Влез

Отслабване за пари?!

Отслабване за пари?! - 5.0 out of 5 based on 4 votes

otslabvane-pari Парите са универсален стимул. А ние хората сме емоционални създания, които имат нужда от сигурност, за да удовлетворят най-силния си инстинкт - този за оцеляване. Затова не е чудно, че постиженията ни в определена сфера са по-добри, когато преследваме финансова цел

 В крайна сметка повечето от нас продават времето си и енергията си за пари. /вижте още "Как парите влияят върху психиката ни?"/.

 А можем ли да комбинираме страстта си към парите с друга полезна цел като отслабването?

 Едно кратко проучване по темата ми показа, че е напълно възможно. Съществуват доста изследвания за това как финансовият стимул се отразява на волята ни да стопим излишните килограми.

 Например проучване на Майо Клиник в Сан Франциско /9 март 2013/ показва, че печеленето дори на малка сума пари определено може да помогне за загубата на тегло. Това изследване за разлика от другите преди него било проведено с повече участници /100 души/, които били разделени в две групи. На едните им бил даден финансов стимул, а на другите - не. Участниците били със затлъстяване с ИТМ над 30 и трябвало да отслабват с близо 2 кг на месец /4 pounds/, докато достигнат определено тегло. 

 Наблюденията над участниците били за период от една година. Всеки от групата с финансовия стимул печелел по 20$ на месец, ако постигне определения резултат и губел същата сума, ако не се справи.

 Въпреки че възнаграждението било скромно, тази група показала значително по-добри постижения. Успеваемостта била 62% в сравнение с едва 26% при участниците без финансово мотивиране. Интересното било, че дори хората, които губели пари били по-склонни да продължат с експеримента за отслабване, отколкото хората от другата група. 

 Заложи пари - свали килограми

 Освен на горното изследване, поподанах и на редица сайтове из интернет-пространството, чрез които можеш да спечелиш пари, ако успееш да свалиш килограми. Много често обаче трябва да вложиш малка сума, нещо като залог за участие и ако в края на определения период свалиш например 10% от настоящото си тегло ще получиш двойно или повече на парите, с които си се включил. 

 Какво е моето мнение ли?

 Мисля, че ако целта ни е да отслабнем, всеки стимул е добре дошъл. Той може да не дойде от някакъв интернет сайт или от телевизионно предване, но и от нашите близки.

 Например бащата на мой познат му отправи следното предизвикателство: "Ако спреш цигарите за период от 1 година, ще ти купя кола, каквато поискаш." И този на пръв поглед елементарен подход, подейства. Когато заведох дедето си на лекар, той му каза: "Ако си отвориш устата да ти видя гърлото, ще ти дам бонбон." Стана ми смешно, но познайте какво - това даде резултат.

 А дори и да нямате близък, който да ви предложи пари, за да отслабнете, помислете колко ще спечелите от това вие самите. Ще имате по-добър тонус, настроение, самочуствие, а и ще сте по-здрави и ще давате по-малко пари по лекари. Какво по хубаво от това?

Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 14:57

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics