Влез

Печелете пари на игра

Печелете пари на игра - 5.0 out of 5 based on 3 votes

Pechelete na_igraСнимка: Age of empires На всеки му се е случвало да играе стратегическа игра и на повечето от нас са ясни принципите, които трябва да следваме, за да напредваме успешно през отделните нива. Независимо къкъв тип игра сме избрали - дали развиваме бизнес - ресторант, хотел, магазин и др. или сме древно племе, което трябва да преминава успешно през отделните епохи, да оцелява и да се развива, са необходими определени умения и има стриктни правила, които е добре да спазваме.

 Интересното е, че същите тези схеми важат и в реалния живот и са приложими за всичко, най-вече за изкарването на пари и за тяхното управление. Хората, които не спазват ясните и прости правила на играта, попадат вън от нея, нямат никакъв шанс да стигнат до победа.

 Какво имам предвид?

 Представете си например, че играете Age of Empires. Започвате играта като древно племе - да кажем това на хетите. Първото ниво е най-ниското, стартирате от родово-общинния строй, препитавате се с лов/риболов и събирате плодове, за да оцелеете. Следващата стъпка е преминавенето към по-високо еволюционно равнище - достигането до централизирано общество, където се строят първите казарми и се обучават войници, развива се строителството и рудодобива, появяват се първите храмове.

 За да се достигне обаче второто ниво, трябва да разполагаме с достатъчно ресурси - увеличавене на населението, на запасите от храна, дървен материал, камъни, злато и др. Ако продължим напред преди да сме събрали достатъчно ресурси, ще обеднеем и враговете много лесно ще ни разгромят и унищожат като народ. Така че ранното преминаване на следващото еволюционно стапало е много опасно.

 Но то не е опасно само в играта, така е и в реалния живот. Виждали сте предполагам хора, които се опитват да живеят над стандарта си. Купуват си автомобил, който не им по джоба и при това с кредит. Не случайно в по-развитите общества автомобилът показва класата. Те не са като нас - знаят правилата, няма да си купят кола, която не отговаря на стандарта им, ще изчакат подходящото време, когато ще са стигнали до следващото ниво.

 В бедните страни е точно обратното - веднъж един мой познат американец /женен за брътовчедка ми/ възкликна: "В София има повече луксозни автомобили, отколкото в Детройт"

 Според мен изкарването, харченето и управлението на парите е много сходно с играенето на стратегически игри. Впрочем доколкото виждам от него могат да се поучат и властимащите. В смисъл, че ако управляваш бедна страна трябва да поощриш предприемачеството и производството, вместо да се опитваш да гониш нови инфраструктурни нива, до които не сме дорасли.

 Стратегията е едно от най-важните неща и на игра, и в живота. Вярно игрите се развиват бързо и цялата картина ни е по-ясна, освен това правилата са по-стриктни, в реалността всичко става по-бавно, това понякога ни кара да се лутаме и да изгубим пътя, трябва да сме и доста по-гъвкави, алтернативите пред нас са много повече.

 Но в крайна сметка принципът е същия - работиш - печелиш - спестяваш - влагаш - стигаш до следващо ниво и получаваш повече блага. Така, че печелете като на игра :)

Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 14:26

2 коментари

  • Теодора Дончева-Влаховска
    Теодора Дончева-Влаховска Петък, 07 Юни 2013 18:13 Връзка на коментара

    Ели, наистина ученето под формата на игра е много ценно, защото се свързва с удоволствие и е по-ползотворно. От финансовите стратегически игри също може да се научи много.

  • Ели
    Ели Петък, 07 Юни 2013 14:13 Връзка на коментара

    Безспорен факт е, че децата, на каквато и да е възраст, учат най-много в сравнение на човек в коя и да е друга възраст. А те учат с игра, това е техният начин. Много от възрастните са наблюдавали децата не само с обич, но и с нескрит интерес и вече имат доста добри резултати в собственото си развитие точно благодарение на игрите, които са играли като деца и от които са взаимствали стратегиите си за развитие в областта на финансите. Книгите, които са написани по въпроса са изключително занимателни и любопитни. Определено ги препоръчвам.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics