Влез

Връщат 10% данък върху лихвите?!

Връщат 10% данък върху лихвите?! - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 Досега никога не съм изразявала възмущение в блога си. Бях решила, че няма да обсъждам политически казуси, но последната новина, че връщат 10% данък върху лихвите по депозитите направо ме шокира. Май че някой забрави защо падна предното правителство и че това беше една от капките, които преляха чашата. Нали затова Дянков си замина?! Как е възможно подобно безумие?

данък върху депозититеДанък върху депозитите / Снимка: freeimages.com, Обработка: Теодора Вл.

  Толкова се шокирах, че направо съм на път да разваля хармоничната атмосфера на сайта си - Здравдух.ком! Наскоро обсъждахме точно този казус в блога на Рая. Трябваше въпросният данък лека-полека да отпадне. Беше намален на 8%, като в закона беше заложено постепенно да се стопява, докато напълно изчезне след 2016 г. 

 Ето какво казва Менда Стоянова (цитирана от БГНЕС): 

“Ще направим предложение за възстановяване на 10-процентния размер на данъка върху доходите от лихви. Смятам, че няма основание тези доходи да не се облагат. " - обяви Стоянова. Тя припомни, че има данъци за доходите от имущество, от допълнителен труд, от граждански договори и др."

 Да, права е - има данъци върху всичките ни доходи! А когато се обложат с данък и дойдат при нас, парите са си наши - колко пъти ще се взема данък върху едни и същи пари!? 

 Държането на парите в банките и получаването на лихва в най-добрия случай покрива инфлацията.

 Как е възможно да вземеш данък върху нещо, от което хората не са на печалба, а в на минус или в най-добрия случай на нулата?

 Аргументът е: "Трябва да впрегнем парите в икономиката да работят, а не да стоят в банките!" Добре, но с 1000-5000 лв. в какво можеш да инвестираш толкова? Това е буферът за кризисни ситуации, който всяко едно семейство трябва да има в случай, че някой се разболее или остане без работа. Защо тези пари да се облагат с данък?

 Ако трябва да има данък - нека да е за суми над 20 000 лв. например. Те биха могли да се впрегнат в бизнес или инвестиция, която да има значение!

 А какво ще стане ако хората спрат да си държат въобще парите по банките - дори и малките суми? Как ще печели икономиката от това? Нали банките разчитат да работят с тези пари и да ги умножават, инвестирайки в различни финансови инструменти?

 Убедена съм, че може някой да реши, че е безсмислено да държи малка сума (500-2000 лв.) в банката при положение, че го облагат с данък и за някакви стотинки там да се занимава с теглене на падеж и в работен ден и с други неудобства. Кофти нали?

 Ето аз как постъпвам в момента - не плащам данък върху малкия си депозит, който е с 3.2% лихва Банките вече се принудиха да направят разплащателни сметки с теглене по всяко време, върху които по закон не се дължи данък - те не се водят със спестовен характер.

 Например 1-месечен срочен депозит е с 2.5% лихва - можеш да теглиш само на падеж и ти се удържа данък. Алтернативата е разплащателната сметка - не че тя ти покрива инфлацията с тези 3%, но е по-добре от нищо - даже май за момента за малки суми е най-доброто. Но това е инициатива на банките - те се опитват да намерят вратичка в закона, за да не губим, както ние, така и те. 

 Какво да ви кажа за финал - не стига че сме бедни, а ни ограбват още повече. Като сме били под робство се е говорело за "кървавия десятък", а сега 10% данък се счита за нормален или дори нисък.

 Робството е лошо нещо особено като идва от собствената власт, която сами сме си избрали. 

 А вие какво мислите, възмущава ли ви данъка върху лихвите на депозитите? Споделете в коментарите.

Последно променена наПонеделник, 24 Ноември 2014 10:13

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics