Влез

Повече стойност за парите ни? Нестандартен подход.

Повече стойност за парите ни? Нестандартен подход. - 3.7 out of 5 based on 3 votes
Уорън Бъфет - топ инвеститор Уорън Бъфет - топ инвеститор

 Има някой истини, които не остаряват с времето като думите на У. Бъфет: "Цената е това, което плащате. Стойността е това, което получавате." Парите са вид стока и като всяка такава могат да "се изтъргуват" повече или по-малко успешно.

 Някога вярвах, че за да постигнем целите си, е оправдано да спестяваме до крайности. Това си мислех наблюдавайки родителите си през кризата от 1996-1997 година. Сега съм на друго мнение - трябва да си позволяваме наистина важните за нас удобства в живота, за да не стигнем в края на житейския си път до извода: "Животът е това, което ти се случва, докато си правиш планове за него".

  Хареса ми една мъдрост, която чух наскоро: "Парите, които наистина можеш да наречеш свои са тези, които си похарчил за себе си и за свое удоволствие." И наистина е така - добрата книга, хубавата храна, почивката на красиво място с близките хора, хобитата - това са все неща, които трябва да си позволяваме, щом ги желаем толкова силно :)

 Нямам предвид разбира се да харчим като обезумели. А само за важните за нас неща - тези които искаме не само днес, но и утре и след месец и след година. Най-добрият тест за това дали си заслужава да си купим нещо е като изчакаме известно време и не купуваме почти нищо на кредит

 По този начин ще можем да следваме дългосрочните си финансови планове и да харесваме живота си днес и сега. Важно е да не мислим "на дребно", а да се извисяваме и за да можем да видим целия пейзаж. 

 А сега да си дойдем на думата. Какво можем да направим, за да вземем повече стойност за парите си? Освен стандартните съвети, които ще срещнете често - купувайте на промоция, пазарете се и др., аз ще ви дам един нестандартен съвет:

 ПРАВЕТЕ ОБРАТНОТО НА ТОВА, КОЕТО ПРАВЯТ ВСИЧКИ!

 Ще ви дам пример с моя грешка. Преди време взех ипотечен кредит. По това време кредитите в швейцарски франкове бяха популярни. Ниска лихва, стабилна валута, 10 години назад не е мърдала. Е да, но ако получаваш доходите си в лева, настъпи криза, а франкът все още е стабилен, какво се получава? За някой хора кредит, умножен по две, поради разликите в курса. При мен не беше толкова трагично, защото реагирах рано и сравнително бързо, но все пак си е загуба (Вижте цялата ми история тук). 

 Наскоро мой клиент  ми сподели, че по същото време, когато бяха модерни кредитите във франкове (2007-2008), жена му продала наследствен имот и сложила парите на депозит в същата валута. От банката я разубеждавали да не го прави. Не й е изгодно при тази смешно ниска лихва на спестовните влогове във франкове! Към днешна дата обаче за няколко години парите й са нараснали почти двойно - CHF от 1.16 лв. достигна 1.90 лв. А ако не беше продала имота - той щеше да се обезцени наполовина и реалното й лично богатство (т. нар. нетна стойност) щеше да е ок. 1/4 от това, което притежава днес. 

 А когато аз вземах моя кредит - напротив кредитният посредник ме убеждаваше, че е супер изгодно. Всъщност въпросната жена от примера по-горе е направила обратното на мен и повечето хора - аз купих апартамент по време на имотния балон и взех кредит във франкове, а тя е продала имот и е сложила парите на депозит във франкове. Мъжът й определи това като късмет, а аз му казах, че е невъзможно да е късмет. Просто има финансово грамотна жена. 

 На мен лично този подход много ми допада - да действам наобратно на масата, отвъд стадното чувство. (Не само защото съм зодия рак и ходя назад :) Когато се водиш по това, което правят всички - губиш. Ако трябваше да се водя по чуждите оценки и мнения на времето трябваше да пропуша, защото беше модерно. Но аз се заинатих и не го направих - едно от най-добрите ми решения в живота. 

 Всъщност следването на модните тенденции може да ни струва много безсмислено похарчени пари. Аз се придържам към класиката и към това, което лично на мен ми харесва. Следването на тази или онази знаменитост, на новите колекции (които са добре забравени стари), не е за мен. Не робувам на марки и мнения и това ми пести пари. Имах преподаватели в университета, които ме определяха като индивидуалистка. 

 Как още можем да се възползваме от правилото "Прави обратно на другите" и изкарвай/пести пари? 

 Естествено всеки финансово грамотен човек ще се сети, че се купува при нисък пазар, когато цените на имотите, акциите и др. ценни книжа са евтини и достъпни за инвеститорите, а се продава, когато цените се вдигнат и се получи ефекта на балона.

 Това отново е обратното на действията на повечето хора. Те търсят това, което се котира масово и подценяват това, което се търгува евтино. Вълкът знае накъде да подгони стадото, така че да го подплаши, притисне и да се засити. Бъдете и вие вълци, а не агнешко или ярешко. За съжаление аз научих този урок по трудния начин със собствена грешка. И на всичкото отгоре действах против интуицията си!

 А какво ще кажете за сезонните истерии?

 При смяната на сезоните хората действат еднотипно!

 Ремонтите например на външна изолация ги правят най-често есента, когато времето застудява и наближава зимата. Но познайте какво - тогава цените са най-високи, а майсторите най-трудно достъпни. Мой приятел има собствена фирма за изолация и той потвърди мнението ми, че е най добре този тип ремонти да се правят през пролетта и лятото. Тогава най-лесно ще намерите свободни професионалисти и ще може да получите по-изгодни условия. 

 А почивките?

 

  Аз лично не мога да разбера манията да се почива август месец в най-големите жеги. Е, освен ако не ви пуснат в принудителен отпуск. Но дори да е така, може за разлика от повечето хора да изберем прохладата на планината пред морето. Цените през първите две седмици на август са доста по-високи за всички близки туристически дестинации. Истината е, че макар че доста хора се ориентират към извънсезонни почивки например през юни и септември, отново най-голямата лудница и най-безумните цени си остават в идеалния сезон. 

 А можем да почиваме дори през октомври да кажем в Анталия :) Не знам за вас, но за мен луксът не е да се пържиш в жегата с тълпата, а по-скоро да си на красиво и по-пусто кътче с по-нормален климат. А ако това удоволствие ти излезе и на по-добра (или същата) цена - още по-хубаво. По този начин получаваме повече стойност за парите си, нали?

 Предизвиквам и вас да коментирате и да дадете примери как като правим обратно на другите, можем да спечелим!

Последно променена наСъбота, 10 Октомври 2015 12:16
Още в тази категория: « Древна история на парите

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics