Влез

Инвестиране в климатици. Заслужава ли си?

Инвестиране в климатици. Заслужава ли си? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

eco-klimaticiДа инвестираме ли в климатици?  В една от предишните статии в блога разказах за алтернативите на отопление /локално парно и топлофикация/, от които имам впечатления, и споделих, че възнамерявам да поставя климатици вкъщи. В резултат на спестяване в продължение на около 7 месеца, успях да събера 2/3 от сумата, която смятах да похарча. Обмислях вариант за теглене на кредит за енергийна ефективност за остатъка от сумата. Познати ме информираха, че това е свързано с дълъг процес на одобрение и представяне на много документи. Не че съм очаквала нещо друго. В крайна сметка се оказа, че мога да взема парите от роднини безлихвено. Така че започнах с търсенето на подходящи варианти.

  Как се стигна до това решение?

  Първо да изложа накратко защо реших да инвестирам именно в климатици, при положение, че живея в блок, ползващ се от услугите на топлофикация.

  Много е просто и предполагам, че всички се досещате какво е причината - рекордно високите сметки, които ни заляха през изминалата зима. Предполагам, че повечето българи, доколкото съдя от репортажите по телевизията и мнения на познати, са се почувствали ограбени и онеправдани.

  В интерес на истината идеята за топлене с по-енергоспестяващи уреди ми дойде преди няколко години. Тогава обаче не бях убедена, че имайки предвид начисляваната такса "сградна инсталация" /предишна такса "мощност"/+ток за допълнителни уреди, ще ми излезе по-евтино. Е, сега вече съм! Въпреки скорошните изказвания, че токът ще поскъпне с 10%, а парното ще падне с 29%, решихме, че повече не се трае и трябва да действаме.

  Апартаментът ни е вътрешен, доста топъл и на последен етаж. Сменена е дограма, има външна изолация и таванът също е изолиран. Изложението е такова, че имаме нужда да пускаме отопление не повече от 3 месеца в годината. И то е логично - при толкова топъл апартамент. А колко е отоплителния сезон на топлофикация? Седем месеца - от ноември до април включително.

  Има и още една причина, поради която климатиците са ни необходими. Лятото вътре става 33 градуса, когато навън е 30. Направо не се живее. Така че 2 месеца в годината поне е добре да ги ползваме "в режим студено". 

  И така пристъпихме към изпълнение на плана. От първоначалните оферти, които получихме, преценихме, че ще ни стигнат към 3 000 лв. Предложиха ни климатик 10-ка за по-малката ни стая и 12-ка за по-голямата. Доколкото разбрах означенията 10-ка, 12-ка, 14-ка и т. н. идват от една британска мерна единица Btu, която се получава като кубатурата се умножава по някакъв коефициент. Не се задълбах много. А пък и има толкова много други условия, които влияят освен кубатурата на помещението, че реших да послушам съветите на познатите си да взема малко по-мощен климатик, отколкото ми е необходим. Това било нещо като двигателя на колата, колкото по-мощен, толкова по-малко се мъчи машината и е по-икономична. 

  На коя марка да се спра?

  Чудих се, четох по форумите, разпитвах познати, задавах въпроси и на експертите, които ги продават. Мненията бяха почти единодушни - Toshiba, Daikin и Mitsubishi Elektric са най-добрите. Някои казваха - вземи си нещо евтинко, не ти трябва такава инвестиция, но аз знаех от какво имам нужда - 2 качествени инверторни климатика.

  Спрях се на последната марка 1) Защото имаше положителни отзиви по форумите; 2) защото ми я препоръчаха познати; 3) защото продавачите на Toshiba например, от останалите марки предпочитаха Mitsubishi Electric. Казаха ми, че са най-безшумни, което се виждаше и от характеристиките им. А освен това имаше мнения, че на Daikin им плащаш повече за марката и при едни и същи параметри с другите, цената им е значително по-висока. Не ангажирам никой с мнението си, просто следвайки интуицията си избрах, каквото ми се струваше най-удачно.

  Замислях се и за варианта за климатик с йонизиращ филтър в стаята на детето, но не ми предложиха изгодни оферти за такива, консумативът им е скъп и не съм убедена в ползите на тази технология.

  Неочаквано предложение

  Така се случи, че в един от магазините, от където събирах оферти предлагаха климатици на старо. Първоначално не им обърнах внимание, но ми казаха, че са японски и когато се загледах в параметрите се учудих доста. Бяха значително по-добри от тези на новите уреди, за които имах оферта. Казаха ми че дават 3 години гаранция - същата, каквато и на новите.

  Бях чувала много добри неща за японските климатици. Обясниха ни, че японците имали много добра програма за енергийна ефективност и когото излезе по-икономичен модел, те предавали старите уреди и срещу някакво доплащане си вземали нови. Въпреки това въпросните климатици бяха от енергиен клас над ААА, но тъй като по европейските стандарти това е най-високия, ги бяха надписали по този начин. Параметърът, на който ни обърнаха внимание беше COP - в нашия случай 5,42. Това е коефициент на трансформация, който показва, че за 1 киловат изразходвана енергия, уредът отдава топлина от 5,42 киловата. За охлаждането има друг коефициент EER - и той беше от този порядък. 

  Ние бяхме изправени пред следния избор:

  климатици нови - 3 100 заедно с монтажа /180лв./бр./, COP - 4,4; гаранция 3 години, 10-ка и 12-ка, китайски

  климатици стари 1950 заедно с монтажа /170 лв./бр/, СОР - 5,42; гаранция 3 години, 10-ка и 14-ка, японски

  За вторите имахме събрани пари, а за за първите трябваше да вземем заем. Вие кое бихте избрали? Аз се спрях на втория вариант.

  За монтажа на японските климатици беше необходим трансформатор от 100 на 220 V. Казаха ни, че почти няма да имаме енергийни загуби от това устройство - по-малко от 2%. 

  Първите впечатления от работата на новите стари климатици са добри. Наистина са безшумни, имат добри клапи за насочване на въздушната струя, охлаждат бързо. Дистанционното им е на японски, но имаме превод. 

  И понеже искам да съм максимално полезна да ви предупредя за нещо, което търговците пропускат да кажат при покупката. На всяка година имате задължителна профилактика, която се заплаща - 50 лв., иначе гаранцията ви става невалидна. Това важи и за новите климатици.

  Надявам се с тази статия да помогна на тези от вас, които обмислят покупката на климатици. Най-малкото едно мнение в повече не вреди на никой.

  Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 12:25

12 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Понеделник, 27 Август 2012 13:34 Връзка на коментара

  Здравей, Любо. Добре дошъл в коментарите. Този COP е по японските стандарти. Не знам дали европейските са теоретично до 5. Не съм проучвала специално въпроса, но всички нови /китайски/ климатици, които ми предложиха бяха с COP под 5.

 • Lubo
  Lubo Понеделник, 27 Август 2012 07:22 Връзка на коментара

  Параметърът, на който ни обърнаха внимание беше COP - в нашия случай 5,42.
  Теоретичният не беше ли 5,0(т.е.500%).

 • Ели
  Ели Четвъртък, 23 Август 2012 01:52 Връзка на коментара

  Една идея за организиране на проверка в домовете в целия блок, вече осъществена от някои, вижте коментарите на "Бижу"

  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=641541.15

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Петък, 17 Август 2012 19:15 Връзка на коментара

  Благодаря, Васил. Това е полезно допълнение. :)

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Вторник, 10 Юли 2012 15:02 Връзка на коментара

  Това за полезната зона на действие естествено съм го чувала макар да не съм технически ориентирана. Но тази зона не е ли по-лесно постижима, когато уредът е по-мощен?

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Вторник, 10 Юли 2012 15:00 Връзка на коментара

  Така си е. Ние позволяваме да ни тъпчат, а управниците ни много добре знаят това и се възползват максимално.
  Надявам се някои прекрасен ден Топлофикация да фалира, но както е казала Айшето "А дано, ама надали..."

 • jeksi
  jeksi Вторник, 10 Юли 2012 14:57 Връзка на коментара

  ... за двигателя и климатика...
  Всеки средно технически образован човек ще ти каже, че всяка машина си има оптимална зона на действие - там където Коефициента на Полезно Действие е най-висок и, че принципа "колкото повече толкова повече" не е валиден винаги ;)

 • jeksi
  jeksi Вторник, 10 Юли 2012 14:35 Връзка на коментара

  :) Възможността си я има. Даже е споменато в закона, че описаната там методика за разпределение на загубите от сградната инсталация може да не се взима под внимание, ако оторизирана организация направи обследване и удостовери колко точно киловата се отделят от тази сградна инсталация. В частност правиш изолация на "твоите" тръби и доказваш на топлинния счетоводител, че те не отделят никаква топлина.
  Проблема е, че те не са чували за такъв филм, а и не искат и да чуят, предполагам защото в програмата им за топлинно счетоводство не е заложено такава възможност и не могат да направят новата сметка.
  От друга страна, след изолация и сертификат, съвсем спокойно можеш да спреш да плащаш сметките и да успорваш всяка такава сметка с начислени загуби от сградна инсталация.
  Всичко зависи от нас, потребителите, дали ще се оставим на гаврата на монополиста.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Вторник, 10 Юли 2012 13:42 Връзка на коментара

  Jeksi, къде го прочете това? Дано да се появи такава възможност наистина. Но не ми се вярва, защото всички сме наясно с монопола на топлофикация и държавните протекции над дружеството.

  Това за двигателя на колата предполагам, че е опростен вариант, чрез които се опитват да обяснят на обикновения потребител начина на действие на климатиците.

 • jeksi
  jeksi Вторник, 10 Юли 2012 11:58 Връзка на коментара

  "Това било нещо като двигателя на колата, колкото по-мощен, толкова по-малко се мъчи машината и е по-икономична". Това твърдение не е вярно но няма значение, като цяло статията си я бива.
  Искам да споделя една идея, която срещнах скоро из нета - как да не ползваме услугите на "Топлофикация".
  Значи:
  1. Викате фирма за да изолира тръбите, които минават през вашия апартамент, и заради които ви се начислява "енергия отдадена от сградна инсталация".
  2. Фирмата ви издава сертификат, че тези изолирани тръби нямат никакво топлоотдаване т.е. никаква енергия не се отделя от сградната инсталация в частта и минаваща през вашия имот.
  3. Този сертификат се представя на топлинния счетоводител (и Топлофикация) и той те изключва от сметките при разпределение на загубите от сградна инсталация.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics