Влез

Доколко са важни парите в живота ни?

Доколко са важни парите в живота ни? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

богатствоБогатството ще реши ли всичките ни проблеми? / Снимка: http://www.news.com.au/  Много хора вярват, че ако забогатеят това ще е краят на всички техни проблеми. И защо да не е? Ако можеш да си позволиш всичко, ще ядеш по-качествена храна, ще почиваш колкото си искаш, ще имаш най-добрите медицински грижи. Всички ще се въртят около теб, защото ще искат да им помогнеш да сбъднат мечтите си за по-охолен живот.

 И все пак, на практика не се получава така – богатите имат своите проблеми – нежелано медийно внимание, липса на време, понеже всеки иска да се срещне с тях, несподелена любов, нелечими болести и др., с които и обикновените хора се сблъскват.

  За мен парите всъщност са като вълшебната лампа на Аладин. Когато ги потърсиш и поискаш с цялата си душа, ще ги имаш. Ще можеш да строиш дворци, да се разпореждаш с човешки животи, да властваш и да налагаш волята си.

 Все пак винаги ще има неща, които няма да можеш да постигнеш. Вероятно си спомняте какво казва духа от лампата: „Не мога да накарам някого да се влюби в друг и не мога да съживя някого от мъртвите“

 Същото не могат да направят и парите. Те ни дават всичко останало, което е в основата на качествения живот. 

 Спомняте ли си пирамидата на Маслоу? Без първите й две нива – физиологични нужди (храна, вода, здраве, сън) и сигурност (подслон, безопасност, обезпеченост) ние физически не бихме могли да съществуваме.

 Пирамида на маслоуПирамида на Маслоу / Снимка: www.bg.wikipedia.orgПирамида на Маслоу / Снимка: www.bg.wikipedia.org

 Това е минималната основа, фундамента, от който тръгваме, за да оцелеем.

 Следващото ниво на пирамидата е принадлежността – към семейство, общност, език, религия, група и др. Това е всъщност социалната ни потребност.

 Тя също е свързана с материалната осигуреност, защото не бихме могли да създадем семейство или да се включим в някаква група или прослойка, ако не разполагаме с финансови средства. Тук обаче за първи път се включва и нашата душевност – усещане за близост, привързаност, удовлетроеност.

 Четвъртото ниво е увереността (слава, уважение и самоуважение). Признавам, че парите помагат за изкачването на това стъпало. Но не са само те – трябва да се докажем, за да стигнем дотук, да се почувстваме успели – в професията, в кариерата, в определена сфера, да повярваме в себе си.

 За последното – пето ниво парите играят най-малка роля. Това е нивото на САМОУСЪВЪРШЕНСТВАНЕТО. То е най-духовното ниво и включва стремеж към непрестанно развитие, постижения и учение. Това е, което ни отличава от животните, но без да минем през първичното ниво на задоволяване на потребностите, няма как да стигнем дотук.

 Така че доколко са необходими парите за нас обикновените хора – преценете сами. Ако те са символ на задоволяване на материалните ни потеребности и освобождаване на време и възможност за израстване на духовността ни, бих казала, че са много важни.

 Вярвам, че бедността ни принизява и ни кара да си останем на долните нива на пирамидата. Има и индивиди разбира се, които и да имат достатъчно средства, пак няма да достигнат върха. Но повечето от нас се нуждаят от фундамента, за да се развиват. Понякога той ни е даден по рождение, а друг път трябва да се борим за него, но при всички положения, той е необходимото „зло“.

 Вижте още „От какво зависи финансовото ни благополучие?“

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наВторник, 21 Януари 2014 15:58

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics