Влез

Пазете се от изгодни оферти!

Пазете се от изгодни оферти! - 4.8 out of 5 based on 8 votes

  atraktivni-ceniАтрактивни цени/Снимка: www.sxc.hu, обработка Теодора Д.Как така да се пазим от изгодното? То си е чиста форма печалба. А и отвсякъде ни убеждават, че купувайки всъщност пестим. "С тази страхотна оферта СПЕСТЯВАТЕ 20, 30, 50 лв." или "Плащате 2 продукта, получавате БЕЗПЛАТНО трети." Това са тактиките на нашите родни и благородни търговци, които плетат мрежи около нашето объркано съзнание. Замислете се как може след като плащаш, даваш си парите, изкарани с труд, да те накарат да вярваш, че ПЕСТИШ или получаваш нещо БЕЗПЛАТНО. Но ето, че и аз, която се възмущавам от тези евтини трикове за увеличаване на продажбите, също съм усещала, че "влизам в капана и гризвам сиренцето". Кои са най-честите и коварни примамки за бедния купувач :) ?

  1) Изтърканият номер с цени от типа 9.99 лв., 69.90 лв., 799.00 лв. и подобни. Всеки си казва: "Мен с това не могат да ме излъжат - то е очевидно". Но я се замислете колко пъти мяркате някоя цена и подсъзнателно я закръгляте надолу. Да, ако размислим, ще установим, че продуктът е по-скъп, отколкото ни се струва, но ние сме устроени така, че не се съсредоточаваме в детайли над всичко, което виждаме. Така, че мили хора, номерът е плосък и манипулативен, едновременно с това е напълно легален и постоянно минава.

  2) Друга коварна уловка - получавате по пощата неустоими оферти с наистина безумно ниски цени от някоя верига магазини. Отивате на място и си напазарувате продуктите, които са наистина изгодни - трябва да го признаете! Обаче след като така или иначе сте там, решавате да си купите още стоки. Смело пазарувате, без много-много да гледате етикетите и да обръщаме внимание на цените - нали все пак това е магазинът с най-добрите оферти! Лошото е, че накрая много често може да останете излъгани, защото някои търговци приспиват вниманието ви с първоначално ниски цени, а след това си избиват скромните печалби със значително по-скъпи стоки. Така че винаги внимавайте и сравнявайте, хитрините са много!

  3) Понякога виждате хубави и намалени хранителни продукти и се нахвърляте да купувате. Е, да ама на много места намаляват стоките с изтичащ срок на годност, които на следващия или по-следващия ден ще изхвърлят. Не са много пресни, нали? Ако искате да се примирите с това - добре, но ако просто не сте обърнали внимание на този факт, тогава можете отново да се почувствате измамени в очакванията си. Така че следете внимателно и помислете защо ви се предлага поредната "изгодна" оферта.

  4) Моя приятелка ми се оплака, че в една верига магазини среща двойни цени. Какво ще рече това? Продуктът, които решава да закупи има собствено етикетче с ниска цена, а на щанда под стоката е посочена друга сума. Когато отива на касата и пита объркано защо й фактурират различна стойност от обявената, най-учтиво й обясняват, че трябва да се гледат етикетите на магазина, а не на производителя. А те наясно ли са, че това подвежда и май не е много законно, а?!

  5) Не можем да отречем, че адски объркват етикетите на които ту пише цената на килограм, ту цената на конкретната опаковка - а по закон трябва да има и двете. Има и случаи, в които се обявява "промоционална" цена, но тя е например за 500 или 800 гр. и ако си направите сметката въобще не излиза изгодно. Е, да ама привлича и подмамава, все някой ще влеза в капана.

  6) Има случаи и на много етикети, струпани на едно място, един е промоционален, затиснат наполовина от друг с редовна цена. Трудно и непосилно става да се провери кое колко струва. Когато помолите някои да ви каже каква е цената, той/тя ви се сопва, че не четете и въздиша отегчен, цъкайки с език. Много хора, за да си спестят това, не смеят и да попитат! Има и места, където може цената да се провери със специално устройство, поставено за тази цел, но практично ли е всяко нещо да проверявате допълнително, вместо ясно да си пише колко струва?

  7) Друг подвеждащ момент е обявяването на цените без ДДС, като отдолу с малки цифрички е посочена пълната цена. Това може да е частично оправдано във веригите магазини, където пазаруват само фирми, защото на тях им се връща този данък от държавата. И все пак не на всички - едноличните търговци не си възстановяват ДДС - за тях това е разход. Също така, когато отидете на касата трябва да си направите сметка за пълната стойност, която плащате, нали? А какво да правят хората, които си пазаруват като частни лица и първоначално са подведени, че стоката струва с 20% по-евтино? Голям номер - трябва да признаем.

  Според мен няма човек, които да не осъзнава тези търговски хитрини, но факт е, че въпреки че сме наясно с тях, пак биваме подведени. Някои трикове няма как да се предотвратят дори по законов път, но други можем да настояваме да се спазват. До голяма степен търговската лоялност зависи и от нас, защото ако всеки посочва от какво не е доволен и си търси правата, все по-малко своеволия ще се случват на наш гръб.

А вие на какви рекламни трикове сте попадали?

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:35

2 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Петък, 16 Март 2012 10:44 Връзка на коментара

  Да, и аз мисля, че трябва да се внимава на първо място, но доколкото знам има и хора, които обръщат внимание на неточности при цените - например когато не е посочена цената за килограм или конкретната цена на опаковката.
  Иначе наистина един от най добрите съвети е да не пазаруваш на празен стомах. :)

 • Рая Христова
  Рая Христова Четвъртък, 15 Март 2012 22:05 Връзка на коментара

  За съжаление това, че осъзнаваме манипулацията, не ни имунизира срещу нея. Също не смятам, че могат да се принудят големите бизнеси да вземат мерки. Дори и да имаше такъв шанс, никoй няма да се вдигне да протестира :)

  Решението за мен е просто да се внимава. Всъщност не е чак толкова трудно :) Е, освен ако не сте отишли да пазарувате след работа, когато сте едновременно уморени, изнервени и гладни :) Тогава кофти.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics