Влез

Парите и хората

Парите и хората - 5.0 out of 5 based on 9 votes

   Parite-i-horataПарите и хората/Снимка: www.sxc.huЗа голям процент от хората парите имат едва ли не демоничен образ. Това е разбираемо - малко ли братоубийствени борби за власт и пари познава историята? Но според мен точно човешката алчност е тази, която придава черни краски на финикийските знаци. Аз мисля, че въпреки всичко това, не трябва да забравяме основната функция на парите - те са създадени за улеснение, гарантират по-качествен живот и не във тях е вината за трагичните събития в историята, а в нас - хората, в нашите слабости и неутолими копнежи. 

  Всички знаят, че парите възникват като универсално разменно средство, с цел да се улесни търговията и размяната на стоки. Всъщност много суровини са играели ролята на "пари" в хилядолетната история на човечеството. Един от най-интересните примери е, че римските войници получавали част от заплащането си в сол, откъдето идва и латинската дума за заплата - salarium.

  Много хора с идеалистични възгледи отричат парите като важна част от живота. Аз също в определени етапи  съм го правила. Идеализмът е част от моя начин на мислене от малка - обожавах например "Дон Кихот". Борбата с вятърните мелници ме привлича, както пеперудата е привлечена от пламъка на свещта.

  Въпреки това парите за мен са полезен инструмент. И да не забравяме, че те имат свойството да идват при този, който ги обича, а не - който ги отрича. Според мен е много по-разумно да изкараш пари с това, което знаеш и можеш или с това което ти е приятно да правиш, отколкото да се опитваш сам да вършиш неща, от които не разбираш, за да спестиш пари.

  Не говорим за най-елементарни ежедневни дейности, като завинтване на крушки, за което съм чувала, че в Щатите също викат майстор. Имам предвид неща като поставяне на плочки в банята и бутане на стени. Много мои познати са на същото мнение. Те казват така - "Защо да се опитвам сам да си правя ремонт и да вземам отпуск от работа, като ще го направя много по-зле от някои майстор, ще ми отнеме повече време и ще загубя толкова надници, колкото бих платил на професионалист да си свърши работата". Ето тук се крие според мен основното предимство на парите - можеш да направиш с тях всичко, от което се нуждаеш без да ти се налага да имаш универсални познания във всяка една област. Достатъчно ти е да си специалист в твоята сфера, а парите превръщат твоя труд в разменна монета за получаване на услуги и стоки от друго поле на дейност, различно от твоето. 

  Така че не разбирам защо трябва да се отрича едно от най-елеметарните, полезни и практични неща в живота. Ако човек е разумен, парите могат да му донесат само радост, здраве и благополучие! От друга страна, ако е алчен и безразсъден - могат да го погубят. Но тези бесове и демони са си вътре в нас. Човек е способен да превърне красивото в грозно, полезното в безмислено, само робувайки на своите слабости.

  Чувала съм много хора да казват, че парите те правят роб, обвързват те и те подчиняват. Да, възможно е да изпаднеш в подобно положение. Но как е било преди да се появят парите - по време на размяната на стоки. Тогава хората са ламтяли за добитък, земя и ценни предмети. Значи не точно паричната система е, която поробва, а стремежът към по-лесен, комфортен и качествен живот и положение в обществото. Самата принадлежност на човек към социума го кара да желае парите, тъй като те нямат никаква стойност извън него. Замисляли ли сте се кой може да живее без пари? Отшелниците и аскетите - те нямат нужда от удобства и не им е необходимо общуването с хора. Затова съм на мнение, че всички ние останали, социалните създания, желаещи приятен и спокоен живот, не можем да сме до такава степен лицемери, че да кажем "нямам нужда от пари".

  Вдъхновението си за този материал получих от една от статиите в прекрасния блог на Рая - "Времето е пари - но колко точно?". Харесаха ми и коментарите на Свилен от "Бизнес идеи", макар и малко различни от моята гледна точка, понеже са нестандартни и оригинални. 

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:24

2 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Понеделник, 27 Февруари 2012 15:51 Връзка на коментара

  Рая, и аз мисля, че човек трябва да се простира според чергата си. А заем трябва да се взема само в краен случай и то за неща, които не търпят отлагане като развален хладилник през лятото например.
  А за плащането на специалист смятам, че е по-добре, защото иначе рискуваш да платиш двойно или да направиш някоя поразия...
  За разделянето на материала и подчертаването си права! :)

 • Рая Христова
  Рая Христова Понеделник, 27 Февруари 2012 15:25 Връзка на коментара

  Теди, при нас знаеш ли какво казват - ако имаш една ока брашно, дай я на майстор да ти омеси хляб :) Това по повод ползването на майсторите.

  Аз лично ако мога да си позволя, предпочитам наистина да платя на специалист да ми свърши дадена работа. Въпросът е, че някои хора го правят и когато не могат да си го позволят и взимат пари на заем :(

  ПС Благодаря за линка! :)
  ППС Пробвай да подчертаеш най-важните изречения или да си разделиш материала на точки, както си правила друг път. По мои наблюдения така повече хора го четат.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics