци на имунната система), тя помага и за възпиране на растежа на изродени лимфомни клетки. А експеримент в клетъчни култури показва, че извлеци от котешки нокът спират развитието на ракови клетки от тумор на гърдата.

 Приемането на билката заедно със стандартното лечение при онкоболни с химиотерапия благоприятства за понижаване на страничните ефекти като гадене, загуба на тегло, кожни проблеми. Това се дължи на свойството на котешкия нокът да помага при "поправянето" на уврежданията в структурата на ДНК на клетката и предотвратяване на намаляването на белите кръвни телца. 

 Кога не трябва да се приема котешки нокът?

 Не е препоръчително да се приема билката при автоимунни заболявания, както и от туберкулозно болни и хора с трансплантирани органи. Прекаленото засилване на имунната система може да има лоши последици в тези случай.

 Как да приемаме билката?

 Има множество варианти за приготвяне на котешкия нокът - стриване на прах, отвара, тинктура, мехлем. Доста лесен и практичен вариант е да си го купите под формата на хранителна добавка например УНКАРИН.

 Източници: Wikipedia, Puls.bg

Последно променена наПонеделник, 10 Октомври 2016 17:46

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics