Влез

Странни факти за парите в Америка- част 2

Странни факти за парите в Америка- част 2 - 5.0 out of 5 based on 3 votes

  istoria na_pariteИнтересни факти за парите / Снимка: www.sxc.huВ предишната статия посочих някои странни факти за възникването и употребата на парите. Сега ще ви разкрия още интригуващи подробности:

 1. Ако имате 1 милярд долара на банкноти от по 1 долар и всяка секунда от всеки ден харчите по една, ще ви отнеме 317 години да се разорите.

2. В САЩ са пуснати в обръщение 823 долара на глава от населението.

3. За да се скъса една банкнота, тя трябва да бъде прегъната в една посока и после обратно около 4 000 пъти.

 4.  С най-висока разменна стойност в обръщение до 1969 г. била банкнотата от 100 долара. А най-голямата печатана някога банкнота била от 100 000 долара. Тя всъщност представлявала Златен сертификат, издаден през 1934. Тези банкноти били ползвани за транзакции между банките на Федералния резерв и не били пускани в масово обръщение. Президентът Удроу Уилсън бил изобразен върху банкнотата.

 5. Книжните банкноти се състоят от 25% ленена и 75% памучна хартия. Червени и сини синтетични влакна са втъкани равномерно по цялата дължина на хартията. Преди Първата световна война, нишките били копринени. 

 6. През данъчната година на 1999, Бюрото за гравиране и печат издало 11,3 милиарда американски книжни банкноти, като печатането на всяка от тях струвало приблизително 4,2 цента. 95% от банкнотите, издавани всяка година, се използват, за да заменят част от тези, които са в обръщение. А 45% от напечатните пари са банкноти от 1 долар. 

 7. През 2002 г. Американският Монетен двор произвел и пуснал в обръщение 14 413 236 610 монети.

 8. Американската Тайна служба била създадена през 1865, за да се бори с фалшифицирането на парите. По това време повече от една трета от парите в САЩ били считани за фалшиви. По настоящем около 250 000 фалшиви долара се появяват всеки ден. 

 9. Един от начините, по които Федералният резерв разкрива фалшивите банкноти е като констатира съдържанието на желязо в мастилото. 

 Тази статия е преводна адаптация от сайта www.childrensmuseum.org

Регистрирайте се или се абонирайте /формата в дясно/ за най-новото и актуалното от ЗдравДух.com и може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?"

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 05 Юни 2013 13:59

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics