Влез

Да инвестираме умно като анализираме. Обучение по лични финанси - модул 8

Да инвестираме умно като анализираме. Обучение по лични финанси - модул 8 - 3.7 out of 5 based on 3 votes

Какво не ни казва Кийосаки?Какво не ни казва Кийосаки?

 Как да живеем така, че да не съжаляваме за нищо? Как да разполагаме с достатъчно пари и да ги използваме като инструмент за постигане на дългосрочните си цели и сбъдване на мечтите си?

 Има един сигурен начин - трябва да се научим да управляваме по-добре финансите си и да повишим културата си на харчене и инвестиране.

 Целта на обучението "Какво не ни казва Кийосаки за личните финанси?" е точно тази - да ни даде вярната посока на действие и правилния подход за увеличаване на личното ни богатство.

  В модул 8 от обучението лекторите ни представиха двата типа анализа, които можем да приложим, за да сме успешни инвеститори на борсата. Независимо дали влагаме парите си в злато, петрол, ценни метали, валута или акции, за да печелим трябва да следваме определени правила, подчинени или на техническия или на фундаменталния анализ.

 Какво представляват те?

 Да започнем с ТЕХНИЧЕСКИЯ АНАЛИЗ.

 Благодаря на Йордан Калоянчев (брокер на международните пазари) за интересната и добре систематизирана информация, която ни поднесе в първата лекция от обучението. Ще предам всичко със свои думи, както аз го разбирам, а накрая ще ви дам линк, за да изтеглите ръководството за начинаещи трейдъри, разработено от професионалистите в Карол. 

 И така, техническия анализ се основава на логиката при следене на графиката на определена валутна двойка или вариране в цената на конкретна стока. Изчисляват се определени вероятности при тренда (посоката), в която се предполага, че ще тръгне графиката при определени обстоятелства. Оформянето на различни геометрични фигури (глава и рамене, триъгълници, линии на съпротива и подкрепа) могат да бъдат "разчетени" от опитния трейдър, като сигнали за покупка или продажба. 

 Повече конкретно за форекс (валутната) търговия може да видите в това интервю с инж. Йордан Дончев.

 Друг интересен момент от първата лекция беше отговорът на моя въпрос "Възможно ли е да се направи такава автоматизирана система на търгуване (със специален робот), базирана на математическа формула, при която винаги да се печели, независимо от движенията на пазара?"

 Оказа се, че има такива разработки, които са опит за манипулация на пазара и се наричат "високочестотна търговия" (high frequency trading). Правят се от големи финансови компании в САЩ. Този тип търговия не би могла да се прави от човек, понеже се извършват 1000 поръчки (продажби и покупки) в рамките на секунди. Американското правителството се опитва да разработи закони, с които да ограничи и възпре този тип търговия. Вижте повече в долното видео:

 А оттук можете да дръпнете обещаното ръководство за начинаещи трейдъри, разработено от специалистите в Карол.

 А сега да преминем към по-разбираемия и близък до човешкия ум ФУНДАМЕНТАЛЕН АНАЛИЗ.

 Впрочем има милионери от борсата, натрупали състоянието си и чрез двата типа анализи. А лекторите ни посъветваха да се спрем на тази инвестиционна стратегия, която повече ни влече. Няма да имаме време и сили, а няма и смисъл да комбинираме и двете. Прекалено са различни. 

 Лекцията за фундаменталния анализ беше представена от Стойне Василев.

 На какво се базира този анализ и какво го отличава от техническия? 

 При фундаменталния анализ се следи състоянието на различни компании на базата на икономически фактори в държавата, в конкретния сектор и накрая се вземат под внимание определени показатели (дивидент от акция, възвращаемост и др), чрез които се вижда дали си заслужава въпросната инвестиция. За разлика от търгуването по метода на техническия анализ, тук периодът на инвестиране е дългосрочен. Не се купува или продава за дни, часове или минути, а се инвестира за години напред. 

Много ми хареса начина на поднасяне на информацията и самата презентация. Бяха обобщени правилата за инвестиране на Уорън Бъфет. Вижте ги тук.

 Най ми харесаха съветите: "Никога не инвестирай в нещо, което не разбираш" и "Не следи ежедневно акциите на компанията, в която си инвестирал, а веднъж месечно"

 Според Бъфет не е нужно да си гений или изключително умен, за да инвестираш успешно. По-важни качества са търпението, интуицията и следване на стриктни правила без да се поддаваме на емоциите като алчност и прибързаност. 

 И нещо много важно - "От добрия предприемач след време става добър инвеститор."

 За повече информация вижте ръководството за инвестиране в акции за начинаещи на Стойне Василев. Много е добро и подробно :)

 И все пак, ако искате да научите неща от кухнята на инвестирането и управление на парите, трябва да дойдете на някой от следващите модули на обучението. Регистрирайте се ТУК и вземете 20 % отстъпка, като на промо код напишете ZDRAVDUH20.

Последно променена наПетък, 04 Юли 2014 15:12

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics