Влез

Тъмната зона на парите

Тъмната зона на парите - 5.0 out of 5 based on 5 votes

  tamnata-zona-na-pariteКак да извлечем повече полза от парите си?Парите са просто разменно средство, което като всички останали такива може да ни донесе повече или по-малко комфорт. За да се чувстваме по-удовлетворени от употребата им, просто трябва да внимаваме за какво харчим и да имаме приоритети - първо неотложните нужди, а след това всичко останало.

  Какво имам предвид? Да кажем, че разполагате с 200 лв. За какво можете да ги оползотворите, така че да извлечете максимална полза от тях? Можете да си платите семестъра, ако сте студент или да си купите учебници. Бихте могли да си вземете компютър на старо, ако е необходим за работата ви. Ако ги внесете в банка лихвата ще е нищожна, по-скоро ще ви служат като ценен ресурс за кризисни ситуации. Ако сте пенсионер това вероятно е целия ви доход и ще ви стигне за хляб, кисело мляко и тоалетна хартия до края на месеца.

 Мисълта ми е, че когато дадете 200 лв. за нещо обозримо, крайно необходимо, не се чувствате измамени. Не си мислите сега защо тази сума ми се изниза между пръстите така неусетно? 

 Но не може да не сте забелязали, че парите имат и тъмна зона. Имат свойството да изчезват незнайно къде и тук почти не важи закона за запазване на енергията т.е. че енергията не изчезва, а само се преобразува от един вид в друг. Когато парите ви се материализират в полезни неща, вие чувствате, че сте ги съхранили. Усещате ползата например от уроците по английски, от ремонта, който подпомага енергоспестяването в дома, от новия лаптоп, чрез който печелите допълнително

 Но когато пръскате левчета тук и там, без да знаете за какво - нов лак, голям бакшиш, дрънкулка, скъпо кафе или някякви измислени дизайнерски дрешки, каквито има подобни на Илиенци /щата Илиноис, както още го наричат/, реално парите ви отиват в тъмната зона, и попадат в бялата зона на някой, който е достатъчно предвидлив, за да ви ги вземе, предлагайки не особено ценни стоки.

 Как да останат парите ви извън тъмната зона? Не мисля, че някой е успял да ги задържи на 100% там, но колкото повече светлина успеете да хвърлите  върху разходите си и колкото по-добре подредите личните си финанси, толкова повече ще имате контрол върху загубата на този ценен ресурс.

 Аз например, когато правих сватбата си, колкото и симпатично и приятно събитие да беше, няма да забравя как дадох 200 лв. за всякакви дрънкулки - бутониерки, кошничка, връзка за чаши, подаръчета за гостите /повечето от които си останаха на масата в ресторанта/. Наистина без тези неща не можеше да се мине, такава е традицията, но ми се сториха глупави и ненужни. Знам, повечето жени не разсъждават така, но за мен тези пари си отидоха в тъмната зона тогава.

  Като се замислиш, че някои едва свързват двата края, а масово се хабят ресурси за глупости! Но както и да е, минала работа.

 Така, че ако целите да сте добре с финансите, намалете тъмната зона на парите, търсете варианти и комбинации за избягването й. Направете си бюджет, планирайте, намалете сметките и никога не се ядосвайте, ако не успеете докрай, просто продължете да опитвате :)  

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 12:29

3 коментари

 • Ели
  Ели Сряда, 22 Август 2012 19:26 Връзка на коментара

  Аз пък съм на мнението, че в такава "тъмна зона" попадат покупки на хора и от двата пола. От друга страна пък, ако задоволството е налице, тогава всичко е наред, покупката си е струвала 100% пък и за какво друго са парите, ако не да ги харчим с удоволствие? Така завъртаме и цялата икономическа машина, да не забравяме. Няма покупки - няма бизнес, нали така.

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Сряда, 08 Август 2012 17:22 Връзка на коментара

  Тони, не знам дали е само при жените, но може би при нас преобладава тази тъмна зона. :)

  Много добре го каза. За да са добре похарчени, парите трябва да носят по-голямо удовлетворение, отколкото усилие е вкарано в изкарването им. Вярна и изпитна формула!

 • Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони
  Стойне Василев от Финансовите съвети на Бат Тони Вторник, 07 Август 2012 17:26 Връзка на коментара

  Сега ми просветна къде отиват парите на жените - в тъмната зона, а аз си мислех, че просто ги харчат за глупости :)

  Това в кръга на шегата. Според мен, удовлетворението и ползите, които получавате от направените покупки трябва да са по-високи от техните цени. Тогава те са се материализирали в нещо смислено. За съжаление, този принцип се използва от малко търговци у нас.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics