Влез

"Активи, пасиви и лични финанси" - обучение модул 1

"Активи, пасиви и лични финанси" - обучение модул 1 - 5.0 out of 5 based on 5 votes

 Робърт КийосакиСкоро имах удоволствието да бъда поканена за медиен партньор на обучението "Какво не ни казва Кийосаки за личните финанси?". Първият модул "Активи, пасиви и лични финанси" се състоя на 25.03.2014. Всеки, който се интересува от темата за увеличаване на личното богатство и по-добро управление на парите, със сигурност би имал полза от този ценен курс по финансова грамотност. 

 Започвам с хвалбите от самото начало. Най-после имах възможността да се запозная лично със Стойне Василев - фен съм на неговия сайт за управление на парите още от създаването му. Вярвам, че и много от редовните читатели на моя блог са попадали на smartmoney.bg - за тези, които не са, горещо го препоръчвам.

 Аз и Тони от smartmoney.bgАз и Тони от smartmoney.bgАз и Тони от smartmoney.bg

 Срещнах и много симпатични и будни хора - от медийните партньори и от останалите курсисти. Всички са готини, добронамерени, алтруистично настроени и амбициозни. Ето малко усмихнати снимки:

медийни партньори

медийни партньориАз, Тони от smartmoney.bg и Ади от www.apieceofadi.com пред стената с медийните партньориАз, Тони от smartmoney.bg и Ади от www.apieceofadi.com пред стената с медийните партньори

 Може би ще си кажете: "Kакво повече бих могъл/а да науча по темата. Изчел/а съм толкова литература или пък справям се добре без да има нужда някой да ми налива акъл какво да правя."  Но ще ви кажа - друго е да имате професионалист на ваша страна.

 Много ми хареса начина на поднасяне на информацията по време на обучението - с примери, които остават в съзнанието за цял живот. Под формата на игра и предизвикателства бяха оформени основните послания, които лекторите искаха да достигнат до нас.

 Мотото на събитието е една мисъл на Конфуций: "Чух и ЗАБРАВИХ. Видях и ЗАПОМНИХ. Преживях и РАЗБРАХ." Действително това се случва в нашето съзнание - забравяме много от това, което чуваме, помним част от това, което виждаме, но разбираме напълно само това, което сме ПРЕЖИВЕЛИ.

  В този смисъл практическите работилници и примерите са доста полезни. Ще ви издам малко тайни от кухнята. Как например беше онагледено твърдението, че трябва да си поставяме ясни цели и имаме нужда от човек, който да ни напътства? На доброволка от курсистите й  бяха завързани очите и й беше казано, че трябва да уцели с топка конкретна цел. Тя естествено не успя, но когато лекторът я напътстваше да стреля по надолу и надясно, тя се справи брилянтно и с вързани очи.

обучение чрез играОбучение чрез играОбучение чрез игра

 Хареса ми и това, че ни караха да се замислим какво бихме искали да постигнем до края на живота си и да споделим топ 3 на нашия списък с всички. Отборни задачи също имаше. Целта явно беше сплотяване на екипа :)

 Друго, което ме впечатли е преразглеждането на темата за активите и пасивите в един по-широк и не толкова скован начин, съобразен и с нашата действителност. Кийосаки дава едно просто определение за тези две понятия: пасив е нещо, което изкарва пари от джоба ти, а актив е нещо, което вкарва. Според автора жилището и колата например са пасиви, защото изискват средства за поддръжка и те вкарват в разходи.

   Но нима наистина ако колата е само пасив? Според мен тя може да бъде и двете - ако я караш всеки ден до работа при положение, че имаш алтернатива евтин и удобен транспорт, тя е огромен пасив.

 Но ако автомобилът е средство за изкарване на пари т.е. ползваш го, за да отидеш при бизнес партньорите си, пести ти време, тогава тя е един от инструментите, който ти помагат да забогатееш. Съответно аз бих я съотнесла и към двете групи.

 А жилището - всички го изкарват пасив. Но така ли е в България? В щатите, където всички пътуват постоянно във връзка с намирането на работа, да - то е един вид пасив и те обвързва. Да не говорим, че при техните заплати наемът не е проблем.

 Но в нашата действителност, където плащането на наем буквално може да те доведе до мизерия, дали собственият имот е пасив? Разбира се, ако го вземеш с кредит и се поробиш за 30 години може да е по-зле от живота под наем, но по принцип да си имаш свой апартамент е предимство пред някой, който няма.

 Само да отбележа, че последните разсъждения за жилището са си мои. Лекторите го отбелязаха като абсолютен пасив, а аз не съм склонна да се съглася на 100% с това. (нали съм си чистокръвна българка, а ние сме на първо място по притежаване на собствени жилища в Европа).

 Все пак да кажа, че като цяло това обучение надмина очакванията ми. Организацията беше на ниво, наистина беше помислено за всеки детайл и всичко беше поднесено професионално. Нямам търпение да дойдат следващите модули. А вие не чакайте повече, а се възползвайте от 15% отстъпка за всеки модул или за цялото обучение. Просто се регистрирайте за участие тук и не забравяйте на промо код да напишете ZDRAVDUH, за да вземете отстъпката. 

Последно променена наПетък, 28 Март 2014 14:16

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics