Влез

Етапите по пътя към финансовата независимост

Етапите по пътя към финансовата независимост - 5.0 out of 5 based on 5 votes

децата и паритеСнимка: blog.equifax.com Спомняте ли си първия си допир до парите? Какво представляват парите в съзнанието на малките деца? Всъщност ние се раждаме финансово независими, защото не мислим за пари и нямаме пряка нужда от тях. Родителите ни се грижат, за да ни осигурят всичко необходимо. В днешно време това става чрез универсалното разменно средство наречено пари, а някога в първобитните общества е било чрез борба за храна, оцеляване и територия. 

  Децата са свободни по дух и независими, те не са обременени с никоя житейска тема. Не случайно източните мъдреци се стараят да постигнат състоянието на детето - живот, изпълнен с радост тук и сега, без съмнения и страх за бъдещето, без темата за парите и оцеляването да ги притеснява. 

 Какво се случва в по-нататъшното ни израстване? Лека-полека парите започват да си пробиват път в съзнанието ни. Първо децата научават какво е да купиш нещо. И започват да искат това или онова лакомство, тази или онази играчка. След това разбират, че купуването става с пари, а парите са причината мама и татко да ги няма през деня и да работят за тях.

 Като ученици се сблъскваме за първи път с управлението и разпределението на парите. Те идват като джобни, като подаръци за празници и др. Започваме да разбираме, че изборът е наш дали да похарчим това, което ни дават за вафли и чипс или да съберем пари за нещо по-голямо, от което имаме нужда. На тази възраст започваме да осъзнаваме значението на социалния статус и разликите в самочувствието между бедните и богатите

 Изведнъж сякаш за пари започват да говорят всички около нас. Аз например наблюдавах бандите около училището, които дебнеха да приберат джобните ни или да откраднат чифт маркови маратонки. Гледах и как по-големия ми брат вади с пинсетка монети от спестовната касичка.

 Беше модерно "спестяването" на средства под всякаква форма. Фалшифицираха се  карти за транспорт например с избледнял лилав фулмастер инжектиран със спирт и се копираха печати с прясно-сварен яйчен белтък.

  Парите започват да значат все повече и повече за човек с израстването му - той става все по-зависим от тях. Спомням си например колко бях ужасена като разбрах, че не само ще ходя на детска градина, после на училище, но и цял живот ще работя, за да изкарвам пари и чак като остарея, което за мен беше равнозначно на смърт, ще вземам пенсия и няма да се налага да се занимавам с нещо задължително, а не с игри. Поне така разсъждавах тогава. 

 Е, все пак се успокоявах, че някак си ще стана принцеса и въобще няма да вървя по стъпките на родителите си - не знаех как става това, но си мислех все някак ще се случи. За децата няма невъзможни неща - за тях магията и действителността са едно и също нещо. Те имат силата да творят чудеса.

 Но какво се случва после - вече в осъзнатата възраст когато започнеш да изкарваш пари? 

 Първият етап - безразборно харчене

 Какво правят повечето хора, когато започнат да печелят самостоятелно? Естествено първосигнално започват да харчат. Считат, че всичко което влиза в джоба им трябва на секундата да се превърне в удоволствия и красиви вещи до последната стотинка. Защо иначе ще се блъскаме, ако не извлечем максималното за себе си?

 Какво следва - ами логичното продължение - кредити, поддържане на лъжлив стандарт на живот и затъване все повече. ( Припомнете си тази лична история

 Втори етап - осъзнаване

 До втория етап не всеки достига, някои цял живот се крепят някак в рамките на първия. Осъзнаването, че парите са вид сила и енергия, която можем да насочваме към по важните си цели, е характерното за израстването ни във финансово отношение.

 Разсеяната светлина без фокус е слаба и не може да постигне нищо, но когато я съсредоточим, ще можем с лазерна прецизност да разрежем и най-твърдия метал. Такъв е и ефекта на управление на финансите ни.

 Когато го осъзнаем, започваме целенасочено да спестяваме, да приоритизираме правилно и да постигаме това, което ни прави щастливи. Голяма част от хората достигат до това ниво на мислене, но те все още не са финансово независими, все още работят за пари.

 Трети етап - независимост

 До третия етап достигат малцина. Какво означава да достигнеш до това ниво? Р. Кийосаки (бащата на личните финанси) има едно просто определение: Доходите, които получаваш от активите, които притежаваш да са повече от парите, които ти трябват, за да живееш качествено без да работиш. 

 Не всеки успява да стигне дотук - даже най-богатите хора в света, спортисти и музиканти, които изкарват милиарди, не успяват да се задържат дълго до това ниво. Просто те купуват повече пасиви - например имения, чиято поддръжка изисква милиони на година и др. безумни разходи. Те също се разоряват особено след баснословни разводи. 

 Така че ако живеете например в България и имате нужда от 3 000 лв, за да живеете според нормалния си стандарт на живот, а вземате 5 000 лв от активи, вие всъщност сте финансово независими, за разлика от някои милионер, чиито разходи надвишават пасивните му доходи.

 Да бъдем финансово независими е изключително ценно, защото това разгръща творческите ни способности, можем да си позволим да мислим нестандартно, да бъдем себе си, да правим във всеки един момент това, което поискаме и да се съсредоточим върху по-високи цели от простото оцеляване. 

 Пожелавам на повече от нас да достигнат третия етап от финансовото ни развитие. Той всъщност е съпоставим с първата фаза, от която започнахме тази статия - състоянието на детето към което се стремят източните мъдреци - радост от живота тук и сега, финансова независимост, свобода в емоциите и желанията. 

А вие какво мислите? Какво е за вас финансовата независимост?

Последно променена наПонеделник, 17 Ноември 2014 17:12

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics