Влез

Пречат или помагат емоциите за правенето на пари?

Пречат или помагат емоциите за правенето на пари? - 5.0 out of 5 based on 3 votes

Throwing-Money Сигурна съм, че въпросът от заглавието може да провокира широки дискусии и много хора ще подкрепят твърдо едната или другата теза. Това е така, понеже всеки има собствен изстрадан опит за това какво ни помага и какво ни пречи да правим пари. Според мен могат да бъдат изтъкнати доста доводи, и за двете твърдения.

 Ще започна с плюсовете на емоционалните натури за правенето на пари:

 1) Това, което ни тласка към успеха са основно емоциите. Без тях ще сме просто роботизирани подобия на хора. В основата на всяко печелившо начинание стоят именно желанията, копнежите и чувствата.

  Да формулираш това, което искаш да постигнеш е само малка част от пътя на победата. Целият процес трябва да бъде постоянно подклаждан от емоциите, за да не изгубим вяра и сили във възможностите си.

   Ако мечтаем за успешен бизнес трябва не само хладна амбиция, но и силно, изгарящо желание да реализираме целите си. Иначе сме на една крачка от провала, всяка спънка като безсънна нощ, временен неуспех или конкурентна намеса ще могат да ни извадят от релси. Предполагам ще се съгласите, че емоциите са в основата на всичко позитивно и градивно.

 2) Чувствителните хора имат силна интуиция и предусещат развитието на събитията. Те имат развито „шесто чувство”, което им помага да управляват успешно бизнеса си и да правят пари. Емоционалните натури често са предвидливи и интуитивни, което им помага да взимат правилни решения.

 3) Чувствителните личности имат усет към другите, състрадателни са и знаят как да подходят към тях. Общуването с хора е незаменимо качество, ако искаме да привлечем клиенти, които да ни вярват и да работят с нас. А това е най-сигурната инвестиция за изкарването на пари, нали?

 4) Развиването на интелекта често върви ръка за ръка с емоциите. Интересите в една или друга сфера се подклаждат именно от разпалването на страстите и желанията за постигане на различни цели. Много хора превръщат именно хобитата си в средство за изкарване на пари.

 5) Да на забравяме, че позитивните емоции са най-силната гаранция за успех. Не познавам положително мислещ човек, който да не е постигнал почти всичко, което иска. Е, може да се каже, че успелите хора са позитивни именно заради късмета, който са имали. А дали всъщност не е обратното?

 6) Емоционалните личности са склонни да се хвърлят напред и да рискуват. Това може да ги доведе до провал, но досега не съм чувала за успял човек, който не се е провалял поне веднъж и който не е склонен към риск. Но пък познавам много посредствени хора, които са пасивни и не смеят да предприемат нещо, за да променят това.

 От всичко казано дотук излиза, че емоциите са най-вече полезни за правенето на пари, но нека видим и обратната страна на медала. Кога пречат?

 1) Представете си следната картинка. Собственик на бизнес, които е толкова добронамерен и състрадателен, че не може да смъмри служителите си, когато действат против интереса му. Да кажем, че подчинените му повишават тон на клиентите му, понеже имат лош ден или си вършат лична работа в работно време, от което фирмата губи пари. Управителят обаче опрощава тези грешки, понеже им „влиза в положението”. В този случай не може да се отрече, че прекалената емоционалност пречи на бизнеса, нали?

 2) Чувствителните хора са склонни да изживяват по-тежко проблемите. Те обръщат внимание на всеки детайл, задълбават се в подробности. Постоянна се притесняват и си задават въпроси: „Ами ако камионът със стоката не дойде навреме? А ако изпуснем този клиент, понеже не можем да вмъкнем поръчката му в производствената програма? Какво ще стане, ако общината този път не одобри проекта ми?” и т.н. Цялото тази паника може да се избегне. Една древна мъдрост гласи: „Който се притеснява предварително, се притеснява по два пъти”. В случая предимство имат по-хладнокръвните личности.

 3) Емоционалните хора са склонни да избухват по-често. Това от една страна е добре за психичното им здраве, но от друга ги прави слаби и уязвими. А специално в бизнеса предимство е да си хищник, а не жертва.

 4) Не можем да отречем, че и страха, и паниката са емоции и то доста вредни що се отнася до изкарването на пари. Негативните чувства са в основата на провала, пасивността и посредствеността. Те са полезни, доколкото ни предпазват от безсмислени рискове, но не са сред достойнствата, присъщи на успешните предприемачи.

 5) Прекалената емоция пречи на доброто общуване. Смяната на настроенията, избухливия нрав не са от качествата, които ни помагат да печелим приятели и клиенти. Те пречат и на отношенията с колегите. Малко по-балансираните хора общуват по-пълноценно.

 6) Както беше споменато в интервюто за търговията с валута, емоции като алчност и страх са основните врагове на печалбата от форекс-пазара. В случая хладнокръвието и трезвия ум са в основата на успеха. Здравият разум и логичната мисъл са от изключително значение за бизнеса въобще, а прекалената емоционалност може да ги замъгли.

 И какво излиза накрая? Пречат или помагат емоциите за правенето на пари? Бих казала и двете. Няма еднозначен отговор на въпроса. По-скоро истината е, че трябва да има баланс между разума и чувствата. Освен това забелязвам и една основна тенденция – позитивните емоции ни помагат за всеки успех, а негативните – напротив. Тук отново не става въпрос за сляп оптимизъм, а за реалистична, но най-вече позитивна нагласа.

 А какво е вашето мнение? Имате ли лични наблюдения по въпроса?

  Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наСряда, 30 Октомври 2013 13:35

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics