Влез

Книги за пари от български блогъри

Книги за пари от български блогъри - 5.0 out of 5 based on 4 votes

книги за париКниги за пари от български блогъри / Снимка: yayimages.com В тази статия искам да споделя кои книги на тема пари, написани от български блогъри, са оказали огромно влияние върху възприятието ми за управлението на финансите като цяло. Вероятно този материал ще ви накара да се замислите дали всъщност българите сме толкова боси и финансово неграмотни, колкото ни изкарват.

  Аз лично мисля, че пътят към израстването ни като личности и като държава минава през финансовата грамостност. Защо? Когато нямаме традиции или разбиране за начина, по който работят парите - ние сме обречени на бедност, която ни потиска и принизява и ни кара да бъдем дребнави.

 Като се измъкнем от мизерията, бихме могли да мислим за по-възвишени каузи и да пазим по-добре ценностите, в които вярваме. Вижте например евреите и гърците - те са свободни. Знаят как да правят пари и бизнес - едните владеят света, а другите са кредитни милионери. А ние сме воловете на Балканите, които теглят хомота. Трябва да се променим и пътят към тази промяна е финансовата свобода. 

 Ако се чудите откъде да започнете с финансовата грамотност - започнете от малкото. Прочетете книгите, които ще ви препоръчам в тази статия. Ще ги подредя по реда, в който съм ги прочела, за да не си мислят авторите им, че имам любимци сред тях. Всеки един е уникален и допринася със своята различна гледна точка за парите. 

 1.   Първо прочетох книгата на Атанас Мавродиев, чийто блог за съжаление вече на съществува. Той се отдаде на медицината, доколкото си спомням и спря да поддържа сайта си. Но неговата безплатна книга  "Интернет бизнес от А до Я" все още може да се намери, "приютена" от други блогове. Можете да я прочетете ТУК.
 2.  Естествено, когато става дума за пари не мога да пропусна най-продуктивната авторка, която има цели 3 книги - Рая Христова от kadebg.com. 2 от тях са безплатни -"Мини книжка за личните финанси"и"Как да печелим повече пари с допълнителен доход?" Ако се чудите какво ви куца при управлението на парите и не знаете от къде да започнете, моля прочетете тези книжки.
 3.  Следващият автор - Стойне Василев от smartmoney.bg е професионалист при управлението на личните финанси. Той е и основател на "Българската асоциация на личните финансови консултанти". Вижте и кои безплатни ценни книги можете да прочетете на сайта му:"Как да управляваме по-умно парите си?"и"Инвестиране в акции: Пълно ръководство за начинаещи" А повече за обучението по лични финанси, което Тони организира може да прочетете тук.
 4.  Много ме впечатли блога на Мариян Йорданов - инвеститор и автор с 13 годишен опит в investor.bg. Изключително ценно е неговата лекция-ръководство (от 16 страници) "Дали ставам по-богат или по-беден с всеки изхарчен лев?"
 5. Друга интересна книга, на която попаднах преди време е Блогопедия. Тя е резултат от общите творчески идеи на 12 блогъри. Тази книга е нещо като забавно и полезно ръководство за създаването и поддържането на успешен блог и монетизирането му. 
 6.  И накрая като бонус една безплатна книга за пари на английски от сайта thesimpledollar.com на Trend Hamm "Everything You Ever Really Needed To Know About Personal Finance On One Page". Истина е, че Тренд малко прекалява със съветите за крайното спестяване и скромното съществуване, но има и доста полезни идеи. 

 Предполагам, че има и още ценни и безплатни книги за пари, написани от български автори. Моля, ако и вие се сещате за такива, добавете ги в коментарите. 

Последно променена наПетък, 07 Ноември 2014 10:48

4 коментари

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Сряда, 10 Февруари 2016 15:27 Връзка на коментара

  Да, добро уточнение, Благо. Кийосаки се счита за баща на личните финанси. В тази статия събрах книгите от български блогъри, но който иска да започне от нулата да се образова по темата, "Богат татко, беден татко" е важен старт. :)

 • Благовест Цветанов
  Благовест Цветанов Събота, 06 Февруари 2016 14:36 Връзка на коментара

  Към този списък може да се добави и книгата "Богат татко, беден татко" от Кийосаки. Има я в Читанка. Доста полезна книжка, която не е за пренебрегване!

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Петък, 07 Ноември 2014 17:32 Връзка на коментара

  За нищо, Тони.
  Все от някъде трябва да се започне, за да може повече хора да се научат да управляват по-добре парите си. А ти имаш огромен принос за това, както и за моето лично ограмотяване :)

 • Стойне Василев
  Стойне Василев Петък, 07 Ноември 2014 14:35 Връзка на коментара

  Благодаря ти, Теди, за оценката и споделянето. Всички книги и материали съм ги чел и мога да кажа, че наистина са много полезни за всички, които искат да се справят по-добре с парите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics