Влез

Как се прави малка, но хубава сватба?! /Част 2/

Как се прави малка, но хубава сватба?! /Част 2/ - 4.5 out of 5 based on 15 votes

wedding1Сватба - снимка: www.sxc.huПредполагам, че вече сте прочели част 1 и знаете, че целта ми е да ви улесня при организирането на сватбата – скромна и красива и без излишен снобизъм. Ще опиша основните разходи около това събитие и ще ви дам примерен бюджет в ексел /моята сватба в конкретни цифри/. Така ще можете да се възползвате от готови цени, а и от примерен списък с покупки и услуги. Продължавам с най-главните покупки:

Халките избрахме от сватбен мол, където цената на бялото злато беше доста по-ниска от на повечето места – те излязоха около 450-60 лв. /близо 8гр. х 56 лв. – това благодарение на мойте тънки пръсти – халката ми е около 2гр. J - общо взето по-голяма ми седи доста грубо). Относно другите бижута – избрах си сребърно колие и гривна, които стояха добре с бялото злато (около 170 лв. бяха). Любопитно! J – всички продавачи си мислеха, че си избирам дрънкулки за абитуриентския бал (а аз съм вече на 30 г.).

С роклята имах нечуван късмет – обикалях из Пиротска и тъй като исках да си взема под наем, пробвах какви ли не китайски и турски боклуци. Харесах си бутик с рокли на български дизайнер, но знаех, че те са само за продажба, а не за наемане. Въпреки това отидох в магазина и пробвах най-хубавата рокля – случайно собственикът беше там и ми позволи да я взема под наем за 150 лв. /стандартна цена/.

Тортата поръчахме на външна фирма, защото цената от ресторанта беше значително по-висока. За 35 парчета излезе около 70-80 лв. Позволиха ни да внесем и алкохол – бяло и червено вино, бира и др. /около 150лв./ - впрочем този алкохол стигна и за ергенското/моминското парти и остана и за след това доста.

С кумовете се разбрахме да си купим за подарък сокоизтисквачки – избрахме си еднакви /излязоха 180лв. едната, но не са много по-добри от по-евтините!/.

Ето и някои от другите по-дребни, но доста внушителни като обща сума разходи:

 - прическа за булката /70 лв. – пробна и финална/, грима беше мое дело /мислеха, че е правен от професионалист/;

 -  обувки+чанта+жартиер+бельо+болеро /бяла връхна дреха/– 142 лв.;

 - риза+колан+бъклица за младоженеца – 90 лв. /костюм си имаше, обличан веднъж/,

 -  медицински 2х15лв.=30лв., изследване Hiv+Wass 2х27лв.=54лв. /задължително е/ – общо 84 лв.

 - покани - 33 лв.; табелките с имената за гостите си изработих сама и ги разпечатах на цветна хартия /иначе са от 0,50 лв./бр нагоре и трябва да ги надписваш ръчно/ -  шаблон теглете от тук, ако ви харесва и искате да го ползвате, ето и празен шаблон, на който можете да попълните имената на вашите гости, свържете се с мен, ако имате нужда от помощ.

- така наречените джаджи – чаши за ритуалната зала, 2 бр. шампанско, подаръчета за гостите, бутониери, кошничка за късметчетата и др. аксесоари излязоха около 160 лв.

 - другите разходи за почерпка /в Ритуалната зала, пред младоженеца и булката/   около 50 лв.

 - допълнително за ритуалите ни трябваха – пиле (10лв.), питка (6 лв.), а от ресторанта ни поискаха да си донесем кани (12 лв.). Освен тези суми, имайте предвид, че трябва да се подготвят и трапези в младоженеца и булката.

А какви са разходите отстрана на кумовете? Сега ще ви кажа какви бяха в нашия случай /задължителните/: булото купува кума – 25 лв., чаши за ритуала взема кумата – 35 лв., късметчетата също са от тях – 13 лв., букета на булката – 60 лв., пита – 10 лв. и гореспоменатия подарък – 180 лв. – общо 323 лв. В това число не включвам разходите, извършени по тяхно желание – подарък 4 бутилки вино, колаж с наши снимки и разходи за облекло и прическа.

Обещаната табличка с подробните разходи изтеглете от тукНадявам се да съм била полезна. Ако имате конкретни въпроси например какви точно услуги съм ползвала, от кое съм доволна и от кое не, пишете ми!

П. С. Ще посветя и една статия на забавната част от сватбата – ритуалите, хорàта, гафовете и смеха. 

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:05

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics