Влез

Добри или лоши са рекламите?

Добри или лоши са рекламите? - 5.0 out of 5 based on 2 votes

efekt-ot-reklamiteЕфект от рекламните клипове  В днешно време рекламите толкова са се сраснали с ежедневието ни, че ги приемаме за нещо нормално, което е в реда на нещата. Почти не си спомняме миналото, когато те отсъстваха от нашата действителност. Когато имахме два български канала, телевизията спираше през деня и можехме да гледаме само руски предавания в делничен ден.

 В началото, когато за първи път видях реклами по немските телевизии, те много ме забавляваха и впечатляваха. Все пак децата се радват на клипове, в които присъстват силни емоции, бърза смяна на картините, усилване и намаляване на звука и всякакви подобни ефекти.

  Впрочем влиянието на рекламните клипове лично съм наблюдавала върху детето си, което е доста злоядо и можех да го нахраня единствено по време на реклами до едногодишната му възраст. Те го обсебваха до такава степен, че можех да се възползвам от ефекта на вцепенението му. После започна да се заглежда и в детски предавания, които в неосъзнатия му период не представляваха интерес за него за разлика от комерсиалните клипове по телевизията.

 Истината е, че рекламните гурута знаят как да ни повлияят на подсъзнателно ниво, както шаманите са омайвали със звуци, танци и символи племето и както църквата влияе от хилядолетия върху нас чрез благозвучието на литургията, миризмата на тамян и украсата в храма.

 Не искам да правя паралел между свещеното и профанното, но механизмите за постигане на ефект върху съзнанието са сходни. Картина, звук, символи и трикове за привличане на вниманието, докато не бъде оставена трайна следа в плодотворната почва на второто ни "аз". Целта е манипулация и събуждане на желание за притежание на нещо, от което може и да не сме подозирали, че имаме нужда. 

 И все пак продължава да виси въпроса - Полезни ли са рекламите или по-скоро ни вредят и ни карат да харчим повече?

 Отговорът не е еднозначен.

 Ще започна с тезата "за рекламите", защото тя е по-нестандартната:

 1) Рекламните клипове не са само комерсиални - има и такива, които целят да подкрепят благотворителни дейности, екологични или социални кампании. Такива са например призивите за събиране на средства за различни заболявания, за спазване на екологични норми - разделно събиране на боклука, пестене на вода, изхвърляне на батерии и ел. уреди в специални контейнери и много други.

 2) Рекламите ни помагат да се запознаем с продуктовата гама на пазара - обикновено виждаме препоръчителните цени на стоките и можем да направим паралел дали това, което купуваме е изгодно или не. Така изборът ни става по-информиран и бихме могли да спестим пари

 3) Рекламите ни дават информация за продукти и услуги, които дори не сме предполагали, че съществуват, но реално биха могли да улеснят живота ни. 

 4) В желанието си да спечелят нови клиенти, търговците са склонни да използват рекламите, за да дадат промоционални оферти  понякога с нищожна печалба само, за да ни привлекат в своите реални или електронни магазини. Това се прави, понеже се счита, че ако човек купи нещо от определено място, шансът да пазарува втори път от същия обект е изключително голям. А ние пък можем да се възползваме от промоциите, нали?

 5) Рекламите ни карат да харчим повече - това си има и добри страни. Колкото по-високо е потреблението в страната и колкото повече оборот правят фирмите, толкова повече икономиката на страната се подобрява. Парите са в постоянен кръговрат. Както водата се изпарява, а след това се връща като дъжд или сняг обратно, като напоява благотворно почвата - така и финансовите средства е добре да се въртят - понякога, когато даваш повече, получаваш повече в замяна. 

 забавни рекламиЗабавни рекламиЗабавни реклами6) Рекламните клипове могат да са доста забавни. Основно правило в търговията е, че ако искаш някои да купи от теб, трябва да го разсмееш. Така че не може да не си спомняте поне една реклама, която да ви е накарала да се превивате от смях или поне да се усмихвате замечтано и доволно.

 7) Прекъсването на филмите от реклами е дразнещо, но понеже нямаме възможността да натиснем пауза, ако искаме да свършим нещо без да изпуснем развръзката на събитията, обикновено рекламите ни дават тази възможност. 

 8) Рекламите помагат на телевизиите, радиата и другите медии да се издържат и реално тяхната програма достига до нас безплатно благодарение на комерсиалните послания. Представяте ли си иначе какво щеше да бъде? Трябваше да си плащаме за всичко това, защото иначе тези медии нямаше как да съществуват - или поне не в такова разнообразие.

 9) Рекламите подкопават монополизма на някои фирми, защото ни показват многообразието на пазара. Това е хубаво явление, понеже повишава качеството на стоките и услугите и понижава цената им.

 А сега нека да видим всички "против" рекламите, а те не са никак малко.

 1) Рекламите всъщност са непоискани търговски съобщения. Имам предвид - кои не е попадал на досаден продавач, които иска да обсеби вниманието му и да се опита да вземе парите му, като го накара да купи нещо. Рекламите са един вид навлизане в личното пространство и натрапване на стоки и услуги, които дори не сме искали. Нещо като тъпанджията на село, които крещи от мегдана "Овчи кожи продавам".

 2) Както вече споменах, целта на рекламите е определен образ да се настани дълбоко в съзнанието ни. За тази цел биват използвани различни ефекти - усилване и намаляване на звука, смяна на картините, асоциация с аромати. А всичко това може да бъде наречено само с една дума - МАНИПУЛАЦИЯ.

 3) Рекламите ни карат да искаме неща, за които може да не ни е хрумвало, че съществуват. Били сме щастливи и без тях, но след като вече знаем, че са реалност, решаваме, че не можем без тях. Рекламите ни правят все по взискателни и капризни, поради конкуренцията между фирмите и многообразието, което се опитват да ни предложат. 

 4) Промоциите, изгодните на пръв поглед сделки често са големи уловки и ни карат да харчим повече и да не балансираме добре бюджета си. А все пак това е първата стъпка към финансовата свобода, нали?

 5) Рекламите могат да са много дразнещи. В стремеж за привличане на вниманието, биваме подложени на всякакви протяжни, досадни, остри звуци и набиващи се глупави песнички. Да не говорим за отегчителните сюжети от разни реклами за перилни прахове, сапуни и др. подобни.

 6) Прекъсването за реклами понякога може да е брутално. Все още си спомням, че докато гледах филма "Шесто чувство", рекламния блок започна точно преди развръзката, това направо смаза идеята на целия филм - беше нечовешко.

 7) За реклами понякога се дават толкова много средства, които биха могли да допринесат за много повече и градивни неща в една фирма - например за оптимизиране на производството, за подобряване на продуктите и услугите. Но уви - без реклама никой не купува или поне не в големи количества. 

 8) Често в рекламите се парадира с благородна или благотворителна кауза, а всъщност много страни се облагодетелстват от тези послания - например мобилните оператори, ако се пускат SMS-и за набиране на средства. Известни личности си правят PR по този начин, телевизиите взимат своите комисионни и всичко се опорочава. 

 9) Рекламите от една страна подриват монополизма, поради разнообразието на предлаганите стоки и услуги от различни фирми. Възможно е обаче понякога дори да подсилят монополизма или олигархизма на някои компании, понеже големите риби имат повече пари, които да вложат в реклама и така изпреварват сериозно или унищожават конкуренцията си.

 Като обобщение мога да кажа, че рекламите са необходимото зло. А вие какво мислите - Вредни или полезни са рекламите?

Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПонеделник, 03 Февруари 2014 11:30

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics