Влез

Здравословен живот (77)

Зелен чай с жасмин - еликсир на здравето и красотата

Зелен чай с жасмин - еликсир на здравето и красотата - 5.0 out of 5 based on 1 vote

  Красота, нежност, хармония - това си представяме като погледнем жасминов цвят и никак не сме далеч от истината относно свойствата на това екзотично растение. За първи път то се споменава в индийските папируси. Обявено е за свещено растение в Индия. Наричат го "лунна светлина на любовта".

  В древногръцките митове се казва, че жасминът е подарен на хората от богинята на любовта - Атина. Не случайно се числи към семейство маслинови. Във Филипините това цвете е обявено за национален символ и изразява женската чистота, както и страстната любов. Във Франция пък са правели флейти от стеблото на жасмина. 

(1 глас)

Ройбос - чаят на чайовете!

Ройбос - чаят на чайовете! - 5.0 out of 5 based on 2 votes

  Чаят Ройбос се приготвя от уникално иглолистно растение от семейство бобови, което произлиза от склоновете на нос Добра Надежда в Южна Африка (ЮАР). На местния език африканс името му означава "червен храст". Да знам, звучи почти библейско :)! Интересен факт е, че плантациите, в които се отглежда растението не използват торове и химикали, дори напояване. Това се прави с цел чаят да е максимално чист и натурален. 

  Защо е толкова популярен този чай?

(2 гласа)

Чай "мате" - по-добрата алтернатива на кафето!

Чай "мате" - по-добрата алтернатива на кафето! - 5.0 out of 5 based on 1 vote

  Знаете ли какво е общото между между наименованията "парагвайски чай", "йезуитски чай", "напитката на боговете" и "зеленото злато на индианците"? Те всички се използват като синоними за чаят "мате". Последният е традиционен за южноамериканските индианци - гуарани. Те го приготвят от изсушени и стрити листа на дървото Йерба мате.

  В родината си чаят мате се консумира от куха кратунка (т. нар. „калебаса”) през метална сламка, наречена "бомбиля". Името на напитката се дължи именно на кратунката, тъй като индианската дума за "тиква" е "мате". Сламката "бомбиля" традиционно се изработва от сребро, но днес се предлагат и сламки от алпака, неръждаема стомана или от кухи тръстикови стебла.

 Индианците пият мате от векове като средство против горещини, глад и изтощение. 

(1 глас)

Пречистване на организма. Как да си помогнем?

Пречистване на организма. Как да си помогнем? - 4.5 out of 5 based on 2 votes

  Периодичното пречистване на организма е най-доброто, което можем да направим за телата си в дългосрочен план. Задръстването с токсични и гниещи отпадни продукти може да доведе до редица болести (сред които автоимунни, злокачествени и др.)

  Затова програмите за детокс и засилване на метаболизма, са от огромно значение. Искам в този материал да обединя на едно място всички статии в сайта на тема пречистване, лечебен глад и др. 

 Групи храни за детокс

(2 гласа)

Как да се преборим със ставните проблеми?

Как да се преборим със ставните проблеми? - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 Проблемите със ставите могат да се дължат, както на обездвижване или неправилно движение, така и на активен спорт. Затова тази тема вълнува доста голяма група от хора. 

 Обикновено болките в сухожилията и ставите се дължат на два фактора: 1) износване на хрущялната тъкан и невъзможност на организма да я възстанови; 2) възникване на възпаление.

  Може ли с тези 2 проблема да се преборим с природни средства и какви са начините?

(1 глас)

Как да се справим с поленовата алергия?

Как да се справим с поленовата алергия? - 5.0 out of 5 based on 1 vote

  Сенната хрема е наричана още алергичен ринит или полиноза. Засяга най-вече горните дихателни пътища. Наименованието "сенна хрема" идва от 19 век. Дадено е от лекар, който всеки път започвал да киха, когато влезе в плевнята при сеното. 

 Понеже аз самата страдам от въпросната поленова алергия мога добре да опиша симптомите и без да чета медицински списания. Те се изразяват в раздразване лигавицата на носа и очите, често кихане и усещане за възпаление в гърлото.

  Един от по-тежките симптоми е копривната треска. Последното хич не е шега работа - мен веднъж така ме разтресе, че при положение, че съседите над нас събаряха стени по време на ремонт, аз не обръщах никакво внимание на потресаващия шум. Бях унесена и по-зле отколкото, когато бях болна от грип с 40 градуса температура. 

(1 глас)

Защо да приемаме пробиотици и лактобактерии?

Защо да приемаме пробиотици и лактобактерии? - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 Наскоро се запознах с японец, израснал в Германия. Той се интерeсуваше живо от България, но спомена нещо много странно за киселото мляко. Каза, че е убеден, че е с турски произход. Бях меко казано учудена и му казах, че киселото мляко е от типичните за българската кухня продукти. За доказателство му споменах, че млечно киселата бактерия, която прави възможно заквасването се нарича lactobacillus bulgaricus. Забележете Булгарикус, а не Турцикус! Той се замисли и каза, че ще провери случая.

(1 глас)

Вълшебните ензими

Вълшебните ензими - 5.0 out of 5 based on 1 vote

  Когато става въпрос за здравословно хранене най-често се говори за витамини, минерални вещества, фибри, вода и др. Доста по-рядко се споменават ензимите, от които всъщност зависят всички протичащи химични реакции в организма. 

 Какво представляват те?

 Повечето ензими са белтъчни молекули, които катализират (ускоряват) всички процеси в организма, както извън така и вътре в клетките. При човешката телесна температура от ок. 37 C повечето от процесите, включващи разпад на хранителните вещества до аминикиселини, глюкоза и липиди няма да бъдат възможни, ако не се използват ензими. Те ускорявят до 1 000 000 пъти химичните реакции в организма. Познати са ни около 4000 вида. 

 Дълго време в българския език думата фермент е била синоним на ензим т.е. нещо което ускорява реакциите на разпад, катализира и преобразува. А от гръцки "en zyme" означава "в мая". 

(1 глас)

Лечебните свойства на билката "котешки нокът".

Лечебните свойства на билката "котешки нокът". - 5.0 out of 5 based on 1 vote

  Растението "котешки нокът" (uncaria tementosa) е познато от над 2 000 години в народната медицина. То произхожда от долината на Амазонка в Южна Америка и е една от билките, които индианските шамани използват в лечебните си практики. Те го стриват на прах или приготвят целебни тинктури от корените и кората му.

 Билката се нарича още вълшебната "перуанска лиана". Това  растение се увива около високите дървета и достига до 15-20 метра. Листата му са тъмнозелени, а цветовете - жълти. Стъблото е подобно на това на лозата, а "мустачките' по него са завити подобно на нокът, откъдето идва и името на растението. 

  Какви са лечебните свойства на котешкия нокът?

(1 глас)

Как да намалим високото кръвно налягане?

  Kръвното налягане се определя от два фактора: 1) Колко бързо сърцето помпа кръв; 2) Колко тесни са кръвоносните ни съдове.

  Колкото по-бързо циркулира кръвта и колкото по-тесни са артериите ни, толкова е по-висок натиска върху стените им или с други думи, толкова е по-високо кръвното ни налягане. Обратното също е вярно. 

 Естествено най-доброто, което може да направите при повишено кръвно налягане е да потърсите професионална лекарска помощ!

  Можете обаче да си помогнете и с още много природни и естествени методи. Те се делят на:

(0 гласа)
Абонамент чрез RSS
Real Time Analytics