Влез

По какво си приличат отслабването и изкарването на пари?

По какво си приличат отслабването и изкарването на пари? - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 Ако попитате повечето хора, кои са най-желаните цели в живота, те ще ви отговорят -  здраве (добър тонус и идеално тегло) и пари (солидна банкова сметка). А приличат ли си механизмите за постигането им? Няма съмнение, че пътищата към сбъдване на тези бленувани мечти до голяма степен се пресичат.

 Как е възможно това? Има богати хора с наднормено тегло, а има и слаби и жизнени, но бедни. Не би ли трябвало щом механизмите на успеха толкова си приличат, да сме способни да постигнем и двете. Отговорът несъмнено е - да, но трябва да използваме същата енергия, същия заряд, който ни е отвел на върха отново и отново. 

  И така, защо стабилизирането на финансите и на теглото толкова си приличат? Чудя се откъде да започна. Толкова много са сходствата. Нека да е от самото начало:

 1) Знаете ли, че веднъж създадени, мастните клетки в организма ни не изчезват, не намаляват на брой, а само се свиват? В тази връзка теглото ни като деца и тинейджъри определя склонността ни да трупаме килограми през целия си живот. Не случайно казват - здравото дете е пъргаво и хърбаво. 

 Същото е и с навиците за управление на парите - ако нямаме правилната финансова култура още от детството, ако сме свикнали да харчим хаотично или не знаем цената на парите, след това ще ни е много трудно да стабилизираме финансите си. 

 Хубавата новина е, че е трудно, но не и невъзможно. Вярвам, че съзнателната промяна в начина на живот надделява над гените и лошите навици от детството. 

 2) Отслабването и добрия тонус се постигат най-вече с постоянство. Няма значение, че веднъж месечно сте преяли или сте си позволили да ядете боклучави или сладки храни.

 Важното е какво правите по принцип т.е. през останалите 29 дена от месеца. Дори малки промени в начина на хранене, но практикувани редовно, имат много по-траен и положителен ефект върху теглото, отколкото еднократното жестоко изтезаване с гладуване. 

 Постоянството е това, което води до големите и трайни промени. 

 Същото е и при управлението на парите. Ако спазвате всеки месец простото правило "Изкаравай повече, отколкото харчиш". Със сигурност ще имате по-здравословни финанси от някой, който печели много, но стопява всичко спечелено. 

 3) И при отслабването, и при изкарването на пари, бързите промени обикновено не са трайни. 

 При свалянето на тегло "бързо" е синоним на некачествено. Искаме да свалим излишните мазнини, но вместо това смъкваме мускулна маса и се обезводняваме. Другият вариант е да ползваме някакво хапче за отслабване, което може да навреди цялостно на здравето ни. Тогава каква полза от това, че сме слаби, нали най-важното е да сме здрави? 

 Истински качественото и трайно отслабване се постига постепенно, плавно с усилия от наша страна. 

 Същото е и при изкарването на пари. Как може да се постигне бързо забогатяване? Вариантите са няколко. Може да е  например чрез печалба от тотото, но колко истории има за милионери от лотарията, които са пропилели парите си, понеже не са подготвени как да ги управляват. По същия начин и отслабването трябва да стане бавно, за да има време организма ни да привикне с промяната и да се адаптира. 

 Друг вариант е нечестното забогатяване, но не е сигурно, че няма да попаднем под ударите на закона или че няма да ни отстрани някой друг от конкурентните незаконно забогателите авери.

 Остава естествено възможността за кредити и поддържане на фалшив стандарт, но това е временно и може да провалим целия си живот. По същия начин можем да навредим на здравето си с небалансирани диети или съмнителни хапчета за отслабване. 

 Така че думата "бързо" най-често срещана в рекламите за кредити и отслабване може да я изкарате от активния си речник :)

  4) Действие, действие, действие. Това несъмнено е най-важното условие за успеха

  Най-прекият път към доброто здраве е движението (спорта) и качественото хранене, както и разтоварване на стреса и положително мислене

  При изкарването на пари е почти същото, но движението може да се замени с предприемчивост, самоусъвършенстване и професионално израстване, както и с образоване и повишаване на финансовата грамотност. 

 5) Информирането е другото най-важно условие за постигане не целите. Ако се опитваме да направим нещо по грешния и неправилен начин отново и отново, няма да ни се получи никога. Това е и едно от определенията за лудостта - да извършваш едно и също действие многократно, очаквайки да получиш различен резултат.

 За да се измъкнем от омагьосаната въртележка, ни трябва нещо много важно - точната информация.

 Питали ли сте се защо толкова хора не успяват да отслабнат или да стабилизират финансите си, макар че отстрани изглежда, че полагат неимоверни усилия за това. Просто е - те вървят по грешния път.

 Например спазването на небалансираните модерни диети или гладуването последвано от изблици на неконтролируем апетит няма да ни помогнат да отслабнем. Най-много да си навредим допълнително и трайно да увредим метаболизма си и да изтормозим организма си.

 Резултатът - йо-йо ефект и още повече натрупани килограми. Трябва да се информираме от качествени източници и да разберем как работят телата ни, какво се случва с нас като ядем определен тип храни и как да направим така, че да отслабнем по здравословния и безопасен начин. Вижте моя опит тук.

 Същото е и при управлението на парите - трябва да се стремим към финансова грамотност. Да разберем същността на парите, как работят те и как правилно да ги разпределяме, спестяваме, инвестираме и умножаваме. Вижте "Лесна формула за правене на пари."

 А вие мислите ли, че отслабването и правенето на пари си приличат? Споделете в коментарите.

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!   

Последно променена наСряда, 16 Юли 2014 10:01

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics