Влез

Безценна мисъл, която може да промени живота ни

Безценна мисъл, която може да промени живота ни - 5.0 out of 5 based on 6 votes

   peshterni-horaМеханизмите на оцеляването / Снимка: www.andycordan.blogspot.comВ човешката природа е заложена завистта. Тя е изконно вродена и вероятно има причина за нея, която е свързана още с инстинкта за оцеляване. От нея се раждат ревността и съперничеството. Вероятно това е дълбоко вграден механизъм, който е свързан с естествения подбор и оцеляването на най-силните като ген, интелект, рефлекси и др.

 Днес завистта ни съпътства постоянно. Тя не винаги е лоша - може да ни мотивира да вървим напред, да се борим да постигнем повече в живота.

 Но тя може да бъде и унищожителна и да изсмуче цялата ни енергия, като ни остави без сили да решим дори най-елементарните си ежедневни проблеми. Представите си напремер мъжът кариерист, които с идеята да се издигне в служебната йерархия над всички, оставя семейството си на заден план. 

  Всъщност в наши дни завистта е един вид страх от успеха на другия човек. Струва ни се, че чуждото щастие някак хвърля сянка върху нас. Сякаш ние никога няма да можем да стигнем върховете, които познатите, близките и приятелите ни са покорили.

 Това в повечето случаи ни кара да се чувстваме нищожни и дребни. Вероятно за тези усещания са "виновни" вродените ни инстинкти, за които споменах в началото. Но днес светът не е населен с хищници, които трябва да плашим с огън и да се крием от тях в пещери. Сега живеем в много по сигурен свят и атавистичното у нас не трябва да надделява напълно.

  Какво имам предвид? Много е просто - не трябва да се страхуваме от чуждия успех, а да помислим как можем ние да извлечем полза от него. Нямам предвид да действаме манипулативно, а искрено да се радваме на постиженията на близките си и да ги помолим за подкрепа.

  Да кажем, че ваш приятел, с които сте учили заедно в университета си намери работа по специалността. Как разсъждават повечето хора в тази ситуация? Казват си - "Как така Пешо успява, а аз - не. Сигурно е късметлия и връзкар. Толкова ме дразни, че не искам да го виждам!"

 А защо не погледнем нещата от друг ъгъл: "Колегата си е намерил работа по специалността. Това означава, че той ще успее като експерт, ще завърже качествени контакти и за кого ще се сети ако потрябват хора в работата?"  Точно така - за ВАС! Така че в случая вие трябва да се радвате, а не да завиждате. Още повече - фактът, че човек от вашата област успява, означава, че има търсене на специалисти от вашия бранш. 

  По същия начин трябва да се мисли и когато съседът си купи нова кола от вашата любима марка. Трябва да си кажете: "Супер! сега ще имам информация от първа ръка бива ли си я тази кола, колко струват частите, кои са сервизите, в които се поддържа и т.н."

  Това е силата на положителното мислене. Приемете нещата така "Шансът ми да получа нещо, което искам се увеличава, когато някои мой познат, близък или роднина вече го притежава."

  Вземете за пример две приятелки, които постоянно си споделят всичко и са постигнали горе-долу едни и същи неща в живота. Изведнъж обаче едната започва да постига нови и нови успехи. Да кажем, че си намира богат и свестен мъж и създава семейство. Най-логичната реакция на другото момиче е да почне да завижда и двете да се отчуждят.

  Ако обаче тя искрено се радва на хубавия нов живот на приятелката си, това няма ли да й донесе спокойствие? Със сигурност. Нейната дружка ще натрупа опит с гледането на дете и ще може да й даде много полезни съвети след време. Да не говорим за почти неизползваните бебешки дрехи и принадлежности, които майките постоянно си разменят в наши дни. Освен това парите рафинират хората. Вероятно, ако приятелството им е истинско, успялото момиче, ще се опита да помогне по всякакъв начин на другото - като се започне от намиране на работа, до финансова помощ и нови контакти. Е, поне аз това бих направила за близък човек!

  И така, да обобщя - завистта може да е полезна единствено, ако не е самоцел и не ни разяжда отвътре. Тогава ще поддържаме едно "здравословно съперничество" с успелите хора около нас и ще напредваме към целите си без да разпиляваме ценна енергия. Трябва да се радваме на чуждия успех, защото той ни дава сили и увереност, че и ние можем да постигнем целите си. Постиженията и придобивките на нашите близки ни приближават към сбъдването на мечтите ни. Човек често получава това, в което вярва, така че трябва да виждаме светлата страна на живота!

 Ако искате да получавате най новото и актуалното от ЗдравДух.com – абонирайте се за бюлетина на сайта и ще може да спечелите ел. книга "Как успях да отслабна?" 

 Харесайте страницата на ЗдравДух във Фейсбук!  

Последно променена наПетък, 03 Октомври 2014 10:41

3 коментари

 • Теодора Дончева
  Теодора Дончева Сряда, 23 Януари 2013 13:24 Връзка на коментара

  Тони, много си прав - разбира се, че във всеки го има това гласче, което му казва: "Този е успешен, защото е връзкар и мафиот!" Въпросът е какво ти ще спечелиш, ако просто седиш и се ядосваш на фактите. По добре е да мислиш в насоката "А аз какво мога да направя, за да стигна по-далеч?" Не трябва да се хаби ценна енергия в ядосване и нерви.

  Сияна, направо целиш в десятката - сравнението с другите често прави хората нещастни точно заради сляпата завист. Дори през ум не им минава, че това им вреди!

 • Сияна
  Сияна Сряда, 23 Януари 2013 12:12 Връзка на коментара

  Теди, за голямо съжаление е така. Много хора обичат просто да се сравняват с другите и така чуждите успехи започват да ги дразнят. Има и такива дето си умират да им завиждат - голям майтап е!

 • Стойне Василев - Личен финансов консултант
  Стойне Василев - Личен финансов консултант Сряда, 23 Януари 2013 11:27 Връзка на коментара

  Примерът с двете приятелки ми хареса. Само не знам как го намира този богат и свестен мъж :)

  Сега за завистта. Абсолютно съм съгласен с теб, че това чувство само ни разяжда отвътре и изобщо не е полезно. Някои тук ще кажат „Ами такива сме си, българите - завистливи”. Може и така да е. Чуждите успехи събуждат у мен само състезателния дух – Защо и аз да нямам това или да постигна онова? Когато някой си купи нова кола, го поздравявам и го разпитвам дали е доволен, колко струва, какви екстри има и други, а не ритам гумите с мисълта „Щом може да си позволи такава кола, значи е мошеник и прави някакви далавери”.

  Че се радвам от сърце на чуждите успехи, не мога да кажа. Все още имам един вътрешен глас, който ми прошепва „Този Пешо едва завърши средното, а сега е шеф в голяма фирма. Сигурно чичо му го е уредил”. Този глас идва от досегашния ми опит и от формирането на моето съзнание в детството. Нашите деца ще са първите, които няма да са обременени с този глас, ако се възпитават правилно. Не да им се казва този е успял, защото е мафиот, а ти може също да имаш такава къща/кола/почивка, ако го искаш и работиш, за да я постигнеш.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Analytics