Влез

За и против

За и против - 5.0 out of 5 based on 3 votes

  angel-devilПовечето хора изпитваме постоянна нужда да обявим своята принадлежност към някаква общност или група, дори когато това не ни засяга пряко и не сме сигурни или достатъчно информирани какво точно искаме да постигнем с това. Обикновено под влияние на приятелите и семейството си, децата още от малки си избират любим отбор и партия без дори да имат представа какво точно стои зад тези понятия и защо има смисъл да предпочетат точно тях.

  Често се самоопределяме като поддръжници на някаква кауза просто защото така се чувстваме по-сигурни - като част от по-силен отбор или пък  ни доставя удоволствие да поспорим и да постигнем надмощие. 

  Спорните теми

  А има толкова много теми, по които хората не постигаме съгласие или пък робуваме на митове. Аз самата се опитвам да ги представям в блога, като възможно най-безпристрастно описвам всички за и против, които съм срещнала по въпроса. Е, накрая споделям и личното си мнение, разбира се.

  Някои от посочените дотук теми бяха "За и против пазаруването по интернет", "За и против спестяването", "За и против живота на село", "За и против яйцата, млечните продукти, кафето". При всички тях има и плюсове и минуси, истината е всеки да е максимално информиран, за да избере това, което е най-добро за него, а не сляпо да вярва на масово лансираната гледна точка. Например на някой като темперамент животът на село може да му допада повече от този в града, а на друг - обратното. Ако имате здравословен проблем е възможно определена храна да не ви понася, а за друг да е най-добрата възможна. Така, че всичко е индивидуално.

   За или портив Фейсбук?

  Днес например гледах "Сблъсък" и там говореха за това дали се затъпява от Фейсбук. Не слушах подробно дискусията, много шумни ми бяха. Но се замислих за следното. Аз самата навремето много трудно се реших да се включа в тази соц. мрежа. Многократно ми пращаха покани на пощата от мои познати, които искат да се присъединя. Аз дълго време упорствах, но веднъж получех е-майл: "Ако искате да приемете молбата за приятелство на П.Р. (една колежка), можете да се присъедините или да я отхвърлите." Това ми прозвуча доста грубо - да откажа на готин човек, и се включих само защото не исках да отхвърля тази моя близка.

  След това ми стана малко любопитно защото ме добавиха много хора и исках да видя как изглеждат и с какво се занимават. Това обаче беше временно, определено не ме влечеше да прекарвам дълго време във ФБ. Само отговарях на съобщенията и поздравленията там. Близо 2 години нямах дори профилна снимка - много пъти ме подканяха приятели  да сложа и накрая склоних :)

  Ако тогава някои ме попиташе: "Какво ви е мнението за тази соц. мрежа?", вероятно щях да кажа, че е добра, доколкото те свързва с хора през цял океан, но е и малко повърхностна - с тези вманиачаващи игри, глупави статуси и нагли коментари. Колко хора си изпочупиха мишките, играейки на FarmVille, да кажем. Губене на време е, трябва да внимавам да не впримчат и мен :)

  От друга страна, това което може да се каже за ФБ, важи и за интернет въобще. Зависи как го използваш - ако не внимаваш може да ти действа затъпяващо, а ако имаш желание може дори да намериш ценни материали и да научиш нови неща. Всяка една образователна институция или програма има страница и във ФБ. От тази социалка човек би могъл да извлече полза или да си навреди като си изгуби времето. 

  Аз определено мога да кажа, че в момента извличам изгода от ФБ. Имам фен-страница на блога с над 730 фена. Използвам го като канал за популяризиране на материалите в сайта. Моя братовчедка, която има адвокатска кантора, ми сподели, че единственият начин, по който би ползвала фейсбук, е за развиване на бизнеса си. 

  Да извлечем полза за себе си!

 Та, мисълта ми беше, че вместо да робуваме на "за и против", трябва да се информираме и да играем за своя отбор. Да извлечем изгода от всяко нещо, като се опитаме да избегнем негативите. Независимо дали става въпрос за ползване на интернет, изкарване на допълнителни доходи, общуване с определен кръг от хора или консумиране на определени храни.

  Отсейте най-доброто ЗА ВАС, не вярвайте в митове, бъдете най-добрите приятели на себе си, не позволявайте на други хора или на неясни емоции да ви управляват. Е, не че аз винаги успявам в това, но поне се опитвам. Не обичам да съм крайна, особено когато не съм наясно с всички факти. Понякога обаче ми харесва да изказвам твърдо мнение по спорни теми, за да предизвикам дискусия. Това разширява кръгозора ми :)

   Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

   Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПонеделник, 03 Февруари 2014 09:03

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics