Влез

Не се поддавайте на манипулации!

Не се поддавайте на манипулации! - 5.0 out of 5 based on 13 votes

   Поводът да напиша тази статия е един рекламен клип, който силно ме възмути. Не знам дали сте попадали на новата реклама на Уникредит Булбанк. Като цяло тя е направена така, че да докосне много фини струни в човешката душа - майсторски поднесена. Вижте я тук.

    За какво става въпрос в клипа - едно момченце със симпатично детско гласче ни разказва за своята най-голяма страст - карането на картинг. То споделя, че кара стария карт на баща си. Казва, че е спечелил медал - повод за гордост в семейството, но картът му се е счупил. И тогава идва развръзката - бащата му купува нов карт и дори се пробва за едно кръгче. Детето коментира: "Да ви кажа, не го бива много в картинга, обаче като баща е супер". Рекламата завършва: "Истинските герои са тези, които застават до вас. Ние само им помагаме." - Потребителски кредит от Уникредит Булбанк.

  На пръв поглед всичко е супер - връзката между баща и син е силна. Бащата подкрепя сина си в неговото любимо занимание, но я се замислете малко.

   Очевидно родителят в случая е поставен в абсурдна ситуация. Детето му иска нещо, което той не може да си позволи със собствени средства. Това нещо не е от първа необходимост и едва ли ще допринесе за израстването му в живота. Истината е, че много често децата са по-материални, техният мироглед, усещането за чисто духовна привързаност и за това кое е правилно и кое - не, все още не са оформени. Родителите от своя страна искат най-хубавото и качественото за своите деца и се стремят да ги направят щастливи, макар да осъзнават, че не трябва сляпо да се подчиняват на всеки техен каприз. Тази реклама представлява емоционален рекет - ако искате децата ви да ви обичат, угаждайте им - вземете мнооого изгоден кредит. Това според мен не е особено честно - да те подтикват да хабиш времето, нервите и труда си, да си по-малко свободен и щастлив и всичко това, за да докажеш, че си добър родител. Сякаш грижите и любовта не са достатъчни.

  Моят призив е, ако ще взимате кредит направете го само за стойностни покупки, които са от първа необходимост и няма начин да си ги позволите иначе - като за жилище например. Лично на мен много повече ми хареса една от предните реклами на Уникредит за ипотечния кредит "Първи дом" с рекламни лица Мария Игнатова и Димитър Рачков, макар че според мен и за двамата става въпрос за "втори дом" :) 

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ше може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 11:22

4 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Събота, 03 Март 2012 10:18 Връзка на коментара

  А относно това дали рекламата е добра или некадърна, ще ви кажа - за мен лично не е на ниво, но повярвайте, че голям процент от родителите ще се поддадат на тази манипулация!

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Събота, 03 Март 2012 10:02 Връзка на коментара

  Здравейте КК,
  Добре дошла в коментарите! Всъщност аз в тази статия казвам почти същото, което и вие:
  "Тази реклама представлява емоционален рекет - ако искате децата ви да ви обичат, угаждайте им - вземете мнооого изгоден кредит".
  А относно съветите за истински важните неща, за които е оправдано да се вземе кредит - така завършвам статията.
  Всъщност умните хора при такава реклама на бързо отпуснат кредит, ще се сетят, че накрая може да останат "само на ориз" и че е глупаво това да им се случва, за да угодят на капризи и да се доказват като добри родители.

 • КК
  КК Събота, 03 Март 2012 00:05 Връзка на коментара

  Попаднах тук чрез Google. Исках да видя дали някой споделя възмущението ми от посланието на тази реклама. Авторката на поста се е насочила в насока, която не мога да споделя – да не би да очаквате в рекламата да кажат нещо от сорта на "татко ми купи карта с пари на кредит и от половин година сме на ориз, защото лихвите са непосилни"? Това, което ме възмущава, е, че това е едно изключително слабо и недодялано копие на популярната реклама "някои неща не се купуват с пари, за всичко друго има Мастъркард". Докато онази реклама успяваше да изпрати посланието за наистина неоценимите неща в живота, а парите оставаха на заден план, единственото послание, което тази реклама успява да изпрати, е "татко взе пари, за да ми угоди, значи е готин, иначе ще бъде лош баща".

 • Сиси
  Сиси Вторник, 28 Февруари 2012 17:37 Връзка на коментара

  Рекламата по дефиниция трябва да действа на подсъзнателно ниво и да подвежда.В този смисъл тази реклама изпълнява предназначението си.Допада ми, че хората в България не се впуснаха да вземат кредити без да помислят за крайната сума, която ще върнат.Все пак да си припомним, че някои нации все още не са открили тази мисъл, поради което предизвикаха най-голямата криза в света от голямата рецесия насам. Тъжен факт е въпреки това, че неплатежоспособната задлъжнялостта на домакинствата и на фирмите у нас достига до 1/5 от всички кредити. В този смисъл харесвам хора, които си задават въпроси. Често отговорите не са така прости, но ако не видим проблемите няма как да намерим и решенията.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics