Влез

Как се разгръща една идея?

Как се разгръща една идея? - 5.0 out of 5 based on 4 votes

 IdeaИдеите, които ни хрумват са като малки искри, които могат веднага да изчезнат, ако не вложим достатъчно душа да ги превърнем в голям и буен огън.

 Те се зараждат ежедневно в съзнанието ни. Мислим си например: "Какво щеше да е, ако бях станал художник, танцьор, писател. Наистина ме бива в това или онова."

 Наскоро разсъждавах - искам да се захвана с някаква търговска дейност в квартала. Но каква да бъде? Какво не се предлага тук? Хрумна ми, че няма магазин, в който да се предлагат риби и морски продукти.

 Година и половина по-късно има такъв магазин, а и щанд с морски храни към една голяма верига магазини, построена едва за 5 месеца в района. Значи тази идея в крайна сметка се реализира, но от нечия друга мисловна искра, подплътена с повече душа и финансов капитал.

 Уроците на дядо

 Дядо ми имаше силен нюх за бизнеса. Мога само да съжалявам, че не го познавах за по-дълго, за да науча повече неща от него. Въпреки това финансовите му уроци достигат до мен ежедневно чрез брат ми, баща ми и братовчедите ми.

 Той беше предприемчив човек - следеше накъде отива пазара, какво се търси например гъби, мед, зеленчуци и др. Занимаваше се с всичко, което мислеше, че може да донесе стабилен доход на семейството. Включваше и внуците да продават селскостопанската продукция, като за награда им подаряваше това което най-много искат - ново колело например. Благодарение на него разбрахме каква е силата на парите, труда и грижата за другите.

 Наскоро баща ми ми сподели: "Дядо ти обичаше да казва - търговията е сладко нещо, защото ако имаш 1000 лв. само докато успееш да ги преброиш, те са станали 1001. Ако това не се случва, отиваш наникъде..."

Бизнес идея по модела на спиралата

spirala-idea Според мен си е точно така. Парите привличат още пари. Разгръщането на една идея в бизнес може да се оприличи на спирала. В началото започваш от една единствена малка опорна точка, след това във всеки един следващ момент точката в спиралната окръжност, на която се намираш е все по-отдалечена от центъра. Ако в едrk момент 1000 лв., вложени в бизнеса, са ти носели 1 лев за 5 минути, в следващия ще ти носят 10 лв. за същото време и т.н.

 Всъщност спиралната форма е близка до природните закони - черупката на охлювчето е спирала, дори цялата наша галактика е една спирала с няколко ръкава, излизащи от центъра. Учените твърдят, че не е ясно дали галактиката ни, а и Вселената като цяло ще продължи да се раздалечава или в един момент ще започне да се свива.

 Същото е и с бизнес идеите. Всичко зависи от центробежната сила на основната опорна точка, от която започва разгръщането на спиралата. Може центростремителните сили да са толкова големи, че една идея да зацикли във вечността (като черна дупка) на едно място без да успее да разгърне потенциала си. А друг път, може въобще да не се опитаме да я развием и тя да изчезне като бледа искра. 

 За да разберем дали една идея е добра, трябва да й дадем начален тласък, който да разгърне спиралата в широчина. Не успеем ли да го направим за известен период от време, колкото и да не искаме, трябва да се откажем и да продължим към следваща идея с по-голям потенциал на развитие. За мен това е смисъла на думите на дядо ми, които и днес ме насочват към това, което си заслужава и това, което е безсмислено. 

А вие какво мислите, кога една идея си заслужава да бъде развита?

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 14:46

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics