Влез

Безценна мисъл, която може да промени живота ни - 3

Безценна мисъл, която може да промени живота ни - 3 - 5.0 out of 5 based on 4 votes

 отмъщениеЗаслужава ли си отмъщението?Отмъщението - то идва от древни времена, датира още от зората на човечеството. Присъства в Библията с популярния цитат от стария завет - "око за око...". В хилядолетната ни история многобройни братоубийствени борби са ставали именно поради желанието за мъст, търсене на криворазбрана справедливост и накърнено достойнство.

 В албанските планини напремер, където в сила е местният закон т.нар. "Обичайно право" чувството за мъст е погубвало цели родове. Те са се избивали взаимно един по един, отмъщавайки за всяка поредна жертва, докато една от двете фамилии не изчезне безвъзвратно. Това много напомня на мафиотските войни, а има и безкрай много примери за подобни жестокости. 

  Но да оставим историята - всеки от нас е изпитвал желание да отмъсти, заедно с усещане за бяс и безпомощност, които често го съпътстват. Не може да не сте минавали през това - то е като някаква черна енергия, сякаш излъчвана от антиматерия, която засяда като буца в гърлото ти. Тя ти дава сили, които не си подозирал, че имаш и те идват от някакво мрачно измерение, което се опитва да те всмуче и да те погълне в дълбините си. Възползвайки се от тези черни сили обаче рискуваш да загубиш част от себе си. Светлината в теб може безвъзратно да изчезне като в черна дупка.

 Както и да е - исках да кажа, че понякога просто трябва да се отърсиш от черните мисли и негативната енергия, защото тя бавно те трови отвътре. Защо след като някой те е наранил по някакъв начин, трябва да му позволиш да те унищожи психически?

 Колко хора се връзват на тази въдица? Позволяват да се наруши собствената им хармония за сметка на някого, който дори не подозира какво е направил. 

отмъщение Хей, сигурно сте имали някое гадже, което ви е тормозило по простата причина, че вие сте били човекът с по-дълбоките чувства. Какво става обикновено в такива случаи? Вие се нервирате на най-дребните неща, тормозите се, искате да му натриете носа, не искате да изгубите, някак си трябва да си отмъстите. Разберете - няма смисъл.

 Дори духа от вълшебната лампа казва, че не може да накара някого да се влюби в друг. Просто оставете нещата такива, каквито са, спрете сами да се измъчвате и продължете напред. Отмъщението няма да ви направи щастливи. Безразличието и отдалечавенето от този човек ще е най-доброто, което можете да направите. И от това ще му/й стане най-криво. 

 И не ме разбирайте погрешно - не вярвам, че трябва да се предаваме, да не се опитваме да се отстояваме и да не търсим справедливост. Просто не се хабeте за изгубени каузи. Дайте всичко от себе си, за да получите справедливостта, която заслужавате, но ако не се получи по начина, които очаквате - спрете да тормозите себе си. 

 Аз се възхищавам на хората, които отстояват правата си. Имам приятелка, която беше ухапана от улично куче. Тя каза, че ще осъди общината. Всички я съветваха да не го прави - че само ще загуби време, пари и енергия за това и няма да постигне нищо. Но тя не се спря и след две години - познайте какво? Постигна победа и взе обезщетение.

 Всъщност аз й се възхищавам за това, че тя съумя да превърне лошите чувства в нещо градивно и добро. Вече пътят е утъпкан и други след нея биха могли да се защитят, ако им се случи подобен инцидент. А управниците ни да се замислят повече за проблемите ни!

 А какво ако моята приятелка не беше успяла - аз щях да я уважам точно колкото и сега просто поради факта, че е дала всичко от себе си и тя пак щеше да е победител в моите очи. 

 Мисълта ми е, че трябва да усетим границата и да използваме чувствата като яд, отчаяна решителност и желание за възмездие за добри цели. Да кажем, че се ядосвате на себе си, че не сте по-слаби и по-атлетични и сте обидени на някой, които ви нарича дебели. Най-доброто отмъщение в този случай ще бъде да отслабнете разбира се - прекрасно за вас, смущаващо за него. 

 Лошите чувства могат да ни служат, за да постигнем някоя мечтана цел, но след това трябва да ги пуснем да си отидат. Дори и да не успеем в това, към което се стремим, трябва да продължим напред с чистото съзнание, че сме направили всичко, което зависи от нас. Силата на един човек си личи от начина, по който той приема пораженията, а не победите в живота!

 Вижте и част 1 и част 2 на поредицата от статии "Безценна мисъл, която може да промени живота ни".

Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПетък, 03 Октомври 2014 10:41

4 коментари

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Четвъртък, 12 Декември 2013 12:33 Връзка на коментара

  Галина, разбира се, че човек може да вярва в каквото иска. Аз не съм против това. Както казва попа на моето село: "Аз съм един вид жрец и мога да вярвам и да проповядвам, каквото си искам."

  Аналог на кармата в Християнството според мен е това, че ти се дава свободна воля да решиш какви дела да вършиш през живота си и ще бъдеш оценяван по тях.

  А що се отнася за прераждането - такова няма в християнската религия, но има живот и след физическата смърт :)

  Съгласна съм също, че християнството е доста видоизменено и е ползвано от държавата като средство за контрол над обикновените хора.

 • Галина Дичева
  Галина Дичева Сряда, 11 Декември 2013 15:26 Връзка на коментара

  Здравей Теодора!Прераждане и Карма не се нуждаят от официално признание от страна на Християнската Църква, ако това имаш предвид. Това са универсални закони, които действат. Термините са съществували в Бибилята, но поради интереси за власт са били премахнати на един от съборите. Ако църквата днес признае това само ще спечели, защото ако повечето хора знаят как действа карма ще бъдат много по-отговорни в думите и действията си, защото дори мисълта е излъчена енергия, а ние безотговорно замърсяваме пространството с негативните си мисли. Ако хората са отговорни към собствените си мисли, думи и дела- веднага ще се измени ситуацията на земята към добро, защото ако всеки е внимателен и любящ към ближния си- както ни е завещал Исус с живота си- само си представи колко доброта ще има в света!Колко щастливи, усмихнати хора!Да се надпреварваме да правим добро, да мислим само най-доброто за всеки! Но Животът е непрекъснат избор, с изборите, които правим формираме живота си утре. Всеки носи лична отговорност (дори да не знае) и има право да вярва в каквото си иска, това също е избор.

 • Теодора Дончева-Влаховска
  Теодора Дончева-Влаховска Сряда, 11 Декември 2013 10:25 Връзка на коментара

  Галина, много благодаря за уточнението от твоя страна. Съгласна съм, че твоето тълкование е по-правилно.
  Само искам да добавя, че прераждането и кармата не са християнски термини. Въпреки това ми хареса коментара ти :)

 • Галина Дичева
  Галина Дичева Сряда, 11 Декември 2013 09:38 Връзка на коментара

  Относно-"Око за око, зъб за зъб" погрешно е тълкувано като призив за отмъщение. Напротив- това е предупреждение, че ако извадиш око-на теб също ще извадят, ако избиеш зъб, на теб също ще избият. Или това е закона за сеенето и жъненето: "Каквото посееш, това ще пожънеш!" Или още се нарича закон за Карма, че нищо не остава без последствия, както е казал Екзюпери:"Не може да откъснеш цвете, без да разлюлееш звезда." Вселената е като огледало- получаваме това, което излъчваме. Затова всеки напълно е заслужил съдбата си. Илюзията, наречена живот е много силна, смърт няма, ние преминаваме от живот в живот и се разплащаме за всичко, което сме сторили, е ако сме имали добри дела сме заслужили по-добри условия на живот, така, че карма не е нещо лошо, тя е безпристрастна- просто всеки получава това, което си е заслужил, или "На каквото си е постлал, на това ще легне" Живота е училище, а всичко, което ни се случва са уроците, които трябва да усвоим, за да преминем в по-висок клас. Изцяло от нас зависи с какви чувства преминаваме през тези уроци- дали с вяра, запазвайки доброта в сърцето си или допускаме да се озлобим и така да увеличим злото.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics