Влез

СТРАННИ ФАКТИ ОТ БИОГРАФИЯТА НА СТИВ ДЖОБС

СТРАННИ ФАКТИ ОТ БИОГРАФИЯТА НА СТИВ ДЖОБС - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 Биографията на Стив Джобс (създателят на „Епъл“) предизвика в мен силни емоции от учудване и възмущение до възхищение. Прочетох я доста бързо, въпреки внушителния обем от 620 страници. Не съм гледала филма.

 Страхувам се, че ако трябва да изкажа мнението си, то няма да е обективно, а прекалено емоционално. Не съм в положение да обсъждам такъв човек, нито да го съдя или хваля. Затова искам да споделя факти от биографията му, които са ми направили впечатление и вероятно няма да срещнете на много места:

 1) Той е осиновен като бебе. Биологичният му баща е сириец. Джобс никога не пожелава да се срещне с него, макар че случайно са попадали един на друг.

 2) Осиновителите на Стив го обожават и не потискат по никакъв начин своенравния му характер. Той обаче цял живот изпитва болка, че е бил изоставен.

 3) Джобс е един от главните герои в романите на сестра си Мона, с която имат обща биологична майка. Макар че не са израстнали заедно, той и Мона много се сближават като възрастни.

 

  4) Като младеж Джобс живее в комуна, чието име е „Епъл“ (като на компанията, която създава с Возняк)

 5) Джобс се увлича по дзен будизма и обикаля из Индия за близо година.

 6) Той е стриктен вегетарианец и вярва, че понеже не яде месо може да не се къпе и да не мирише лошо. Това не е точно така и често е причина да не бъде приет добре по време на преговори.

 7) Приятелката на Джобс Крисан Бренан забременява от него, когато той е едва на 23. Той не признава детето си и го изоставя. На същата възраст е бил биологичният му баща, когато изоставя него. По-късно Стив все пак поддържа връзка с дъщеря си Лиса и кръщава на нея продуктова серия.

 8) Джобс е финансовият гений, който стои зад успеха на „Епъл“, а Стив Возняк – съоснователят на фирмата, е технологичният гении. Возняк е искал да подарява на хората продуктите, които създава, а Джобс го убеждава да регистрират собствена компания и да ги продават.

 9) През 1985 г. Джобс бива изгонен от собствената си компания, тъй като поради непоносимия си и тежък характер, не може да се разбере с никого. Дяловете от Епъл, които продава са 11% и са на стойност 100 милиона долара.

 10) Джобс е избухлив, невротичен, труден за съвместна работа. Перфекционист е до мозъка на костите си. Перфекционизмът му носи, както загуби, така и главозамайващи печалби.

 11) Джобс поощрява бунтарския и своенравен дух в екипа си. Фаворизира хората, които смеят да му се опълчат и дори да се майтапят с него. Но побеснее ли мачка всички наред.

 12) Стив отказва да сложи на мерцедеса си регистрационни табели (в Калифорния е позволено шофирането до 6 месеца без табели при покупка на нов автомобил). Затова на всеки шест месеца той сменя колата си с чисто нов поръчков модел. Стив обича да паркира мерцедеса си, заемайки едновременно две паркоместа за инвалиди. Един от по-смелите шегаджии в екипа му си позволява да изрисува знакът за инвалиди с емблемата на мерцедес.

 13) Джобс вярва, че е нещо повече от останалите и че всичко му е позволено. Увлича се по идеите на Ницше за свръхчовека.

 14) Джобс не обича да се занимава с благотворителност, макар че полвинчато и неухотно се включва в някой каузи.

 15) Джобс е извисен и духовен човек – той цени изкуството. Не случайно под негово ръководство „Пиксар“ студио процъфтява. А дизайнът на продуктите, които създава е повлиян от стила баухаус. Колкото по-изчистени и опростени са линиите на продукта, толкова повече стил и красота се излъчват от него.

 16) Въпреки суровият си характер, Джобс се оказва романтик. Той има връзка с известната певица Джоан Бейз (по-възрастна от него). След това силно се влюбва в красавица на име Тина, която е одухотворена, но е и невротична и не може да понесе тежкия му характер.

 17) При всичко казано дотук за Джобс сигурно ще ви се стори странно, че той има успешен брак и 3 деца. Съпругата му Лорийн Пауъл е със силен и устойчив характер и споделя неговите ценности, музикални предпочитания и също като него е вегетарианка. Нещо повече тя има собствен бизнес с биопродукти. Тази невероятна жена е причината Стив да подобри отношенията си с дъщеря си Лиса (тази, която той изоставя).

 18) Понеже Стив и Лорийн са вегетарианци, сватбената им торта е без яйца и мляко. Повечето хора смятат, че не става за ядене :)

 19) Джобс най-често е свързван с името „Епъл“, но той има огромна роля за развитието на „Пиксар“ студио (закупено от него за 60 млн. долара). Той умело съчетава технологията и изкуството и стимулира творческите личности да направят своята магия и да създадат невероятни анимационни филми като „Играта на играчките 1, 2, 3“, „Животът на буболечката“, „Таласъми“ ООД, „Търсенето на Немо“,„Колите“ и др.

 20) В един период Джобс е изпълнителен директор едновременно на 2 компании – „Епъл“ и „Пиксар“. Невероятното е, че и двете са в изключителен подем.

 21) Не всички продукти и компании на Джобс са печеливши. След като е изгонен от Епъл, през 1986 г. Той създава собствена компания NEXT, чиито продукти се продават на загуба.

 22) При завръщането му в Епъл обаче през 1997 г. акциите на компанията драстично се вдигат и през следващите години тя бележи подем и разцвет.

 23) Интересен факт е, че връщайки се в „Епъл“ Джобс казва, че ще работи със заплата от 1$ на месец. И наистина го прави. По-късно обаче той поисква опции върху акции, които се изчисляват на стойност 872 млн. долара. Пресата го обявява за най-алчния мениджър, но истината е, че акциите на компанията в този период са паднали рязко, поради пукането на технологичния балон и медиите са далеч от истината.

 24) Един от най-печелившите продукти на Епъл е iPod- а. Джобс още веднъж показва невероятни умения за преговори, като склонява музикалните компании да продават албумите си в онлайн магазина му – iTunes Store.

 25) Джобс има рафиниран вкус за музика. Най-любимите му гизпълнители са „Бийтълс“ и Боб Дилън. Тази негова страст допринася за успеха на iTunes.

 26) Джобс има невероятно въображение и част от продуктите му са с нечуван дизайн – компютър с формата на леден куб (повлиян от дзен) и лаптоп представляващ оранжева мида са едни от най-странните му хрумвания. 

 27) През 2010 „Епъл“ достига до нечуване висоти в продажбите на продуктите си (iPod, iPad, iPhone, iMac). Те са със 70% по-високи от тези през 2009 г.

 28) Стив Джобс умира на 56 годишна възраст през 2011 г след 7 годишна битка с рак на панкреаса. Дали вегетарианството му е спечелило допълнително години живот – не знам. Много е възможно.

(Биографията на Стив Джобс е написана от Уолтър Айзъксън, който издава и биографиите на Айнщайн и президента Кисинджър.)

 А какво е вашето мнение за живота на Стив Джобс? Споделете в коментарите.

Последно променена наПетък, 30 Януари 2015 10:20

2 коментари

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Понеделник, 02 Февруари 2015 21:17 Връзка на коментара

  Вера, много смислен коментар. Много ми хареса "да бъдем дискретни анализатори". Трябва да виждаме предимно хубавото у хората. Защото ако се съсредоточим върху добрите страни - ще изкараме най-положителното от даден човек, а ако се съсредоточим върху лошите - ще го провокираме да прояви най-грозните си качества. А абсолютно всеки има по много и от двете.
  Ние сме като огледало, чиято енергия се отразява обратно.

 • Вера Накова
  Вера Накова Понеделник, 02 Февруари 2015 12:22 Връзка на коментара

  Аз мисля, че личните качества на даден човек много често определят и професионалната стълбичка в живота . Далече съм от положението на бъда нечий съдник, но Стив Джобс нямаше да бъде финасова акула от такъв калибър, ако не можеше да : изостави детето си, да паркира на 2 инвалидни паркоместа и т.н. и т.н. и въпреки всички / за мен / '' минуси '', които е притежавал е несравнимо добър практик в сферата на пиара и маркетинговите стратегии. Неговите прийоми са нещо, като учебник за бъдещите практици в тези сфери. Важно е да бъдем дискретни анализатори и да вземем най - доброто от тези, които понякога не са добър пример като Човек / с главно Ч / .

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics