Влез

Обучение по лични финанси Модул 4: Финансов анализ и инвестиции

Обучение по лични финанси Модул 4: Финансов анализ и инвестиции - 5.0 out of 5 based on 5 votes

лични финанси обучениеОбучение по лични финанси Модул 4: Финансов анализ и инвестиции "БИКОВЕТЕ ПРАВЯТ ПАРИ, МЕЧКИТЕ ПРАВЯТ ПАРИ, А ПРАСЕТАТА ГИ КОЛЯТ!" - мото на обучението по лични финанси

 Помните ли обучението "Какво не ни казва Кийосаки за личните финанси?", за което ви разказах (и на което съм медиен партньор). На 7-ми май 2014 се проведе 4-тия му модул: Финансов анализ и инвестиции, на който за съжаление не можах да присъствам. За щастие една от читателките на Здравдух.ком - Николина Колева прие поканата за участие и ми изпрати подробните си впечатления от събитието.

Ето какво ми написа Николина: 

 Успях да присъствам и останах много доволна. Лекторите споделяха опита си увлекателно. По всичко личеше, че самите участници са много мотивирани, обстановката беше приятна. Това се дължеше на топлото посрещане от организаторите. 3-те часа минаха неусетно, научих полезни неща, но темите са огромни и не могат да обхванат всичко. Единият от лекторите ни изпрати линк с допълнителна информация - вижте ТУК .Определено ако живеех в София бих се записала на целия курс!

А това е по-подробна информация за самото обучение:

 Каква трябва да бъде заплатата ви, за да спестявате? Ако получавате 1000 лв., което е над средната заплата в България, плащате 400 лв. за наем и сметки, 300 лв. за храна(без да ходите на ресторанти), 100 лв. за телефон, защото освен 1000 безплатни минути, които не изговаряте, изплащате и смартфона си, поддръжка на колата, която сте закупили изгодно, но всеки месец тя ви изненадва с поредната част за смяна, празници, рождени и именни дни, които не може да пропуснете, и знаете как е „Коледа е, е може без подаръци”, „Не всеки ден е Великден” и това всичко още преди да ви се наложи да отидете на лекар.

 За женените положението става по-сложно. Жена ви мрънка за екскурзия в Турция или Гърция, защото съседката е ходила и било много евтино. Трябва да си купим плазма с 3D, защото е на промоция. Ако намесим и децата идеята за спестяването изчезва в далечината. А за хората с ипотечни кредити е мисията невъзможна.

 Но има начин, за да излезем от спиралата и той се крие в малките решения, които вземани ежедневно, се превръщат в навици, а те са мощно оръжие. Едно такова решение е спестяването на поне 10% от месечния доход. Когато той е малък сумата е с по-голяма тежест, но 10% от 1000 лв. са 100 лв., а разделени на 30 дни – 3,33 лв.

 Помислете пак преди да си вземете десерт в късния следобед, да повървите пеша, вместо да ползвате такси, да изпушите няколко цигари, да изпиете още едно, защото сте нервни и парите не ви стигат. Това, което правим ни носи печалби или загуби. Със спестяване не се забогатява, но вместо да наливаме парите си в проблеми, можем да оставим активите си да пораснат и да ни издържат.

 Всеки сам избира инвестиционната си стратегия, но съществуват принципи на инвестирането, към които можем да се придържаме:

 • Започни да спестяваш рано.
 • Инвестирай всеки месец 10% от доходите си.
 • Инвестирай дългосрочно.
 • Инвестирай в акции.
 • Диверсифицирай активи.

 Търпението е основа на инвестирането. А самото инвестиране е антиинтуитивно, емоционалното обвързване е крайно нежелателно.

 Тези теми, обогатени с много графики, статистика, примери и най-вече интересни лични истории на лекторите разгледахме в Модул 4: Финансов анализ и инвестиции от курса „Какво не ни казва Робърт Кийосаки?”

 Беше приятна вечер, от онези едновременно хипнотизиращи и отрезвяващи. И нямаше по-подходящ финал от надписа на WallStreet в Ню Йорк - "Биковете правят пари, мечките правят пари, а прасетата ги колят" (Bulls, Bears Make Money, Pigs Get Slaughtered).

 И за финал,  имам 2 предложения за вас читателите. Давам ви възможност да спечелите безплатен пропуск за обучението по лични финанси Модул 7: Управление на активи и взаимни фондове, което ще се проведе на 17 юни 2014 г. Един от вас, който коментира под тази статия, ще получи тази златна възможност. 

 А останалите може да вземете 15% отстъпка за цялото събитие или модул по избор. Регистрирайте се ТУК и не забравяйте на промо код да напишете ZDRAVDUH

Последно променена наСряда, 21 Май 2014 11:59

4 коментари

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Вторник, 20 Май 2014 12:41 Връзка на коментара

  Стоил, благодаря и на теб за коментара.
  Да, трудно се намира работа за 1000 лв., но не и невъзможно. Зависи и от образованието и от сферата на дейност. Може обаче да комбинираш например заплата и допълнителен доход.
  А 10% от дохода не е непосилно да се спестят, ако си го поставиш за цел.

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Вторник, 20 Май 2014 12:36 Връзка на коментара

  Александър, благодаря за коментара и за споделените лични впечатления от събитието. Тази вечер ще присъствам на 5-тия модул и ще разкажа още.

 • Стоил Любомирски
  Стоил Любомирски Вторник, 20 Май 2014 10:41 Връзка на коментара

  Уникална статия с интересна тематика. В днешно време обаче трудно се намира работа, за която да ти плащат 1000 лв., за да можеш да спестиш от тях 10% и по-важното да живееш нормално в България! Както и да е, примерът е много точен.

 • Александър
  Александър Понеделник, 19 Май 2014 11:57 Връзка на коментара

  Страхотна статия! Трябва да призная, че на мен също ми подейства отрезвяващо, а в същото време за момент не изгубих интерес. Мисля, че следващите модули ще са още по - интересни!

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics