Влез

Българинът и санирането

Българинът и санирането - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 Днес на гости в блога ми е Маргарита Христова, която преди време ми изпрати един от най-харесваните и споделяни материали на сайта за рубриката "Осмели се да споделиш страховете си..." С Марги се запознах на семинар по лични финанси и смея да твърдя, че тя има висока финансова грамотност. Днешният й материал е на тема саниране и енергоефективност: 

 Какъв ни е проблема на нас българите?! Във всеки един момент си мислим, че някой се опитва да ни прецака, да ни излъже, да ни открадне нещо.

 Жена съм и като всяка жена изкарвам известно време във фризьорските и козметични салони. На всеки един човек е известно, че на тези места може да научиш ако не всичко, то поне почти всичко. Е, поредното ми посещение в такъв салон провокира днешните размисли.

 Със започването на новата година, държавата много гръмко обяви програмата си за саниране на старите жилища. Почти във всички медии се говореше само за това какви средства ще се отпускат и как помощта ще безвъзмездна. Как парите няма да стигнат за всички желаещи, защото жилищният фонд е много по-голям от капацитета на програмата и т.н. и т.н.

 Във въпросният салон с изумление научих за страховете на хората, че щом е безплатно, то общините са намерили начин да им вземат апартаментите. Жените се убеждаваха една друга как сега ще им дадат едни пари, които после ще им поискат и те като ги нямат ще им вземат жилището.

Типично българска черта да сме мнителни и предпазливи.

Пасивно жилище  Искам да ви разкажа за нещо не толкова известно на широката общественост нещо, наречено пасивно жилище. Това е строителен стандарт, който едновременно щади природата и е енергийно ефективен, комфортен и икономичен.

 Изискванията му са:

- максимално годишното потребление на енергия за отопление от 15kWh/m2 (енергийното съдържание на 1,5 л нафта)

- максимално годишно топлинно натоварване от 10 W/m2. Пасивната къща трябва също и през най-студените зимни дни да се отоплява посредством подаваният пресен въздух (с максимална температура 52°C)

- максимално годишно потребление на енергия за отопление, гореща вода и електричество от 120kWh/m2 - комфорт през летния сезон: дни с температура >25°C по-малко 10%

- отлична въздухоплътност (резултат от Blower-Door Test < 0,6/h)

 Къщите, покрили тези критерии ги наричат „пасивни“ защото задоволяват преобладаващата част от нуждите си от топлинна енергия от пасивни източници (слънчева енергия, отделена топлина от обитатели и уреди). Крайният резултат трябва да е позитивно възприятие на помещенията и климата в тях съпроводено с нисък разход на енергия. Пасивната къща не е резултат от ново строителство, а един строителен стандарт, който поставя определени изисквания към архитектурата, техниката и екологията и не се ограничава с точно определен тип сгради. И забележете - изискванията на този стандарт могат да бъдат изпълнени и посредством саниране на сградата.

 Защо ви разказвам всичко това? Ами просто е. Преди близо четири години Европейският Съюз (ЕС) приема Директива 2010/31/ЕС, която налага всички новопостроени сгради след 2020 г. да бъдат „почти-нулево енергийни”, като Директивата важи за всички нови обществени сгради още от 2018 г. В следствие на разпоредбите на Директивата, Европейската Комисия (ЕК) изисква от всяка държава - членка на ЕС да преработи законовите и нормативни актове на национално ниво, за да създаде условия за реалното строителство на „почти-нулево енергийни сгради” на територията си. България е страна членка на ЕС и ще трябва да покрие и тези изисквания. Ако не успее ще подлежи на санкции.

 За сега страната ни залага на промени по старите наредби за енергийна ефективност вместо създаване на нова.Това ни поставя в една позиция, в която ако не предприеме мерки по отношение на пасивното строителство, ще започне да плаща санкции на Европа за не изпълнението на Директива 2010/31/ЕС. Интересен и факта, че голяма част всички евро програми, които се очакват през 2015 г. са насочени към енергийната ефективност.

 Затова на всички скептици по въпроса "саниране на жилищата" бих казала - да се възползват, защото сега страната има интерес да даде тези пари за жилищният си фонд, вместо на Европа под формата на санкции.

 Благодаря на Маргарита за качествения материал. Надявам се, че децата ни ще живеят в по-екологичен свят, където замърсяванията на околната среда ще са сведени до минимум. Все пак някои страни започнаха да внасят отпадъци, за да произвеждат електричество, строят се пътища, със специални фото-панели, а електромобилите се увеличават всеки ден :)

В тази връзка сигурно ще ви е интересен този материал: Сбогом на паричната система!

А може би искате да разберете повече за топлоизолацията тук.

Последно променена наПетък, 27 Февруари 2015 10:43

4 коментари

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Петък, 27 Февруари 2015 10:42 Връзка на коментара

  Авторката на статията - Маргарита Христова ме помоли да публикувам от нейно име следния коментар, (понеже поради техническа причина, тя не е могла да го пусне на сайта):

  Здравей, Евгения,

  Не знам за каква къща става дума, но лично аз ще ти препоръчам да събереш още няколко експертни мнения. В момента тук в България архитектите на строят по този стандарт. Той излиза по скъпо като първоначална инвестиция и малко хора са склонни да дадат една сума пари, за която нямат гаранция, че би им се върнала. Все пак българите сме скептични. Трудно хващаме вяра.
  Качвам един линк, който може да ти е полезен.
  http://passivehousebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=18&Itemid=133&lang=bg
  Потърси мнението на хора, които се вълнуват от пасивно строителство. На запад стари кооперации се изолират по този стандарт и се постига ефекта на пасивната сграда. Комините им тела се превръщат във вентилационни системи. Вентилацията е много важна са една добре изолирана сграда.
  Не се отказвай и може да осъществиш желанието си.
  Успех.

 • ели
  ели Четвъртък, 26 Февруари 2015 17:30 Връзка на коментара

  По отношение на санирането има какво да се каже наистина и когато законите се противопоставят на устните обещания на министрите, познайте на какво ще се основават бъдещите решения. И аз смятам, че скептицизмът на хората е основателен, дори в светлината на последните политически и икономически решения в страната ни има още по-големи причини да съществува и да се окаже средство хората да намерят начин да се предпазт от преднамерено лицемерната и тенденциозна политическа каста. И все пак да не забравяме, че т.нар. саниране предпоставя премахването на всяка дограма, която не е 5-камерна и на всяка вече направена изолация, която не е 10см. Така че да не бързаме да се записваме за саниране
  https://anonybulgaria.wordpress.com/2015/02/09/%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5/

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Четвъртък, 05 Февруари 2015 15:17 Връзка на коментара

  Евгения, и аз мисля, че санирането (даже май това не е най-правилния термин, но той е масово наложен) не може да направи дома ти пасивен. Трябва жилището да е проектирано като такова, доколкото разбирам. Но авторката не твърди, че това е възможно. По-скоро споделя за съществуването на такива жилища.

 • Евгения Димитрова
  Евгения Димитрова Четвъртък, 05 Февруари 2015 14:13 Връзка на коментара

  Здравейте,
  повечето неща са верни с изключение на това, че санирането може да направи къщата пасивна. Аз лично исках да направя моята къща пасивна, но строителните и проектантски фирми ме увериха, че старата къща не може да стане пасивна, независимо от санирането.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics