Влез

Как мислят богатите?

Как мислят богатите? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

Как мислят богатитеКак мислят богатите? В последната си статия споделих, че вярвам, че бедността ни принизява до едно по-ниско материално ниво и ни кара да мислим повече за оцеляване и задоволяване на първичните си нужди.

 Финансовата независисмост от своя страна може да ни помогне да сме по-извисени духовно, защото ни освобождава време за самоусъвършенстване и израстване.

  Реших да проверя дали съм на прав път и какво мислят експертите в областта по този повод. Попаднах на статия от автора на книгата "Как мислят богатите?" - Стив Сиболд. В нея той споделя за Бизнес Инсайдър своите наблюдения върху това, което отличава заможните от обикновените хора. 

 Книгата е базирана върху интервюта със стотици милионери. Авторът споделя:

 "Тези хора ми дадоха пълен достъп до начина си на живот. Търсех суровата, груба истина за мисленето на богатите и те се съгласиха да я споделят с мен при условие да не правя публично достояние имената и изказванията им. Комбинирах тяхната мъдрост с моите разсъждения и резултатът е тази брутално откровена книга, която ще е шокираща за някои и вдъхновение за други."

 1. Бедните мислят, че парите са коренът на всяко зло, а богатите вярват, че в БЕДНОСТТА се корени злото. 

Обикновените хора вярват, че богатите просто са извадили късмет или са нечестни. Затова на забогатяването се гледа като на нещо срамно в по-долните прослойки. 

 Заможните хора знаят, че въпреки че парите не ти купуват щастие, те могат да направят живота ти по-лесен и забавен.

 2. Обикновените хора мислят, че егоизмът е порок, а богатите вярват, че е добродетел. 

 Богатите се опитват да бъдат щастливи. Не се преструват, че искат да спасят света. Хората от средната класа гледат на това като на отрицателна черта на характера и това им пречи да забогатеят. 

 Но ако не можеш да се грижиш за себе си, как би могъл да помогнеш на някой друг? Не можеш да даваш на другите, ако самият ти не притежаваш нищо.

 3. Бедните чакат всичко да им падне от небето, а богатите просто действат. 

 Обикновените хора се надяват да улучат шестица от тотото и се уповават на късмета и случайността. Те вярват, че трябва да получат помощ от Господ, правителството, шефа си, половинката си. А богатите са активни - те търсят възможности, действат, атакуват, решават проблеми.

 4. Бедните вярват, че успехът се крие в общото образование, в дипломата. Богатите вярват, че истината е в специализираните познания в определена област. 

 Често милионерите са постигнали успеха си с малко, но строго специфични познания. Средната класа се съсредоточава повече в полагането на изпити, получаването на магистърска или докторска степен. Богатите са по-фокусирани върху целта, отколкото върху средствата за постигането й. 

 5. Средната класа си спомня за добрите стари времена, а богатите мечтаят за бъдещето. 

 Е, тук не може да не се прокрадне една усмивчица при положение, че огромна част от българите мислят по този начин. 

 Богатите просто смеят да мечтаят и вярват, че най-доброто в живота им тепърва предстои, те си поставят цели и гледат напред. Негативните хора рядко забогатяват. 

 6. Бедните гледат на парите емоционално, а богатите през призмата на логиката

 Добре образованите хора от средната класа лесно попадат в капана на мислене, ориентирано към недостиг. Заветната им цел е да успеят да получат прилична пенсия след време. Богатите гледат на парите като на инструмент, който предоставя варианти и възможности.

 7. Бедните изкарвата прехраната си с професия, която не обичат. А богатите следват страстите си.

 На средната класа може да им изглежда, че богатите не спират да работят. А те всъщност са намерили начин да получават пари, правейки нещо, което обичат. 

 Бедните са научени още от училище да свързват изкарването на пари с физическо и умствено усилие. Не им хрумва, че като правиш каквото обичаш, може да забогатееш.

 8. Бедните си поставят скромни цели, а богатите се целят високо

 Често психолозите ни съветват да не си поставяме големи очаквания, за да не се разочароваме. Но как е възможно да постигнеш висока цел без дори да посмееш да си мечтаеш за нея? Никой не е успял без да се стреми към това.

 9. Бедните вярват, че трябва да направиш нещо, за да станеш богат. Финансово успешните мислят, че трябва да се изградиш като личност, за да забогатееш

 Именно затова хора като Доналд Тръмп се превръщат от милионери в длъжници, а след това отново съумяват да върнат богатството си. 

 Средната класа се фокусира върху действието и очаква мигновени резултати, а богатите се учат от всеки провал и успех и успяват да извлекат ползата от този си опит. Те се стремят към постоянно развитие, усъвършенстване и израстване.

 10. Обикновените хора вярвят, че имат нужда от пари, за да привлекат още пари. Богатите умело използват чуждите пари, за да натрупат състояние.

 Бедните се стремят да натрупат собствени средства, а богатите нямат скрупули да използват парите на други хора за собствена изгода.

 11. Обикновените хора мислят, че пазарите се подчиняват на логика и стратегия. Богатите знаят, че те се движат от алчнoст и емоции.

 Инвестирането на стоковата борса не е по някаква математическа формула. То е подчинено на страсти и емоции. Това познание за човешката природа и влиянието му върху търговията, им дава стратегическо предимство за натрупване на състояние.

 12. Обикновените хора живеят над стандарта си, а богатите под него

Богатите живеят под стандарта си, но не понеже са изключително пестеливи. Те просто могат да си го позволят, тъй като нямат нужда да демонстрират богатството си. 

Хората от средната класа напротив - обикновено се простират извън чергата си, живеят на кредит и в момента, когато приходите намалеят, вече не могат да поддържат стандарта, с който са свикнали.

 13. Бедните учат децата си да оцеляват, а богатите им показват как да забогатяват

 Бедните са научени да виждат мизерията и учат децата си как да оцеляват, а богатите показват на наследниците си един по-реалистичен свят, където парите са просто един инструмент за постигане на целите.

 14. За бедните парите са източник на стрес, а богатите намират спокойствие във финансовата си стабилност

 Богатите не се страхуват да признаят, че парите решават повечето от проблемите ни и ни помагат да печелим все повече и повече. Бедните гледат на парите като на необходимото зло, за което трябва да се борят, за да оцелеят.

15. Богатите предпочитат да се образоват пред това да се забавляват

 В дома на всеки богаташ ще намерите купища книги, които са им помогнали да бъдат по-успешни. Бедните от своя страна вярват във формалното образование и не продължават да се развиват след завършване на училище. Те предпочитат да четат романи, таблоиди и забавни списания.

 16. Бедните гледат на богатите като на сноби. А милионерите просто обичат да са заобиколени от хора със сходно на тяхното мислене

Обикновените хора имат негативно мнение за супер богатите, с което оправдават "собствения си избор" да не принадлежат към тяхната прослойка. А богатите от своя страна обичат да подклаждат това мнение и репутацията си на сноби. 

 17. Бедните се съсредоточават в спестяването, а богатите в печеленето на пари

 Обикновените хора изпускат много възможности, опитвайки се да живеят скромно и пестеливо. Богатите успяват да видят цялата картина, като се съсредоточават над изкарването на големите пари.

 18. Бедните играят на сигурно, а богатите знаят кога да поемат риск

 Всеки инвеститор рано или късно губи пари, но в крайна сметка милионерите знаят, че е въпрос на време да изкарат още пари. Бедните не смеят да рискуват, защото имат много повече да изгубят.

 19. Обикновените хора обичат сигурността, а богатите намират неизвестността за очарователна

 "Психическият, физическият и емоционалният комфорт е основната цел на средната класа" - казва Сиболд. 

 От друга страна богатите знаят, че да си милионер не е лесно и нуждата от комфорт може да бъде унищожителна. Те се научават да се чувстват удобно, действайки при постоянна несигурност.

 20.Бедните никога не правят връзката между парите и здравето. Богатите знаят, че финансовата стабилност би могла да спаси живота ни

 Богатите плащат огромни такси, за да имат на разположение личен лекар обслужващ ограничен кръг от отбрани клиенти. Някои дори изискват докторът им да живее в съседство. 

 21. Бедните мислят, че трябва да избираш дали да имаш страхотно семейство или да бъдеш богат и успешен. Богатите вярват, че можеш да имаш и двете.

Според Сиболд идеята, че изкарването на пари е за сметка на семейството, е един вид бягане от отговорност.

Богатите вярват, че можеш да имаш всичко стига да подходиш към предизвикателството със съзнание, отворено към любовта и изобилието. 

Източник: www.businessinsider.com

 А вие съгласни ли сте с начина на мислене на богатите? Споделете в коментарите.

 Вижте още за моя личен опит със свалянето на тегло тук, изтеглете ОТКЪС от книгата ми "Как успях да отслабна?" или се абонирайте за новото в блога.

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наЧетвъртък, 23 Януари 2014 17:53

3 коментари

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Петък, 24 Януари 2014 13:56 Връзка на коментара

  Рая, определено богатите мислят много повече за развитие и усъвършенстване. Най-малкото имат времето и парите да си го позволят.

  От гледна точка на обикновен човек и аз мисля, че е трудно да ползваш чужди пари за забогатяване. Освен, ако не си намериш бизнес ангел или нещо подобно.

  Ива, и на мен ми се иска да съм по-богата, не само материално разбира се, но и духовно :)

 • Ива
  Ива Сряда, 22 Януари 2014 14:17 Връзка на коментара

  Аз съм от едните, а много бих желала да съм от другите :)Определено ми харесва исленето на богатите.
  Рая има много начини да работиш с парите на другите, без това да са пари на заем.

 • Рая Христова
  Рая Христова Вторник, 21 Януари 2014 19:43 Връзка на коментара

  Точка 9 е много вярна: "Бедните вярват, че трябва да направиш НЕЩО, за да станеш богат. Финансово успешните мислят, че трябва да се изградиш като личност, за да забогатееш."

  Точка 10 обаче за мен е малко спорна: "Обикновените хора вярвят, че имат нужда от пари, за да привлекат още пари. Богатите умело използват чуждите пари, за да натрупат състояние." То хубаво, ама не всеки може да си позволи да ползва чужд капитал, т.е. пари на заем.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics