Влез

Вредни или полезни са яйцата?

Вредни или полезни са яйцата? - 5.0 out of 5 based on 3 votes

  Ползата от яйцатаНесъмнено една от най-коментираните теми в здравословното хранене е за ползите и вредите от яйцата. Този спор наподобява дискусиите за млякото и млечните продукти, които разгледах в предишна статия. Реших да представя накратко аргументите за и против консумацията на яйца.

  Ще започна с негативните мнения:

 • В жълтъка се съдържа лош холестерол, който може да навреди на здравето ни, като задръсти и стесни артериите ни. В едно яйце той е 270 mg., което е много, имайки предвид, че препоръчителното дневно количество е 300 mg.;
 • При някои заболявания свързани с бъбречни нарушения, сърдечно съдов риск или повишена кръвна захар, яйцата не са препоръчителна храна;
 • Хората, алергични към белтъчини, трябва да се въздържат от консумацията им;
 • Суровите яйца са носители на салмонела, освен това са по-трудноусвоими;
 • Яйчните жълтъци не са подходяща храна при спазване на диета, понеже са високо-калорична храна.

  Поддръжниците на тезата, че яйцата са изключително полезна храна имат много научни аргументи в своя полза:

 • Макар че яйцата съдържат лош холестерол /LDL/, това не може да е основно причина за покачването му в организма, тъй като нивото на LDL се регулира от черния дроб. Всъщност поглъщането на по-големи количества от него намалява нуждите от синтеза му.
 • Яйчните белтъци са еталон за чист протеин, те както и жълтъците съдържат много незаменими аминокиселини. Не случайно са храна за възникващия нов живот - малките пиленца;
 • В жълтъка се съдържат ценни витамини - А, Е, Д, К - те действат благотворно на целия организъм - на зрението, на регенеративните функции, на костната система, помагат в борбата със свободните радикали. Жълто-оранжевия цвят на жълтъците се дължи на наличието на два каротиноида - лутеин и зексантин;
 • Въпреки, че яйцата съдържат наситени мазнини, те включват и ценното вещество лецитин, което е антиоксидант и има свойството да намалява лошия холестерол;
 • В жълтъците има и сяра, която е важна за здравето на кожата, ноктите и косата. Тя стимулира обмяната на веществата и помага за топенето на мазнините. Действа и благоприятно за пречистването на организма.
 • В зависимост от начина на отглеждането на кокошките яйцата може да съдържат и повече омега-3 мастни киселини, което ги прави особено полезни.
 • В жълтъка се съдържат и ценни микроелементи - желязо, цинк, калций, йод, селен и др. Затова яйцата са подходяща храна при анемия и подсилват организма.
 • Не на последно място трябва да споменем и витамините от В-група, които действат благотворно на нервната система. Особено ценен е холинът /В4/, липсата на който може да доведе до умора, нервност, безпричинна разсеяност и отпадналост. Изключително важен е синтезът му при малките деца и бременните.
 • Доказано е, че консумирането на яйца в умерени количества /6 седмично/ не увеличава риска от сърдечно-съдови проблеми при здравите хора.

  След всичко казано дотук се надявам да преосмислите мита за вредата от яйцата и да прецените дали са опасни лично за вас. Организмът винаги е търсил баланса и нито прекаляването с определена храна, нито лишаването от нея, може да доведе до добро. Така че се информирайте и подбирайте умно менюто си!

  Вижете още "За или против млечните продукти?"

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наЧетвъртък, 01 Септември 2016 13:21

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics